ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πρόεδρε, εσύ να κερδίζεις τα ράλι στις αναβάσεις κι όλα καλά!
prodeals

Επιχείρηση «ΚΙΜΑΣ»: Το ιδιοφυές σχέδιο των Βρετανών για να παραπλανήσουν τους Γερμανούς (βιντεο)

Επιχείρηση «ΚΙΜΑΣ»: Το ιδιοφυές σχέδιο των Βρετανών για να παραπλανήσουν τους Γερμανούς (βιντεο)

Το 1943, οι δυνάμεις των Συμμάχων σκόπευαν να επιτεθούν στη Σικελία. Οι Γερμανοί είχαν προβλέψει τo σχέδιο κι είχαν μεταφέρει στρατεύματα στην περιοχή. Για να τους παραπλανήσουν, οι Βρετανοί εφάρμοσαν ένα από τα πιο πετυχημένα κόλπα απ’ την εποχή του Δούρειου Ίππου.

Εμπνευστές του ήταν ο σμηναγός Τσαρλς Κολμόντλεϊ και ο πλωτάρχης Γιούεν Μόνταγκιου. Το σχέδιό τους ήταν το εξής: θα άφηνα ένα πτώμα στα ανοιχτά της Ισπανίας, που παρέμενε ουδέτερη στον πόλεμο, για να το βρουν οι Γερμανοί. Πάνω στο πτώμα θα βρίσκονταν απόρρητα έγγραφα που θα αναφέρονταν στην επικείμενη επίθεση των Βρετανών στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί θα έβρισκαν το πτώμα και πιστεύοντας ότι ο στόχος των Συμμάχων ήταν η Ελλάδα, θα μετέφεραν τα στρατεύματα τους εκεί και θα άφηναν απροστάτευτη τη Σικελία, που ήταν ο πραγματικός στόχος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ιδέα προήλθε από το συγγραφέα των βιβλίων του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, που δούλευε τότε για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το κατάλληλο πτώμα

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν ήταν να βρουν το κατάλληλο πτώμα, αποστολή διόλου εύκολη. Τα πάντα έπρεπε να γίνουν υπό άκρα μυστικότητα, γιατί παντού υπήρχαν κατάσκοποι. Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πτώμα κάποιου με συγγενείς ή οικογένεια, γιατί ήταν αδύνατο να ενημερώσουν τους δικούς του για το τι σκόπευαν να κάνουν. Μετά από αρκετό καιρό, βρήκαν το πτώμα ενός 34χρονου Ουαλού, ονόματι Γκλεντούρ Μάικλ.

Ο άτυχος Ουαλός ήταν ορφανός, ανύπαντρος και είχε αυτοκτονήσει με ποντικοφάρμακο, το οποίο περιείχει λευκό φώσφορο και δεν εμφανιζόταν στην ιατροδικαστική εξέταση. Με αυτό τον τρόπο, οι γιατροί που θα εξέταζαν το πτώμα του υποτιθέμενου πιλότου θα πίστευαν ότι πέθανε από υποθερμία.

Το επόμενο βήμα ήταν να δώσουν στο πτώμα μία καινούρια ταυτότητα. Ο Γκλεντούρ Μάικλ έγινε “Ταγματάρχης Γουίλιαμ Μάρτιν” του Σώματος των Βασιλικών Πεζοναυτών. Ο βαθμός του Ταγματάρχη δικαιολογούσε την πολύ σημαντική αποστολή που του εμπιστεύθηκαν, αλλά δεν ήταν τόσο ύψηλος ώστε το όνομά του να είναι γνωστό και στους εχθρούς. Οι Βρετανοί έχτισαν ολόκληρο μύθο γύρω από τον ηρωικό πιλότο.

Του έδωσαν μία φανταστική αραβωνιαστικιά, την Παμ, με την οποία ήταν τρελά ερωτευμένος. Στο πορτοφόλι που θα είχε πάνω του ο νεκρός, τοποθέτησαν τη φωτογραφία της Νάνσι Τζιν Λέσλι, μιας κοπέλας που εργαζόταν στην ΜΙ5 μαζί με τους Κολντμόντλεϊ και Μόνταγκιου. Άλλα αποδεικτικά του έρωτα του “Γουίλιαμ Μάρτιν” και της “Παμ”, ήταν δύο ερωτικά γράμματα και μια απόδειξη από κοσμηματοπωλείο, για την αγορά ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού. Τα γράμματα της Παμ προς τον αγαπημένο της γράφτηκαν από τον διοικητή του τμήματος της ΜΙ5 που είχε αναλάβει την επιχείρηση “Κιμά”, Χέστερ Λέγκετ.

Γέμισαν τις τσέπες και το πορτοφόλι του Γουίλιαμ Μάρτιν με καθημερινά “σκουπίδια”, όπως εισιτήρια λεωφορείου και θεάτρου, αποδείξεις, μέχρι και ένα μικρό ασημένιο σταυρό. Γιούεν Μόνταγκιου Οι πράκτορες της ΜΙ5 πρέπει να διασκέδαζαν πολύ, γιατί έφτασαν στο σημείο να συντάξουν άλλα τρία γράμματα: ένα απ’ τον πατέρα του, ένα απ’ τον οικογενειακό δικηγόρο κι ένα από την τράπεζα Λόιντς, που τον ενημέρωνε ότι ήταν καταχρεωμένος. Στο μυαλό τους, ο Ταγματάρχης Μάρτιν ήταν νέος, ωραίος, ερωτευμένος και πολύ σπάταλος. Ένας ήρωας σχεδόν κινηματογραφικός.

Τα απόρρητα έγγραφα Ο ψεύτικος πιλότος θα μετέφερε πλαστές πληροφορίες από τον Αντιστράτηγο Σερ Άρτσιμπαλντ Νάι στον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στην Αλγερία και την Τυνησία, τον Στρατηγό Σερ Χάρολντ Αλεξάντερ. Για να φανεί πιο αυθεντικό, το γράμμα συντάχθηκε από τον ο ίδιο τον Σερ Άρτσιμπαλντ, ο οποίος αποκαλούσε τον στενό του συνεργάτη “Αγαπητέ μου Άλεξ” και τον ενημέρωνε ότι “οι Γερμανοί έχουν πιστέψει ότι σκοπεύουμε να επιτεθούμε στη Σικελία”. Στη συνέχεια, περιέγραφε στον “Άλεξ” τα πραγματικά σχέδια των Βρετανών, που περιέλαμβαναν επίθεση στην Ελλάδα.

Όταν όλα ήταν έτοιμα. Ο Ταγματάρχης Μάρτιν μεταφέρθηκε στο βρετανικό υποβρύχειο Σέραφ μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί γεμάτο πάγο, για να διατηρηθεί “φρέσκος”. Το υποβρύχιο θα τον πήγαινε κοντά στην πόλη Χουέλβα της Ισπανίας, όπου έμενε ενας απ’ τους πιο δραστήριους Γερμανούς κατασκόπους, ο Άντολφ Κλάους. Έτσι κι έγινε. Στις 30 Απριλίου του 1943, το πτώμα του Ταγματάρχη Μάρτιν εντοπίστηκε στην ακτή της Χουέλβα από έναν ψαρά.

“Κατάπιαν τον κιμά ολόκληρο”

Ο τάφος του «Γουίλιαμ Μάρτιν» στην Ισπανία Οι Ισπανοί γιατροί που εξέτασαν το πτώμα, κατέληξαν ότι ο πιλότος είχε πεθάνει από πνιγμό και τον έθαψαν βιαστικά. Όπως είχαν υπολογίσει η Βρετανοί, τα έγγραφα που μετέφερε ο Μάρτιν βρέθηκαν στα χέρια των Γερμανών κατασκόπων και μέσα σε 12 μέρες, έφτασαν στον Χίτλερ. Οι Βρετανοί ενημέρωσαν τον Τσόρτσιλ για την θετική εξέλιξη του σχεδίου με το εξής μήνυμα: “Κατάπιαν τον κιμά ολόκληρο”.

Μόνο ο ο Γερμανός Υπουργός Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, διατηρούσε κάποιες αμφιβολίες, τις οποίες σημείωσε στο προσωπικό του ημερολόγιο αλλά ουδέποτε εξέφρασε στον Χίτλερ. Ο Φύρερ όμως, έπεσε για τα καλά στην παγίδα των Βρετανών και μετέφερε το μεγαλύτερος μέρος των γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Στις 9 Ιουλίου του 1943, οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Σικελία, σχεδόν ανενόχλητοι. H Επιχείρηση «Χάσκι”, όπως ονομάστηκε, έληξε στις 17 Αυγούστου και ήταν μία ξεκάθαρη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Αποδυνάμωσαν το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι και απέκτησαν μία ισχυρή βάση στη Μεσόγειο. Η αναμέτρηση είχε μπει στην τελική ευθεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.