Τους 59 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στην Λωρίδα της Γάζας από τα πυρά του ισραηλινού Στρατού (κυρίως ελεύθερων σκοπευτών) κατά την διάρκεια της διαδήλωσης των Παλαιστινίων κατά της ανέγερσης του φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ.
Μεταξύ των νεκρών και 9 παιδιά, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 2.700 από τους οποίους οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από αληθινά πυρά.
Η σφαγή ήταν πραγματικά μοναδική για μία και μόνη διαδήλωση ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Oσο και αν κάποιος παραδεχθεί ότι η Χαμάς έχει μέρος της ευθύνης, ότι πιθανόν πίσω από την Χαμάς είναι το Ιράν (αν και τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις Ιράν και Χαμάς έχουν παγώσει), το μακελειό είναι τέτοιας έκτασης και οι συνθήκες της σφαγής είναι τόσο ξεκάθαρες που το Ισραήλ έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της φήμης του ως «αμυνόμενο κράτος».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί την Τρίτη στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.
Πάντως οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Φαίνεται ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι της ίδιας ποιότητας άνθρωποι, όπως οι Σύροι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Γούτα από τα χημικά και οι ΗΠΑ ζήτησαν αμέσως από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διεξάγει έρευνα διερεύνησης των συνθηκών του θανάτους τους. Αλλωστε εδώ είναι ξεκάθαρο ποιος τους σκότωσε.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά των ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.
«Οι επίκαιρες εξελίξεις είναι ένας επιπλέον λόγος να πιστεύω ότι χρειάζεται μία πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει κάποιο «σχέδιο Β» στη λύση των δύο κρατών, με την οποία θα μπορούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», διαμήνυσε από τη Βιέννη ο Γκουτέρες, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.
Ταυτόχρονα ο ίδιος εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γάζα, επισημαίνοντας «έναν γενικά πολλαπλασιασμό των διεθνών προβλημάτων», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την συμφωνία που είχε υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα είναι η Χαμάς.
«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η… Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».
«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.
Εξάλλου, η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».
Νετανιάχου: «Ηταν αυτοάμυνα»
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα δεκάδες Παλαιστίνιοι, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.
Η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και οι εκτελέσεις δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών τη Δευτέρα απομακρύνουν ακόμη πιο πολύ το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρήνη με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, σημείωσαν αναλυτές.
«Κάπου μεταξύ του μηδέν και της καμίας», τοποθέτησε ο Μάρτιν Ίντικ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, τις πιθανότητες που έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να φέρει τα μέρη στο τραπέζι και να μεσολαβήσει για την επίτευξη αυτής που ο ρεπουμπλικάνος αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα».
Η μεταφορά της πρεσβείας σήμανε την υλοποίηση μιας δέσμευσης που είχε κάνει ο Τραμπ προεκλογικά, αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε επικρίσεις από πολλές πλευρές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις προσπάθειες που γίνονταν από την Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε το πώς οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος ηγέτης θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια ειρηνευτική διαδικασία υπό αμερικανική αιγίδα» μετά τη μετακίνηση της πρεσβείας και το μακελειό στη Γάζα, σχολίασε ο Χάλεντ Ελγκίντι, πρώην σύμβουλος της παλαιστινιακής ηγεσίας που εργάζεται σήμερα στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.
«Αν και όταν η κυβέρνηση (Τραμπ) προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, θα είναι πιθανότατα θνησιγενές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Κατ’ ελάχιστον, αυτό θα προϋπέθετε (η Ουάσινγκτον) να προτρέψει τους Ισραηλινούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών», εξήγησε.
Αντί να καλέσει το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Χαμάς.
Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ λένε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, αρχιτέκτονες του οποίου είναι ο Εβραίος γαμπρός του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, είναι «σχεδόν έτοιμο».
Αλλά ο σκεπτικισμός κυριαρχούσε ήδη πριν από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον και τη διαδικασία αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για την Ιερουσαλήμ την 6η Δεκεμβρίου.
Για τον Ίντικ, η απόφαση του ρεπουμπλικάνου κάθε άλλο παρά «προώθησε την ειρήνη». «Η ιδέα ότι έτσι θα πείθονταν οι Παλαιστίνιοι να γυρίσουν στο τραπέζι είναι θεμελιώδης παρερμηνεία αυτού που έκανε» η κυβέρνηση Τραμπ, τόνισε. «Έδιωξε τους Παλαιστίνιους από το τραπέζι και τους έδωσε τη δικαιολογία για να μην επιστρέψουν», πρόσθεσε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.