Οι Μογγόλοι ήταν φοβεροί πολεμιστές με μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου, αλλά φαίνεται ότι ήταν επίσης και από τους μεγαλύτερους ρυπογόνους παράγοντες του πλανήτη.
Μια νέα μελέτη στα μεταλλεία αργύρου του Κουμπλάι Χαν, εγγονού του Τζένγκις Χαν, δείχνει ότι παρήγαγαν τετραπλάσια ρύπανση από τις σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους εξόρυξης.
Μάλιστα τα ορυχεία του Κουμπλάι Χάν, θεωρούνται ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου η ρύπανση της προ-βιομηχανικής περιόδου υπερέβη τα σύγχρονα επίπεδα.
Γεωλόγοι από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών βρήκαν ρύπανση από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το κάδμιο μεταξύ 1.271 μΧ και 1.368 μΧ στην περιοχή Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας.
Οπως εξηγούν, η ρύπανση προκλήθηκε από τις μεγάλες ποσότητες αργύρου που αναζητούσαν αχόρταγα οι Μογγόλοι και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν νομίσματα, κοσμήματα και έργα τέχνης.
Γράφοντας στο περιοδικό Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, η Ομπρεϊ Χίλμαν, επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ο αντίκτυπος αυτής της ρύπανσης είναι ακόμα και σήμερα αισθητός στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
«Με αποκορύφωμα την κυριαρχία των Μογγόλων, που είναι γνωστή ως η δυναστεία Yuan, αυτές οι συγκεντρώσεις μετάλλων πλησιάζουν επίπεδα τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα της σύγχρονης βιομηχανικής διαδικασίας εξόρυξης που ανακύπτουν εντός της λεκάνης απορροής» εξηγεί.
«Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις των επιπέδων μολύβδου έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στους υδρόβιους οργανισμούς. Η ρύπανση μολύβδου με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε μια περιβαλλοντική κληρονομιά που πιθανόν συμβάλλει σε γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας» προσθέτει.
Η Χίλμαν και οι συνάδελφοί της εξήγαγαν πυρήνες ιζημάτων από τη λίμνη Ερχάι στο Γιουνάν. Η λάσπη μέσα σε αυτά τα ιζήματα περιλαμβάνει υπολείμματα ηλικίας 4.500 χρόνων στο βυθό της λίμνης. Με τη σάρωση των πυρήνων για βαρέα μέταλλα κατάφεραν να προσδιορίσουν πώς τα επίπεδα ρύπανσης μεταβάλλονταν με τα χρόνια.
Στα 1.500 πΧ παρατήρησαν μια ταχεία αύξηση των επιπέδων χαλκού στην λάσπη που σηματοδοτεί την έναρξη της Εποχής του Χαλκού στη νοτιοανατολική Ασία και την γέννηση της μεταλλουργίας στην περιοχή. Στη συνέχεια, γύρω στα 1.100 μΧ υπήρξε αύξηση σε μόλυβδο, άργυρο, ψευδάργυρο και κάδμιο, όλα τα στοιχεία δηλαδή που συνδέονται με την τήξη του αργύρου.
Ωστόσο, τα επίπεδα της ρύπανσης παρέμειναν σχετικά χαμηλά μέχρι το 1.271 μΧ, περίπου την εποχή που ο Κουμπλάι Χαν ίδρυσε τη δυναστεία Yuan και έγινε αυτοκράτορας της Κίνας.
Οι Μογγόλοι πιστεύεται ότι κατασκεύασαν το πρώτο ορυχείο αργύρου στο Yuann το 1.290 μΧ και οι φόροι από την παραγωγή αργύρου αντιπροσώπευαν το 47% του εθνικού εισοδήματος.
Η δυναστεία Yuan παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1.368 μΧ όταν νικήθηκαν από τη δυναστεία των Μινγκ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.