ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το ότι η κυβέρνηση δήθεν αγνοούσε και εν τέλει κάνει «σαρωτικές» κρίσεις για τα χάλια της ΕΛ.ΑΣ., ειλικρινά «με ξεπερνά»...
prodeals

Μπάρι Σέλμαν: Η ιστορία του Καναδού μεγιστάνα των φαρμάκων που βρέθηκε νεκρός (φωτό)

Μπάρι Σέλμαν: Η ιστορία του Καναδού μεγιστάνα των φαρμάκων που βρέθηκε νεκρός (φωτό)

Η ιστορία του 15ου πλουσιότερου ανθρώπου στον Καναδά. Οι δωρεές, η μάχη με τον καρκίνο και η δικαστική διαμάχη με τα ξαδέλφια του

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της φαρμακευτικής Apotex, Μπάρι Σέρμαν και της συζύγου του, Χάνεϊ, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στην έπαυλή τους στο Τορόντο του Καναδά.

Σε συνέντευξη Τύπου έξω από την οικία του ζεύγους, ο αξιωματικός της καναδικής αστυνομίας, Ντέιβιντ Χόπκινσον δήλωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου τους θεωρούνται ύποπτες και τις χειρίζονται αναλογως.

Η αστυνομία ανέφερε πως ειδοποιήθηκε για τους θανάτους έπειτα από μια κλήση στο κέντρο άμεσης βοήθειας που έγινε από το σπίτι των Σέρμαν, σε μια ακριβή συνοικία στο βορειοανατολικό Τορόντο, το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας).
Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το αν τα πτώματα έφεραν τραύματα και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τον χρόνο ή την αιτία θανάτου. Ο Χόπκινσον τόνισε ότι η αστυνομία δεν χειρίζεται τους δύο θανάτους ακόμη ως ανθρωποκτονία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει περεταίρω ερευνα.

Ο υπουργός Υγείας του Οντάριο με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε σοκαρισμένος από τον θάνατο των «αγαπημένων φίλων», τούς οποίους περιέγραψε ως «θαυμάσιους ανθρώπους».

«Δεν έχω λόγια αυτή τη στιγμή. Απίστευτοι φιλάνθρωποι, σπουδαίοι ηγέτες της φροντίδας υγείας. Μία πολύ, πολύ θλιβερή ημέρα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στον Καναδά

Ο Μπέρναρντ -Μπάρι- Σέρμαν ήταν πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Apotex, την οποία ίδρυσε το 1974 με μόλις δύο υπαλλήλους και την κατέστησε τη μεγαλύτερη βιομηχανία φαρμάκων στον Καναδά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Canadian Business η περιουσία του εκτιμάται στα 3,65 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στην χώρα.

Η εταιρεία του διαθέτει περισσότερα από 10.000 άτομα στην έρευνα, την ανάπτυξη, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής παγκοσμίως, με περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους στις καναδικές δραστηριότητές της.

Ο Σέρμαν είχε επίσης ενεργή φιλανθρωπική δράση, έχοντας δωρίσει 39 εκατομμύρια δολάρια στην United Jewish Appeal. ‘Ηταν επίσης ένας από τους χρηματοδότες του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό.

Σε ηλικία 65 ετών κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο του προστάτη, δηλώνοντας μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην οποία υπονλήθηκε ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

«Τώρα ξεκινάω. Είμαι ένα παιδί μόλις έξω από το σχολείο», είχε δηλώσει τότε στην καναδική Globe and Mail.

Όμως, ο Σέρμαν ήταν και ένας αδίστακτος μαχητής, ικανός να προχωρήσει σε 100 αγωγές εναντίον αντιπάλων του και να ξοδέψει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στα δικαστήρια δίνοντας μάχη με τα ξαδέλφια του. Αυτή η οικογενειακή διαμάχη ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τον ίδιο, ο οποίος συχνά εξέφραζε την ενόχλησή του για τους συγγενείς του που του είχαν ζητήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, επειδή τους «έκοψε» από την Apotex.

Ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα ντροπαλό παιδί, που είχε λίγους φίλους και δεν τα πήγαινε καλά στο σχολείο. Ο πατέρας του, Χέρμπερτ, είχε ένα εργοστάσιο φερμουάρ στο Τορόντο και ο νεαρός Μπάρι πήγαινε συχνά εκεί να βοηθάει. Ένα Σάββατο, μικρός ο Σέρμαν γέμισε τόσα πολλά κουτιά από όσο έκαναν οι υπάλληλοί του, που ο πατέρας του τα ήλεγξε προκειμένου να βεβαιωθεί ότι τα είχε μετρήσει σωστά. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Μπάρι ήταν 9 ετών, αναγκάζοντας την μητέρα του, Σάρα, να επιστρέψει στη δουλειά της ως θεραπεύτρια. Ο Σέρμαν αφοσιώθηκε στις σπουδές του και πήρε πτυχίο στην φυσική μηχανική και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στο MIT, στην δορυφορική τεχνολογία.

Ο θείος του, Λούις Γουίντερ, έγινε κάτι σαν πατρική φιγούρα για τον Μπάρι και είχε περάσει πολλά καλοκαίρια ενόσω ήταν φοιτητής δουλεύοντας στην εταιρία του «Empire Laboratories», η οποία παρήγαγε φθηνότερες εκδόσεις της ασπιρίνης, της σακχαρίνης και των valium. Ο Γουίντερ πέθανε ξαφνικά το 1965 και η σύζυγός του, Μπέβερλι, 17 ημέρες μετά. Οι τέσσερις γιοι τους και ξαδέλφια του Σέρμαν υιοθετήθηκαν από μία άλλη οικογένεια.

Ο Μπάρι και ο φίλος του, Joel Ulster, αγόρασαν την «Empire» έναντι 250.000 δολαρίων και την πούλησαν το 1972 για περίπου 2 εκατ. δολάρια στην αμερικανική ICN Pharmaceuticals. Στη συνέχεια οι δύο τους δημιούργησαν την Apotex, η οποία στην αρχή δεν πήγαινε καθόλου καλά και η σύζυγος του Σέρμαν τον πίεζε να την κλείσει προτού «χάσει τα πάντα»

Ωστόσο, η μεγάλη «έκρηξη» έγινε το 1980, όταν η Apotex έγινε η πρώτη που έβγαλε στην αγορά γενόσημο για την αρτηριακή πίεση, που εκτόξευσε το προφίλ της φαρμακευτικής. Σύντομα άρχισε να παράγει δεκάδες προϊόντα, αμφισβητώντας μάλιστα τις πατέντες μεγάλων εταιριών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Apotex κατείχε το 40% της αγοράς γενόσημων φαρμάκων στον Καναδά και ο Σέρμαν κέρδισε τη φήμη του ως ο άνθρωπος που πίεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αλλάξει τους νόμους για τις πατέντες φαρμάκων

Ο δικαστικός «πόλεμος» με τα ξαδέλφια του

Λίγο μετά την άνοδο της Apotex στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Σέρμαν απροσδόκητα επανενώθηκε με τα τέσσερα ξαδέλφια του, τους Γουίντερ. Αργότερα, οι δύο έμπλεξαν με τα ναρκωτικά, με τον έναν να πεθαίνε από υπερβολική δόση. Κανείς του δεν είχε κρατήσει πολλά από την περιουσία του πατέρα τους. Είχαν ττίτλους 330.000 δολαρίων από την πώληση της Empire, αλλά οι θετοί γονείς τους τα ξόδεψαν όλα.

Αφού ξανασυναντήθηκαν τυχαία το 1988 μέσω κοινού φίλου, ο Σέρμαν έγινε ο γενναιόδωρος ξάδελφος. Τούς αγόρασε σπίτια, τους έδωσε μετρητά και τους παρείχε δάνεια για μία σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στην συνέχεια ωστόσο τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα της Empire για να δημιουργήσει την Apotex και δεν τους είχε αποζημιώσει, όπως έπρεπε.

«Ήταν τραγικό που χάσαμε τους γονείς μας σε τόσο νεαρή ηλκία, αλλά αυτό που συνέβη μετά το θάνατό τους είναι απίστευτο», είπε ο Κέρι Γουίντερ, ένας από τους ξαδέλφους, υποβάλλοντας μήνυση. «Ο πατέρας του Μπάρι πέθανε όταν ήταν μικρός, ο πατέρας μας τον πήρε στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι λυπηρό ότι μας πολεμά με αυτόν τον τρόπο», είχε προσθέσει.

Η νομική διαμάχη έγινε ακόμα σκληρότερη, όταν ο Κέρι Γουίντερ κατηγόρησε τον Σέρμαν για σχέδιο δολοφονίας. Εκείνος απάντησε ανακαλώντας τα δάνειά τους και τις κινήθηκε προς κατάσχεση των σπιτιών τους. Η διαδικασία τελικά έληξε τον Σεπτέμβριο,όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο έκλεισε την υπόθεση με το αιτιολογικό ότι «οι αξιώσεις για την Apotex ήταν πέρα από τη φαντασία και ευσεβείς πόθοι».

Ο Σέρμαν με τη σειρά του υποστήριζε ότι είχε κάνει το καλύτερο για τους ξαδέλφους του.«Βοηθάω όλους τους ανθρώπους, γιατί ξέρω ότι είμαι επιτυχημένος και νιώθω την υποχρέωση να βοηθήσω φίλους, συγγενείς, ακόμη και ξένους», είχε δηλώσει το 2007. «Ποιος μεταξύ των πλούσιον θα ξόδευε εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να βοηθήσει τα ξαδέλφια του να ζήσουν; Και χωρίς αντάλλαγμα; Έκανα τα πάντα που θα μπορούσα», είχε αναφέρει

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.