Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την υποδοχή του τελευταίου «κύματος» ισλαμιστών από την Συρία αφού σύμφωνα με πληροφορίες απ’όλες τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και τις ρωσικές υπάρχει συνωστισμός χιλιάδων μαχητών του ISIS που εγκαταλείπουν τα πεδία των μαχών για να σωθούν στον διάδορμο που υπάρχει ανάμεσα στο βόρειο Χαλέπι, την κατεχόμενη από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Τζαμπάτ Αλ Νούσρα, Ιντλίμπ και τα τουρκικά σύνορα.
Επιχειρούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα πληρώνοντας στους Τούρκους αστυνομικούς «μπαξίσι» 2.000 ευρώ για να ακολουθήσουν μετά μια από τις τρεις ακόλουθες διαδρομές:
Προς Γεωργία και από εκεί στον ρωσικό Καύκασο, προς Βουλγαρία και προς Ελλάδα!
Η ελληνική διαδρομή θεωρείται η πιο εύκολη καθώς οι Βούλγαροι έχουν «σφραγίσει» τα σύνορά τους ενώ οι Ρώσοι περιμένουν με άγριες διαθέσεις τους όποιους εξτρεμιστές επιχειρήσουν να επιστρέψουν στον Καύκασο.
Δυστυχώς θα επιλεχθεί ο ελληνικός διάδρομος. Το ζήτημα είναι πόσοι από αυτούς έχουν λιποτακτήσει και κυρίως αν το έπραξαν ιδεολογικά και θρησκευτικά και έχουν εγκαταλείψει τις πρακτικές του ISIS ή απλώς θα συνεχίσουν το «έργο» τους στην Ελλάδα και σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι αρχές ασφαλείας φοβούνται μήπως πολλοί από αυτούς εγκατασταθούν ως «φιλήσυχοι» γείτονες και αποτελέσουν εν υπνώση πυρήνες που στην συνέχεια ενεργοποιηθούν όταν έρθει ο καιρός και δοθεί η κατάλληλη εντολή από κάποιο κέντρο της οργάνωσης.
Το ότι οργάνωση δε τακτικό επίπεδο θα πάψει να υπάρχει δεν σημαίνει ότι θα πάψει και να λειτουργεί. Απλά θα συνεχίσει με τις παρασκηνιακές, παράνομες πρακτικές του παρελθόντος που είναι και πολύ πιο επικίνδυνες για τις δυτικές αστικές κοινωνίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εισροής επικίνδυνων στοιχείων σε μια δτυτική χώρα όπως η Ελλάδα είναι η περίπτωση του Βρετανοκύπριου Στέφανου Αριστείδου
Η υπόθεση του Στέφανου Αριστείδου ενός φοιτητή από το Λονδίνο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας απασχολεί τα βρετανικά Μέσα.
Σύμφωνα με τον Guardian που φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση, επί δύο ολόκληρα χρόνια, η οικογένεια του φοιτητή πίσω στη Βρετανία απηύθυνε απεγνωσμένες εκκλήσεις μέσω οργανώσεων που αναζητούν αγνοούμενους να εντοπιστεί καθώς ο νεαρός δεν είχε επικοινωνήσει μαζί τους.
Ο Αριστείδου Βρετανός υπήκοος που μεγάλωσε στο καταπράσινο προάστιο του Ένφιλντ στο βόρειο Λονδίνο, εντοπίστηκε τον Μάρτιο στην τουρκική πόλη Κιλίς που βρίσκεται μόλις τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και 43 χιλιόμετρα από το Χαλέπι.
Ο Αριστείδου φέρεται να δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι πήγε όχι για να παλέψει στο πλευρό κάποιας οργάνωσης, αλλά για να εγκατασταθεί στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, όπως σημειώνει ο Guardian.
Ο νεαρός εντοπίστηκε μαζί με μία Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαγκλαντές η οποία αναγνωρίστηκε ως η σύζυγός τους, ενώ μαζί τους συνελήφθη και ένας Αμερικανός.
Το εξωφρενικό όμως ήταν ότι η σύζυγος ήταν 46 χρόνων ενώ ο Κύπριος στην καταγωγή Αριστείδου ήταν μόλις 20!
«Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά την κράτηση ενός Βρετανού στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας», ανέφερε τότε εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Αριστείδου που έχει ελληνικές ρίζες ζούσε με τη μητέρα του Μαρία στο Ένφιλντ, μία θεραπεύτρια με πτυχίο από το Middlessex University η οποία πρόκειται να λάβει και το διδακτορικό της, και την αδερφή του Στασια που εργάζεται σε μία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.
Η οικογένεια βρίσκεται σε αυτή την περιοχή εδώ και 20 χρόνια, ενώ ο πατέρας Αρίστος που εργάζεται σε μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών, μετακόμισε για το Λονδίνο όταν χώρισε με τη σύζυγό του.
Γείτονες της οικογένειας πάντως μιλώντας στον Guardian δήλωσαν ότι ο νεαρός λίγο πριν εξαφανιστεί είχε αλλάξει το ντύσιμό του και φορούσε ισλαμιστική φορεσιά, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να επισκέπτεται τζαμιά.
Σύμφωνα με μάρτυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η μητέρα και η αδερφή του φοιτητή ήταν ήσυχες ως γείτονες και δεν μίλησαν για τον Στέφανο από τότε που εξαφανίστηκε. «Είχα την αίσθηση ότι είχε πάει κάπου έτσι. Ξαφνικά άρχισε να φοράει ισλαμικές φορεσιές λίγο πριν εξαφανιστεί. Τον βλέπαμε να φεύγει μόνος του. Πριν από αυτό ντυνόταν με δυτικά ρούχα, με τζιν, ξέρετε», δήλωσε ο ίδιος μάρτυρας στον Guardian.
Από την πλευρά της η οικογένεια του φοιτητή αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στη βρετανική εφημερίδα, αν και όπως σημειώνει ο Guardian η αδερφή του Στασια, συχνά, στον λογαριασμό της στο Instagram ανεβάζει φωτογραφίες του αδερφού της περιγράφοντας τα όσα νιώθει μετά την εξαφάνισή του.
«Μου λείπει», έγραψε σε μία ανάρτηση. «Δεν μπορώ ούτε τηλεόραση να δω πια χωρίς κάτι να μου τον θυμίζει. Τον θέλω πίσω», συμπλήρωσε. «Ελπίζω να είναι κάπου εκεί έξω και να χαμογελάει ακόμα», γράφει σε άλλο ποστ. «Κάθε τόσο βρίσκω κάτι που του ανήκε και αμέσως με πιάνουν τα κλάματα».
Αμέσως μετά την εξαφάνιση του νεαρού, η οικογένειά του επικοινώνησε με τον οργανισμό «Lucie Blackman» που εργάζεται βοηθώντας συγγενείς ατόμων που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν δολοφονηθεί στο εξωτερικό. Αμέσως μετά τη σύλληψη του Αριστείδου, η έκκληση για τον εντοπισμό του από τον οργανισμό κατέβηκε.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πολύ εύκολα μπορούν να επιστρέψουν στις δυτικές χώρες άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε αυτές αλλά έχουξν ασπαστεί την ριζοσπαστική, φονταμενταλιστική θεώρηση των πραγμάτων από εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Αυτό που ανησυχούσε ελληνικές αρχές, μετά το χτύπημα στην Βαρκελώνη, είναι το ενδεχόμενο να συγκρατηθούν εντός ελληνικού εδάφους πυρήνες τζιχαντιστών από μέλη που προέρχονται από τα μέτωπα της Συρίας που την εγκαταλείπουν μετά τις συνεχόμενες στρατηγικές ήττες και οργανωμένα, επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και κατόπιν στην Ευρώπη.
Κάποιοι από αυτούς όμως θα μείνουν εδώ και στα ελληνικά αστικά κέντρα μπορούν να δημιουργθούν σταθεροί πυρήνες τζιχαντιστών με οργανωτικές δυνατότητες που θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με αντίστοιχους πυρήνες της Ευρώπης.
Δηλαδή και εγχώρια απειλή και υποστήριξη για μαζικές επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ποτέ. Η καταστροφή του ISIS στα πεδία των μαχών το αναγκάζει να κρυφτεί πάλι στα «βουνά και στην έρημο». Πλέον η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν θα αφορά ΕΔ χωρών αλλά τις μυστικές υπηρεσίες απάντων
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.