(Aρχικό κείμενο 11.20): Ελληνικό βέτο στην ΕΕ για την είσοδο της Αλβανίας στην Ενωση. Η Ελλάδα μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθώς, όπως τόνισε ο Ελληνες υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, υπάρχουν πέντε προτεραιότητες που έχουν τεθεί, στα Τίρανα οι οποίες αν δεν υλοποιηθούν δεν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ!
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία ζητούσαν να τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό μετά το ελληνικό βέτο.
Στην ανακοίνωση της ΕΕ για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στις μειονοτικές περιοχές.
“Θεωρώ μεγάλη μας επιτυχία, εκτός του ότι κατορθώσαμε να περιληφθούν αντί για ένα θέμα, πέντε ζητήματα, το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε ξανά η ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς.
»Επιπλέον σε αυτό, στην ίδια φράση που αφορά στις μειονότητες, αναφέρεται η υλοποίηση και η συμπερίληψη σε όλες τις δράσεις του αλβανικού κράτους των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αυτών των μειονοτήτων.
»Αυτά είναι δύο ζητήματα, το ένα το έχουμε προσθέσει από πέρυσι και φέτος επιβεβαιώθηκε και επεκτάθηκε και στα θέματα της ιδιοκτησίας. Είναι ένα καινούριο θέμα που έχει θέσει η ελληνική εξωτερική πολιτική – ή μάλλον με τον καινούριο τρόπο που το θέσαμε – και ενσωματώθηκε στα κείμενα της ΕΕ», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
Επίσης, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε τη σημασία της «καλής γειτνίασης» και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει ζήτημα που θελήσαμε και να μην εντάχθηκε στο σχέδιο των συμπερασμάτων. Έχουμε καινούρια ζητήματα που ετέθησαν για πρώτη φορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και νομίζουμε ότι θα βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ελληνικής γηγενούς εθνικής μειονότητας, όπως και τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα».
Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη, αλλά αφού ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα.
«Εκτιμούμε ότι έχουν γίνει βήματα ανασυγκρότησης της Αλβανίας. Αλλά δε δεχόμαστε δύο πράγματα: Πρώτον, να διαμορφώνονται πελατειακές σχέσεις από τρίτα ευρωπαϊκά κράτη προς υποψήφιες χώρες και να αξιολογούνται αυτές οι χώρες στη βάση πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων.
»Δεύτερον, συμπληρωματικά ως προς το πρώτο, να γίνεται μια διαδικασία a la carte, δηλαδή, αντί να ισχύουν όλες οι αρχές που ίσχυαν μέχρι τώρα για ένταξη στην ΕΕ, ξαφνικά να μην ισχύουν για τη μια ή για την άλλη χώρα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.
«Εμείς θέλουμε την Αλβανία στην ΕΕ και πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλο κέρδος για λόγους γεωγραφικούς και οικονομικούς, αλλά για λόγους καλής γειτνίασης.
»Είναι συνεπώς προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Αλλά η ένταξη πρέπει να γίνει με ευρωπαϊκό τρόπο, με ευρωπαϊκή αξιολόγηση, στη βάση ευρωπαϊκών αξιών και αρχών και όχι στη βάση κάποιας άλλης σκοπιμότητας», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς.
Όσον αφορά τα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε πως η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει ουσιαστικής σημασίας για την ΕΕ, ενώ παράλληλα τονίζεται ο θετικός ρόλος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ζητείται μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με πρακτορείο.
«Στο σχέδιο συμπερασμάτων για την ΠΓΔΜ ορθά τονίζεται ο θετικός ρόλος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι τώρα φτιάχνεται ξανά η σιδηροδρομική γραμμή Μοναστήρι – Φλώρινα, ένας αγωγός φυσικού αερίου από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έχουν φτιαχτεί στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, της ανταλλαγής πληροφοριών, της πυρόσβεσης, καθώς και της έρευνας, με συνεργασίες ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.
Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ο ρόλος της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια και της ανάγκης να λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα.
«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν πολλές διαβουλεύσεις για να διαμορφωθεί κυβέρνηση και ίσως κάποιοι, όχι εγώ ασφαλώς – το υπογραμμίζω – να σκεφτούν να κάνουν εκλογές την άνοιξη ξανά, εάν δε επιτευχθεί πλειοψηφία», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
Σχετικά με την Τουρκία, ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα.
«Έχω υπογραμμίσει πάντα στα Συμβούλια της ΕΕ ότι έχει μεγάλη σημασία να είσαι ενάντια στα πραξικοπήματα, να υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Γι’ αυτό έχει σημασία όταν είσαι ενάντια στα πραξικοπήματα, από ποια οπτική γωνία τα αντιπαλεύεις – από μια οπτική που σου δίνει δικαιώματα αυταρχισμού και προσωπικής εξουσίας ή από μια σκοπιά υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ή προσπάθειας περαιτέρω εκδημοκρατισμού αυτών», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς.
Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χώρα.
«Εμείς έχουμε στρατηγική αντίληψη ότι είναι καλό για την περιοχή και τη σταθερότητά της, η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα.
»Όμως, όπως υπογραμμίζουμε πάντα και το υπογραμμίσαμε και σήμερα, αυτό εξαρτάται πριν από όλα από την ίδια.
»Η προσωπική μου θέση και της κυβέρνησης είναι ότι δεν είμαστε εμείς που θα αποκλείσουμε την Τουρκία από την ΕΕ, αλλά θα είναι η ίδια που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή αν θέλει να αφήσει τον εαυτό της εκτός ΕΕ», ανέφερε ο Υπουργός εξωτερικών.
Επίσης, ο Ν. Κοτζιάς υπογραμμίσαμε ότι η όποια απόφαση παίρνουμε στην ΕΕ πρέπει να γίνεται κατανοητή και από την τουρκική κοινή γνώμη και από τις τουρκικές ελίτ, καθώς και να διαβάζεται με σωστό τρόπο.
«Η Τουρκία, μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, θα διάβαζε μια πολιτική αποκλεισμού της από την ευρωπαϊκή διαδικασία ως εκδικητική από πλευράς ΕΕ, ενώ το θέμα του αποκλεισμού ή όχι εξαρτάται από το κατά πόσο η ίδια είναι διατεθειμένη να εξευρωπαϊστεί και να εκδημοκρατιστεί.
»Από αυτή τη σκοπιά, εμείς είμαστε υπέρ της διατήρησης όλων των διαύλων συνεννόησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο κάνουμε σε εθνικό επίπεδο με την Τουρκία και δε συμφωνούμε με προτάσεις περί «παγώματος» των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
Επίσης, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε στο Συμβούλιο ότι η Τουρκία θα πρέπει να μην εμφανίζεται νευρική και να μη συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή να θέτει ζητήματα όπως η Συνθήκη της Λωζάννης ή τα περί νήσων που, όπως αναφέρει η τουρκική αντιπολίτευση.
«Εξηγώ πάντα στους Ευρωπαίους ότι μιλάμε ακόμα και για νησιά κατοικημένα και για νησιά όπως η Γαύδος, το πιο νότιο και απομακρυσμένο σημείο της χώρας», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.
Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι «η συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΕΕ ήταν γενικά καλή, καθώς δέχονταν οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων Υπουργών ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα κατέγραψαν πάρα πολλοί συνάδελφοι τα μεγάλα προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου, στην αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, στις συλλήψεις κλπ».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.