Τουρκικά F-16 πέταξαν πέντε φορές πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών και προχώρησαν σε εικονικούς βομβαρδισμούς

Τουρκικά F-16 πέταξαν πέντε φορές πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών και προχώρησαν σε εικονικούς βομβαρδισμούς

Μπαράζ υπερπτήσεων είχαμε σήμερα στο σύμπλεγμα των Οινουσσών από τουρκικά μαχητικά F-16. Συνολικά τρία ζεύγη τουρκικών μαχητικών πέταξαν πέντε φορές πάνω από τα νησιά του συμπλέγματος πραγματοποιώντας εικονικούς βομβαρδισμούς.

Η πρώτη υπερπτήση πραγματοποιήθηκε στις 9:47 το πρωί με ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάει 24.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Στη συνέχεια ένα δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε, στις 10:03, για άλλη μια φορά στα 24.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες.

Στις 10:19 και στις 10:22 τα δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν ξανά υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά, στα 23.000 και 20.000 πόδια αντίστοιχα.

Η τελευταία υπερπτήση καταγράφηκε, τέλος, στις 10:25 με ζεύγος τουρκικών F-16 να πετά 13.000 πόδια πάνω από την νήσο Παναγιά.

Η τελευταία υπερπτήση ήταν σε χαμηλότερο ύψος από τις πρώτες τέσσερις.

Οι Οινούσσες και τα γύρω νησιά έχουν τεθεί στο «στόχαστρο» της Άγκυρας εδώ και πολλά χρόνια.

Η απόφαση για την προετοιμασία ενός σχεδίου πρόκλησης μείζονος κρίσεως με την Ελλάδα με αντικείμενο βραχονησίδες στο Αιγαίο προήλθε από τον πρώην Αρχηγό του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχο Özden Örnek, ο οποίος ζήτησε να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μελέτης.

Oι Οινούσσες έχουν επιλεγεί ως βασικός στόχος γιατί ελέγχουν από τον βορρά τον δίαυλο του Τσεσμέ και από Ανατολάς τη Χίο και ως εκ τούτου προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.

Τα νησιά, αυτά κατά το τουρκικό σχέδιο, όπως αυτό προτάθηκε από τον αντιπλοίαρχο Erdin Ιnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, θα καταλαμβάνονταν από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού, η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια. Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μια ομάδα αμφίβιων καταδρομέων, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.

Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης θα αποτελείτο από δυνάμεις πεζοναυτών. Τόσο οι δυνάμεις των SAT-SAS όσο και οι δυνάμεις των πεζοναυτών ασκούνται κάθε χρόνο στην κατάληψη νησιών, έχουν επομένως αποκτήσει σημαντική εμπειρία από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν όμως από οποιαδήποτε απόβαση προηγούνται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.