ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε εξέλιξη το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη (upd)

Σε εξέλιξη το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη (upd)

(upd 16:43) Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή: «θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουν να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον».

Περαιτέρω τόνισε πως η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, δηλαδή ένα «μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και κυρίως στην περιφέρεια».

«Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών (ρύπων). Επίσης, διεκδικούμε και έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» σημείωσε επίσης.

«Η θέση μου είναι καθαρή από την αρχή. Δεν μπορεί να υπάρχει η προσδοκία ότι θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο φάκελο αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την ίδια στιγμή παραδοσιακές πολιτικές, όπως η Συνοχή και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των συνόρων.

Οπότε περιμένω μια περίπλοκη και δύσκολη συζήτηση άλλα σε κάποιο σημείο χρειάζεται να συμφωνήσουμε όλοι στο επίπεδο της φιλοδοξίας. Αν θέλουμε να είμαστε πολύ φιλόδοξοι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα πάρει περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δυστυχώς, οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις είναι μειωμένοι. Αυτό είναι ένα λάθος. Είναι ένα λάθος διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη ακόμη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και να υποστηρίξουμε και τη Frontex, που είναι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας και είναι σε εξέλιξη.

Αρχικό κείμενο

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άφιξή του στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε: «Θα είναι μια δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα περιέγραψε και τους βασικούς στόχους της χώρας μας από τη συνεδρίαση. «Διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.