Στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν «επιστημονικές» (όλες χρησιμοποιούνται και για αμυντικούς σκοπούς) βάσεις στην Ανταρκτική εντάσσει την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Μέχρι το 2019 θα δημιουργήσουμε μια επιστημονική βάση για να κάνουμε την Τουρκία μία από τις περίπου 30 χώρες που διαθέτουν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική», έγραψε στο λογαριασμό στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει τρεις αποστολές στην Ανταρκτική, στη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονές της ερεύνησαν περιοχές, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ερευνητικός σταθμός. Η τελευταία αποστολή επέστρεψε τον περασμένο Απρίλιο.
Για πρώτη φορά τα σχέδια της Άγκυρας για δημιουργία βάσης στο πιο κρύο μέρος του πλανήτη είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2017 η διευθύντρια του Κέντρου Πολικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μπουρτζού Όζσοϊ (φωτό)
Η τελευταία είπε ότι εννέα Τούρκοι επιστήμονες διεξάγουν σειρά μελετών στην περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου. «Στόχος μας είναι να συσταθεί μια ερευνητική βάση που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τις μελέτες των Τούρκων επιστημόνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες κυρίως σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τα έμβια είδη του βυθού και της επιφάνειας του νερού, ενώ τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει καθεστώς χώρας-μέλους στην ήπειρο.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Gs6nX8O3MSA
Μολονότι πολλές χώρες έχουν θέσει αξιώσεις για διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής, η περιοχή ορίζεται από την Ανταρκτική Συνθήκη του 1958 που καθιερώνει την ήπειρο ως ειρηνική ζώνη διεθνούς συνεργασίας και έρευνας.
Eνώ τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού είχε ανακοινώσει ότι μετά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων η Τουρκία θα καταθέσει αίτηση προκειμένου να της αναγνωριστεί καθεστώς «συμβούλου», που θα αυξήσει την επιρροή της στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την περιοχή που είναι η πλέον πλούσια σε ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους, στον πλανήτη.
Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, που επιτρέπει τη χρήση της ηπείρου στη νότια πολική περιοχή του πλανήτη μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.
Δεν περιλαμβάνεται, όμως, στις 29 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να συναποφασίζουν για τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ένας από τους όρους για να ενταχθεί κανείς σ’ αυτή την ομάδα λήψης αποφάσεων είναι να διεξάγει ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες εκεί.
Γιατί η Τουρκία θέλει να πάει στην Ανταρκτική; Για να δείξει ότι είναι παγκόσμια δύναμη και να βάλει «πόδι» στα αποθέματα της ηπείρου, όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.