ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

«Πόρτα» από το Βερολίνο στην Αθήνα για Λιβύη: Δεν περιέλαβαν την Ελλάδα στη διάσκεψη παρά το ελληνικό αίτημα συμμετοχής!

«Πόρτα» από το Βερολίνο στην Αθήνα για Λιβύη: Δεν περιέλαβαν την Ελλάδα στη διάσκεψη παρά το ελληνικό αίτημα συμμετοχής!

Στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο θα διεξαχθούν, τελικά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών οι συνομιλίες για τη Λιβύη με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων και εκπροσώπων από διάφορες χώρες, αλλά η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει παρά το ελληνικό αίτημα!

Πρόκειται για πρωτοφανή ήττα της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς αν κάποιος θίγεται αυτή στην στιγμή από τις εξελίξεις στην Λιβύη, είναι μόνο η Ελλάδα στην οποία το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις της!

Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το Βερολίνο στηρίζει την κυβέρνηση του φιλότουρκου Σαράτζ και δεν ήθελε την Ελλάδα να «γκρινιάζει» καθώς τα γερμανικά συμφέροντα, προηγούνται σαφώς των ελληνικών για τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γερμανία έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι άμεσα εμπλεκόμενοι, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιταλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ε.Ε.

Όπως έγινε χθες γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να μεταβεί στο Βερολίνο για τη διάσκεψη. Στην πρόσκληση δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

H Τουρκία άσκησε έντονη πίεση για να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Σύνοδο του Βερολίνου. Το νέο στοιχείο είναι ότι η διεθνής διπλωματία και μάλιστα η γερμανική αναγνωρίζει το ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη και αγνοεί επιδεικτικά την Αθήνα η οποία ήδη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της τουρκικής επιρροής με την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η χώρας μας είχε καταθέσει αίτημα συμμετοχής:

«Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη», ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «κάνει προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε διαδικασία πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε».

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΙΝΑΛ σχετικά με την «πόρτα» που εισέπραξε η Ελλάδα στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.