Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με το ταξίδι του στις ΗΠΑ επιχείρησε να πετύχει το αυτονόητο, να δείξει δηλαδή στους Αμερικανούς ότι οι Τούρκοι πλέον δεν αποτελούν αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ και ίσως να μην είναι ούτε καν σύμμαχοι πλέον.
Αυτό όμως που προκύπτει από τις αναφορές του Ν.Κοτζιά είναι ότι οι Αμερικανοί ναι μεν βλέπουν το αυτονόητο αλλά δεν είναι σε θέση να εκδιώξουν την Τουρκία από το γεωπολιτικό σύστημα συμφερόντων τους. Ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι το μόνο πραγματικό τους αντίβαρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά η αξία της Τουρκίας για αυτούς είναι τόσο μεγάλη που δεν έχουν ακόμα την διάθεση να αλλάξουν προσανατολισμό υπέρ των Αθηνών και εναντίον της Άγκυρας.
Λέει ο Ν.Κοτζιάς για την συνάντησή του με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ότι «η συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα που κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη, στο μέλλον, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων»
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε στις πολυήμερες επαφές που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός στην Ουάσινγκτον ήταν η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και το πως αυτό θα επηρεάσει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
«Επίσης, αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας. Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, και τις νέες συμμαχίες στην περιοχή» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
Δηλαδή, τι πρόκύπτει από όλα αυτά; Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί βλέπουν και ξέρουν ότι έχουν «ριχτεί» από τους Τούρκους και οι πολιτικές της Άγκυρας έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού, συνεχίζουν να μένουν προσκολημένοι αυτοί στο «άρμα της Άγκυρας» και όχι το αντίθετο.
Έχουμε αναλύσει πολλές φορές το γιατί οι ΗΠΑ δεν θα τραβήξουν στα άκρα το «σχοινί» και να μην παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35.
Πρώτον να σημειώσουμε ότι ακόμα καμία επίσημη αμερικανική πηγή δεν απείλησε ποτέ ότι δεν θα δοθούν τα F-35 αν δεν ακυρωθεί η αγορά των S-400.
Δεύτερον τα F-35 παραδίνονται κατά κανόνα ΕΝΤΟΣ του αμερικανικού εδάφους στις χώρες χρήστες όπου και περνάει ένα χρονικό διάστημα 8-10 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών επάνω στα αεροσκάφη που θα παραλάβει η χώρα.
Τρίτον, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν τα F-35 στις 23 Ιουνίου στην Τουρκία (αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετάξουν άμεσα στην Τουρκία αλλά ότι θα περάσουν σε τουρκική ιδιοκτησία)
Αυτό δεν διαψεύδεται επίσημα από πουθενά
Τέταρτον, η Άγκυρα στις επίσης «διακριτικές» οχλήσεις διαφόρων πλευρών (βουλευτών, γερουσιαστών) που θέτουν θέμα παραλαβής των αεροσκαφών λόγω των S-400 απάντησε «παρασκηνιακά» ότι «μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και με άμεση απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταβληθεί από την Τουρκία για το πρόγραμμα και αναζήτηση από άλλες πηγές παρόμοιας προηγμένης τεχνολογίας (φωτογραφίζοντας το Su-57 το οποίο αναζητά εταίρο για να αντικαταστήσει την Ινδία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα και θα πάει σε πιο έτοιμες λύσεις για να ανεβάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ταλαιπωρημένης ινδικής Αεροπορίας)»
H Τουρκία θα εκβάλλονταν δια παντός από το ΝΑΤΟ και θα οδηγούνταν στο φιλορωσοκινεζικό μπλοκ του Συμφώνου της Σαγγάης.
Δηλαδή τα Στενά θα πέρναγαν υπό τον έλεγχο της Μόσχας για τους επόμενους… πέντε αιώνες και οι Ρώσοι θα κατάφερναν επί Β.Πούτιν ότι δεν κατάφεραν ακόμα και επί ηγεμονίας Ιβάν του Τρομερού, Ιβάν του Μεγάλου, Μεγάλου Πέτρου και Μεγάλης Αικατερίνης:
Να κατέβουν στα «θερμά» νερά της Μεσογείου ανενόχλητοι και να κυριαρχήσουν τουλάχιστον στο ανατολικό κομμάτι της.
Έτσι λοιπόν γεωπολιτική αιώνων θα κατέρρεε μέσα σε λίγα χρόνια εξαιτίας ενός… Ερντογάν. Μόνο που ο Ερντογάν δεν θα ζήσει αιωνίως και αυτό το ξέρουν στις ΗΠΑ.
Είναι διαθέσιμοι να φάνε «σφαλιάρες», προσβολές και οτιδήποτε άλλο προκειμένου να έχουν την Τουρκία αρκετά κοντά.
Κάπου εδώ «κόβονται» οι αμερικανικές «μαγκιές»
Από τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον, προκύπτει πως η αμερικανική πλέον πλευρά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά στη διεθνή σκηνή και έχει πλέον ανακτήσει έναν κομβικής σημασίας περιφερειακό ρόλο αλλά, κακά τα ψέματα, αυτό δεν φτάνει.
Θα έφτανε μόνο αν η Ελλάδα είχε διατηρήσει τα κεκτημένα της Συνθήκης των Σεβρών και είχε τον απόλυτο έλεγχο των Στενών και της μικρασιατικής ενδοχώρας.
Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε από την Ιστορία τα πράγματα έγιναν και διαφορετικά και επώδυνα για τον Ελληνισμό.
Παρόλα αυτά ο Ν.Κοτζιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος
Σε δηλώσεις που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών».
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Α.Γκουτέρες και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μ. Λάιτσακ.
Το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού με τον Τζον Μπόλτον κράτησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Πέραν των διμερών σχέσεων, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ανάλυση του για την ευρύτερη περιοχή.
«Ο Μπόλτον, όπως και ο Πομπέο, ήταν σε διάθεση να ακούσει. Έκανε πάρα πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και είχε πάρα πολλές ερωτήσεις.
Για το ζήτημα του ονοματολογικού, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ενώ για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων.
«Συζητήσαμε επίσης πώς και προς τα πού πηγαίνει το Σκοπιανό. Όπως ξέρετε το συζητήσαμε με τον κ. Μίτσελ. Στο Σκοπιανό δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει. Δεν θα δεχόμουνα ποτέ να πιεστούμε. Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, αναμένεται άλλωστε να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης την προσεχή Πέμπτη, παρουσία του κ. Νίμιτς, στην Νέα Υόρκη.
Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.
Ο Ν. Κοτζιάς προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει ένα μεγάλο κείμενο, η ελληνική Πολιτεία το έχει φτιάξει. Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς, αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ.
Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά μετα τα οποία πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κοκ».
Επαφές με μέλη του Κογκρέσου
Ο κ. Κοτζιάς είχε σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επιρροή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με σκοπό να τους ενημερώσει για θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Μεταξύ αυτών, η βαρύνουσας σημασίας συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Bob Corker, και τον εκπρόσωπο της μειοψηφίας στην εν λόγω επιτροπή, κ. Bob Menendez, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της υποεπιτροπής της Γερουσίας για θέματα Ευρώπης, Ron Johnson και με τον Chris Van Hollen, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός γνώστης των θεμάτων που αφορούν στην περιοχή μας.
Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κοινή συνάντηση με τους Συμπροέδρους και τα μέλη του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic-Israeli Alliance» κ.κ. Bilirakis, Maloney, Sarbanes, Deutch και Titus.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και σε κλειστή εκδήλωση στην δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» παρουσία επιφανών ακαδημαϊκών και διακεκριμένων Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα και με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες και Μ. Λάιτσακ αντίστοιχα.
Είναι αποδεκτό ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσεις τις ελληνικές θέσεις στις ΗΠΑ, όμως το τι θέλουν οι ΗΠΑ πολλές φορές αντίκειται στους κανόνες της λογικής και του δικαίου.
Εκεί επικρατεί η λογική του μακροπρόθεσμου στρατηγικού συμφέροντος αλλιώς δεν παραμένει εν ζωή μια Αυτοκρατορία
Εν ολίγοις ανησυχούν οι ΗΠΑ για την στάση της Τουρκίας και τον προσανατολισμό της προς Ρωσία και Ιράν, αλλά την έχουν ανάγκη και όπως είναι γνωστό «ανάγκας και οι θεοί πείθονται»
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.