Την Δυτική Θράκη χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να στείλει μήνυμα κατά του προέδρου της Αιγύπτου αλ-Σίσι και υποστήριξης προς τον έκπτωτο πρόεδρο και φανατικό εχθρό του Σίσι, Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Ερντογάν δεν χρησιμοποίησε τον παραδοσιακό χαιρετισμό, της νίκης (V) αλλά χρησιμοποίησε τα τέσσερα δάκτυλά του, κρατώντας τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης του, που χρησιμοποιείται από τους “Αδελφούς μουσουλμάνους” της Αιγύπτου φανατικούς εχθρούς του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σισι.
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο καθώς οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα στενές το τελευταίο διάστημα, τόσο με στρατιωτικές ασκήσεις, όσο και με το σχέδιο του αγωγού EastMed στο οποίο μετέχει και η Αίγυπτος.
Ο χαιρετισμός αυτός αποκαλείται “ραμπιά”.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν στις 23 Αυγούστου 2013, μπροστά από το τζαμί Αλ Ακσά στην Άγκυρα και έκτοτε τον χρησιμοποιεί συχνά μέσα στην Τουρκια, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον χρησιμοποιεί σε επίσκεψή του στο εξωτερικό.
Το θέμα είναι η χειρονομία εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από το κόμμα της “Μουσουλμανική Αδελφότητας” και τους υποστηρικτές της στην Αίγυπτο, όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ανατράπηκε απο τον αλ-Σίσι. .
Η λέξη “ραμπιά” σημαίνει “τέσσερις” στα αραβικά.
Επίσης, είναι το όνομα της διάσημης πλατείας του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια, ένα όνομα που πήρε από την αγία του ισλάμ Ραμπια αλ-Ανταγουίγια. Η αγία του Ισάλμ έλαβε το συγκεκριμένο όνομα επειδή ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Επίσης, ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάτ και τον Μουμπάρακ.
Πέρα από την αλληλεγγύη στα θύματα της καταστολής, η ραμπιά έχει και μια μυστικιστική σημασία, συμβολίζοντας τα τέσσερα βήματα για την ανάληψη της εξουσίας που είναι η παρουσίαση του Ισλάμ, η επιλογή μελλοντικών “αδελφών μουσουλμάνων”, η σύγκρουση και η κυριαρχία.
Στην Τουρκία έγινε προσαρμογή του περιεχομένου της χειρονομίας και απέδωσαν τη ραμπιά του Ερντογάν στις τέσσερις αρχές του κόμματός του, που είναι “μία πατρίδα, ένα κράτος, μία σημαία, ένας λαός”.
Το γεγονός βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίηση την χειρονομία αυτή απο την Θράκη.
Γυναίκες που στηρίζουν τον Ερντογάν κρατούν την τουρκική σημαία και χαιρετούν με ραμπιά σε εκδήλωση για την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.