Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ (upd 4)

Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης  του πυρός στην Ιντλίμπ (upd 4)

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία πριν από λίγο για εκεχειρία στην περιφέρεια της Ιντλίμπ όπου διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψής της του συριακού Στρατού από τους φιλότουρκους ισλαμιστές αντάρτες.

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνάντηση που είχαν στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ομάδες των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, αύξησαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους φέτος και αυτό δεν μπορούσε να το επιτρέψει η Ρωσία.

«Ρωσία και Τουρκία βρήκαν κοινά αποδεκτές λύσεις όσον αφορά την αποκλιμάκωση της όξυνσης της κατάστασης στο Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν σε ένα κοινό έγγραφο σχετικά με την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Συρία.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό έγγραφο, οι διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Το έγγραφο αυτό θα παρουσιάζει τις κοινές αποφάσεις που πήραμε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από έξι ώρες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως συχνά, Μόσχα και Άγκυρα διαφωνούν συχνά σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη Συρία, όμως οι δύο χώρες πάντα βρίσκουν ένα κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση.

«Δεν συμφωνούμε παντα με τους Τούρκους εταίρους μας στις αναλύσεις μας για το τι συμβαίνει στη Συρία αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, επιτυγχάνουμε την εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε σοβαρά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Η κατάπαυση του πυρός ξεκινά σήμερα τα μεσάνυχτα.

https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1235617803882782721

https://twitter.com/Turkey_Monitor/status/1235617962146570240


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η συμφωνία που ξεκινά σε 4 ώρες από τώρα θα περιλαμβάνει:

– Την δημιουργία διαδρόμων αποκλιμάκωσης

– Κοινές ρωσο-τουρκικές περιπολίες για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Όπως αναφέρεται οι πρώτες περιπολίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου στον αυτοκινητόδρομο Μ4 ο οποίος περνά δυτικά από την Σαρακέμπ.

– Εγγυήσεις για την συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών είχε διάρκεια 2,5 ώρες και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/MazAlJumaily/status/1235620829754519552

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.