Τα 183 άρματα μάχης Leopard-2A4 της λεγόμενης “ενδιάμεσης λύσης” δηλαδή αυτά που αγοράστηκαν έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος από την Γερμανία στο πλαίσιο της προμήθειας ύψους 1,7 δισ. ευρώ των αρμάτων Leopard-2HEL, μπορεί να παραχωρηθούν με την μέθοδο της χρονομίσθωσης χρονομίσθωση (leasing) σε άλλες χώρες
Επιβεβαιώνοντας αυτό που κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό στους διαδρόμους του ΓΕΣ, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή αποκάλυψε ότι είναι πιθανή η παραχώρηση σε χώρα ή χώρες του ΝΑΤΟ και οικονομική εκμετάλλευσή των Leopard-2A4.
Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, “εξετάζονται όλες οι προϋποθέσεις και παράμετροι που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ενώ βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση σημαντικού αριθμού άλλων αρμάτων, ώστε η ποσοτική μείωση του αρματικού δυναμικού να αντισταθμιστεί με την ποιοτική ενίσχυση των παραμενόντων”.
Τα άρματα φαίνεται ότι κρίνονται “υπεράριθμα” από το ΓΕΣ (χωρίς την αποδοχή του ΓΕΣ δεν υπήρχε περίπτωση να τεθεί θέμα παραχώρησής τους) και έτσι εξετάζεται η εκμίσθωσή τους σε χώρες του εξωτερικού.
Το ζήτημα προέκυψε λόγω μελετώμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency – EDA) για την κοινή χρήση (pooling) οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει σε άρματα μάχης της οικογενείας Leopard 2 που μπορούν να διατεθούν σε ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ για να ενισχυθεί η άμυνά τους έναντι των.. Ρώσων!
Στο ερώτημα για το αν θα αποδυναμωθεί η ελληνική άμυνας έναντι της Τουρκίας, η απάντηση στελεχών του ΓΕΣ είναι ότι “Προτιμούμε να αναβαθμίσουμε τα εναπομείναντα Leopard-2HEL, (σ.σ.: 170 μονάδες) αφού ο αριθμός τους αρκεί για τα επιχειρησιακά σχέδια”.
Συγκεκριμένα μελετούν την τοποθέτηση πρόσθετης θωράκισης και αντιπυραυλικών συστημάτων όπως το ισραηλινό Trophy, αφού τα διδάγματα του πολέμου της Συρίας και της σύγκρουσης με τον ISIS είναι συντριπτικά: Τα άρματα μάχης χωρίς να παραπάνω, δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης σε έκα κορεσμένο από αντιαρματικά όπλα, περιβάλλον.
Ειδικά τα τουρκικά LEO2A4 υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην σύγκρουση με τον ISIS, κυρίως στην Αλ Μπαμπ και έγιναν εύκολο θήραμα, πολύ ευκολότερο απ’ότι πιστευόταν, στα ρωσικά αντιαρματικά Metis και Kornet-E.
Το ενδεχόμενο πρόγραμμα παραχώρησης των ελληνικών LEO2A4 θα αφορά χρονομίσθωση (Leasing). Για το κάθε άρμα υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί για μία περίοδο 10 ετών, 1-1,5 εκατ. ευρώ. Είχε αγοραστεί μεταχειρισμένο 250.000 ευρώ το 2004 (κανονικά έπρεπε να δοθούν δωρεάν, αλλά ας όψεται η “αξονική” κυριαρχία της εποχής”…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.