Ανατριχίλα! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει την αίσθηση των Αμερικανών αναλυτών των μυστικών υπηρεσιών και εν συνεχεία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, από την αποκάλυψη ότι το διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα (ICBM) που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα και δεν ήταν μια βορειοκορεατική “πατέντα” που μπορεί να δούλευε, αλλά μπορεί και όχι, αλλά το παλιό (έναρξη κατασκευής 1963), σοβιετικό R-36 ή SS-9 κατά το ΝΑΤΟϊκό κωδικό και απόλυτα αρκούντως ικανό πυρηνικό όπλο να προκαλέσει πυρηνικό “Αρμαγεδώνα” και να πλήξει τις ΗΠΑ!
Στην έκδοση Mod 4 έχει 3 κεφαλές, ακτίνα δράσης 12.000 χιλιόμετρα και, ναι, μπορεί να πλήξει όλα τα σημεία του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ! Είναι ο πρόγονος του SS-18 Satan, ενός βλήματος που από μόνο του αρκεί να καταστρέψει την δυτική ακτή των ΗΠΑ!
Η Βόρεια Κορέα απέκτησε την σχετική τεχνολογία για την κατασκευή του διηπειρωτικού πυραύλου και ειδικά στο τομέα των πυραυλοκινητήρων που είναι και το πλέον σημαντικό στοιχείο σε έναν διηπειρωτικό πύραυλο, αφού αυτός εξασφαλίζει ότι η κεφαλή θα φτάσει στον στόχο της, από την Ουκρανία το 2015.
Οταν οι νεοναζί του Δεξιού Τομέα, σε συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ ανέτρεψαν τη νόμιμη κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014 και παρέδωσαν την χώρα στο δυτικό “πιόνι” Πέτρο Παροσένκο, οι Βορειοκορεάτες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ουκρανικό εργοστάσιο «Yuzmash» που κατασκεύαζε τους συγκεκριμένους πυραύλους και κινητήρες για την Σοβιετική Ενωση.
Η Ρωσία πάντα επιτηρούσε πολύ στενά το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά η ανατροπή του Γιανουκόβιτς, οδήγησε το ρωσικό κλιμάκιο ελεγκτών και πρακτόρων, να απομακρυνθεί από την χώρα.
Ετσι “έσπασε” η ρωσική ικανότητα επιτήρησης των πυραυλικών συστημάτων της Ουκρανίας.
Οι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να εξακριβώσουν, με βάση πρόσφατη φωτογραφία από επιθεώρηση του πυραύλου Hwasong-14 που είχε πραγματοποιήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι οι πυραυλοκινητήρες του, είναι τύπου Р-250. Με αυτούς εξοπλίζονται οι βαρέως τύπου σοβιετικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι R-36 (SS-9 σύμφωνα με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ).
Στην φωτογραφία διακρίνεται εμφανώς το κάλυμμα του πυραυλοκινητήρα Р-250 και τέσσερις άλλοι κινητήρες προώθησης, που αντιστοιχούν στον R-36
“Προφανώς οι κινητήρες αυτοί εστάλησαν στην Βόρεια Κορέα μέσω λαθρεμπορίου στα μέσα του 2014 ή το 2015”, δήλωσε στους The New York Times , ο εμπειρογνώμων του IISS Μάικλ Έλεμαν, εκφράζοντας την μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση αυτή και επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο ζήτημα συνίσταται στο πόσοι παρόμοιοι κινητήρες έφυγαν από την Ουκρανία μέσω λαθρεμπορίου».
Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι οκτώ κινητήρες πουλήθηκαν από την Ουκρανία στην Βόρειο Κορέα. Ενας ακόμα αναπτύχθηκε με την μέθοδο της αντίστροφης μηχανικής.
Πριν από έξι χρόνια, Βορειοκορεάτες κατάσκοποι προσπάθησαν να κλέψουν και πάλι τα σχέδια για τους πυραύλους από το εργοστάσιο «Yuzmash», αλλά είχαν συλληφθεί, καθώς οι Ρώσοι είχαν λάβει σχετική πληροφόρηση και απέτρεψαν την πώληση ενημερώνοντας την κυβέρνηση του Β.Γιανουκόβιτς.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουτρτσίνοφ, δήλωσε ότι η χώρα του ουδέποτε πούλησε στην Βόρεια Κορέα τεχνολογία πυραύλων, ούτε πυραυλοκινητήρες.
Να σημειώσουμε, πάντως ότι οι αμυντικές σχέσεις της Βόρειας Κορέας με την Ουκρανία ήταν στενές: Είχε αγοραστεί ένα αερόστρωμνο ZUBR και ένα δεύτερο ναυπηγήθηκε, αλλά καταστράφηκε σε ατύχημα στο ναυπηγείο της Θεοδωσίας. Πολλές άλλες τεχνολογίες, επίσης αγοράστηκαν από την Ουκρανία.
Εν πάση περιπτώσει, αυτή την στιγμή βλήματα SS-9 με κυκλικό σφάλμα (CEP) το πολύ 1200 μέτρα μετά από μία απόσταση 12.000 χλμ. και μία έως τρεις πυρηνικές κεφαλές, σημαδεύουν τις ΗΠΑ και δεν είναι ούτε η Ρωσία, ούτε καν η Κίνα ο διαχειριστής τους.
Ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στις ΗΠΑ;
«Βάσει των τρεχουσών πληροφοριών ο πύραυλος που εκτόξευσε δοκιμαστικά η Βόρεια Κορέα [στις 28 Ιουλίου] θα μπορούσε άνετα να πλήξει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και έναν αριθμό αμερικανικών μεγαλουπόλεων» έγραψε πρόσφατα ο Ντέιβιντ Ράιτ, φυσικός και συν-διευθυντής του προγράμματος για την παγκόσμια ασφάλεια της Ένωσης Ανησυχούντων Επιστημόνων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ράιτ οι πύραυλοι του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη στιγμή της εκτόξευσής τους από την επαρχία Βόρεια Πιονγκάν (από όπου εκτοξεύθηκαν δοκιμαστικά οι δύο τελευταίοι) θα χρειάζονταν:
-40 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για να διανύσουν την απόσταση των 10.860 χιλιομέτρων μέχρι τη Νέα Υόρκη.
-Για την Ουάσιγκτον που απέχει 10.990 χιλιόμετρα θα χρειάζονταν 41 λεπτά.
-Για το Σικάγο (10.360 χιλιόμετρα) 39 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
-Για το Λος Άντζελες, π.χ. που απέχει 9.550 χιλιόμετρα οι πύραυλοι θα χρειάζονταν 38 λεπτά,
-Για Χονολουλού στη Χαβάη (9.190 χιλιόμετρα) 37 λεπτά,
-Άνκορατζ στην Αλάσκα κάτι λιγότερο από μισή ώρα (29΄).
Στο Γκουάμ, που απέχει περί τα 3.500 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα και όπου υπάρχει ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία, οι πύραυλοι θα έφθαναν κατά προσέγγισηά μετά από 18 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
Οι χρόνοι, βέβαια, αυτοί είναι κατά προσέγγιση καθώς υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες. Κατ’ αρχήν έχουν υπολογιστεί βάσει όσων είναι γνωστά για τον πύραυλο Hwasong – 14 που δοκίμασε το καθεστώς στις 28 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ράιτ ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές περίπου 10.450 χιλιομέτρων (θα έφθανε δηλαδή πολύ κοντά στην Ουάσιγκτον).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.