Καλά λένε ότι «τα χειρότερα διαζύγια έρχονται μετά από μεγάλους έρωτες»...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

H Autohellas «βλέπει» για την Ελλάδα μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα από πέρσι

H Autohellas λόγω της παρουσίας της σε ένα κρίσιμο κομμάτι της αγοράς, δηλαδή τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων, μπορεί να αφουγκραστεί τις τάσεις της τουριστικής αγοράς. Η διοίκηση της εισηγμένης υπό τον Ευτύχη Βασιλάκη έδωσε χθες στους αναλυτές μια πρώτη εκτίμηση και λαμβάνοντας υπόψη την τάση των προκρατήσεων για την επερχόμενη τουριστική σεζόν και σύμφωνα με αυτήν το 2024 θα κινηθεί υψηλότερα από το 2023 που αποτέλεσε μια εξαιρετική χρονιά. Ωστόσο, σημειώθηκε πως ότι η επάρκεια αυτοκινήτων στην αγορά, σε συνδυασμό με την παρουσία νέων ανταγωνιστών, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις τιμών. Επιπλέον, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία, το κόστος διαβίωσης στις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού βαίνει σημαντικά αυξανόμενο για 3η διαδοχική χρονιά, αποτελώντας έναν σημαντικό αστάθμητο παράγοντα. Για τον λόγο αυτόν στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης η διοίκηση εμφανίζεται συγκρατημένη. Όσον αφορά την εμπορία αυτοκινήτων, το 2024 αναμένεται περαιτέρω σταθεροποίηση. Συνολικά, πάντως, για τον τουρισμό και με βάση τα σημερινά δεδομένα, την εικόνα των αεροπορικών θέσεων που θα διατεθούν, τις συνεχείς επενδύσεις σε ξενοδοχεία που αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και την άνοδο από αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ασία, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως η χρονιά αναμένεται ξανά δυνατή τουριστικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία αρχίζουν μετά το 2026

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα η Ελλάδα μετά το 2025 – 2026 που περιορίζεται το effect του Ταμείου Ανάπτυξης, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έθιξε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemedium Cap (SMERC) μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης του ομίλου CORDIA. Όπως ανέφερε, είμαστε σε μια φάση ενός αναπτυξιακού και επενδυτικού κύκλου, με μια κυβέρνηση θετική προς την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα που προσελκύει κεφάλαια, ωστόσο, τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα κι όχι αργότερα. Το πρώτο εξ αυτών είναι το έλλειμμα εργατικών χεριών που, σε συνδυασμό με το δημογραφικό, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας και αυτό σε μια χώρα η οποία δεν παράγει με μεθοδολογία εντάσεως και δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκε επίσης στον ρυθμό επενδύσεων παγίων κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ, που δεν βελτιώνεται και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ένα άλλο σημείο είναι οι καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η κατάσταση του αγροτικού τομέα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ολλανδίας που αξιοποιώντας την τεχνολογία έχει γίνει μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που να μπορούν να σταθούν στον χρόνο, ενώ προειδοποίησε πως το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και η κατανάλωση να σταματήσει επιτέλους να είναι οδηγός της ανάπτυξης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καθυστερεί η συμφωνία για το 24% των μετοχών του Γιάννη Κούστα κι ενός ποσοστού της οικογένειας Αφθονίδη στην Aegean Baltic Bank

Δεν υπογράφηκε ακόμα η συμφωνία για την απόκτηση από τον επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη του 24% των μετοχών του Γιάννη Κούστα κι ενός ποσοστού της οικογένειας Αφθονίδη στην Aegean Baltic Bank. Ο Γιάννης Κούστας δεν αποχωρεί εντελώς από την ΑΒΒ αφού συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με τον άλλο εφοπλιστή Νίκο Τσάκο, η οποία θα συνεχίσει να ελέγχει το 24% της τράπεζας. Η Aegean Baltic Bank έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη διαδρομή στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αλλά ο νέος στόχος είναι να επεκταθεί δυναμικά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, γι’ αυτό χρειάζεται κεφαλαιακές ενέσεις και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση η ΑΒΒ θα είναι μια τράπεζα «ισχυρών προσωπικοτήτων» και γι’ αυτό κάθε πρόβλεψη για τις οριστικές μετοχικές ισορροπίες είναι προς το παρόν επισφαλής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μηδενίστηκε για 8 ώρες!

Την περασμένη Κυριακή και για 8 ώρες (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα) η τιμή - χονδρικής- του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έφτασε στο μηδέν. Αυτό συνέβη επειδή εκείνη την ημέρα η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν τόσο μεγάλη που ισοδυναμούσε με το 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης (τριήμερη αργία, κλειστές οι παραγωγικές μονάδες, καλός καιρός), η Ελλάδα την περασμένη Κυριακή είχε υπερεπάρκεια ρεύματος, αναγκάζοντας τον ΑΔΜΗΕ να θέτει εκτός συστήματος αρκετά μεγαβάτ από πράσινες πηγές ενέργειας. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύστημα ηλεκτροδότησης θα αντιμετώπιζε φαινόμενα υπερφόρτωσης. Σε κάθε περίπτωση, όταν μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ευνοούνται άμεσα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και οι καταναλωτές με κίτρινα τιμολόγια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ