Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις σε βάρος έξι επικεφαλής δικτύων διακινητών μεταναστών που είναι ενεργά στη Λιβύη, μέτρο που δεν είχε προηγούμενο από πλευράς ΟΗΕ, κι έχει κυρίως αποτρεπτικό χαρακτήρα.
Η έγκριση της απόφασης αυτής καθυστέρησε περίπου έναν μήνα, διότι η Ρωσία είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τα πρόσωπα που είχαν μπει στο στόχαστρο, αλλά και για το πόσο βάσιμη ήταν η διαδικασία.
Η Μόσχα όμως «ήρε τις επιφυλάξεις της για την πρόταση της Ολλανδίας να προστεθούν έξι πρόσωπα στον κατάλογο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις», ανέφερε διπλωματική πηγή την Πέμπτη και πρόσθεσε: «οι κυρώσεις τίθενται σε εφαρμογή αμέσως».
Οι κυρώσεις–πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και τυχόν άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις–στοχοθετούν δύο πολίτες της Ερυθραίας, τους Ιερεμία Γερμάι και Φιτίβι Αμπντελράζακ, καθώς και τέσσερις Λίβυους, τους Άχμαντ Όμαρ αλ Νταμπάσι, Μούσαμπ Αμπού Καρίν, Μοχάμεντ Κασλάφ και Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μιλάντ. Ο τελευταίος είναι επικεφαλής μιας μονάδας της ακτοφυλακής.
«Η Ολλανδία ήθελε να αξιοποιήσει την έδρα της (του κράτους-μη μόνιμου μέλους) στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να βελτιώσει τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών στη Λιβύη και για να τους αποθαρρύνει να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι διαμέσου της Μεσογείου», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Στεφ Μπλοκ.
«Αυτή η ολλανδική πρωτοβουλία στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Αγωνιζόμαστε εναντίον της εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ είχε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών του, πολλών αφρικανικών χωρών και των λιβυκών αρχών. Αυτές οι τελευταίες αντιλαμβάνονται πως η δράση «αυτών των εγκληματικών δικτύων αποσταθεροποιεί» τη χώρα, τόνισε ο Μπλοκ, για τον οποίο η στήριξη της Λιβύης και άλλων χωρών της περιοχής αποτελεί αδήριτη ανάγκη.
Η Aμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιβολή των κυρώσεων. «Το περασμένο φθινόπωρο, οι εικόνες μεταναστών που πωλούνταν ως σκλάβοι στη Λιβύη συγκλόνισαν τις συνειδήσεις μας και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση», υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της. «Οι κυρώσεις (…) στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για την ενότητα της διεθνούς κοινότητας (ως προς την ανάγκη) να τιμωρηθούν οι δράστες και τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει θέση στον κόσμο μας για τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», επέμεινε η Aμερικανίδα πρεσβεύτρια.
Την 8η Μαΐου, η Ρωσία είχε διακόψει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, ζητώντας να λάβει διευκρινίσεις για τα πρόσωπα που μπήκαν στο στόχαστρο και να της κοινοποιηθούν οι «αθρόες αποδείξεις» για τις οποίες γινόταν λόγος σε έγγραφα του ΟΗΕ και προέρχονταν από «εμπιστευτικές πηγές». Η Μόσχα είχε ακόμη σημειώσει πως αυτά τα έγγραφα έκαναν επίσης λόγο για δίκτυα που «εκτείνονταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ», και είχε διερωτηθεί κατά πόσον είχε αξία η επιβολή κυρώσεων σε βάρος έξι Αφρικανών χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάει παραπέρα για να πλήξει τα δίκτυα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.