Νέα κοινοτική οδηγία που βρίσκεται υπό εξέταση ορίζει ότι παραδοσιακά εμφιαλώσιμα προϊόντα στην Ελλάδα θα μπορούν να εμφιαλώνονται σε τρίτες χώρες.
Από τη Μυτιλήνη, τον Τύρναβο και την Κρήτη, όπου παραδοσιακά εμφιαλώνονται, το ελληνικό τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά πλέον κινδυνεύουν να εξάγονται χύμα και να εμφιαλώνονται στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και τα Σκόπια.
Ο νέος κοινοτικός κανονισμός που βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται.
Πλέον, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ορατός ο κίνδυνος τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά με γεωγραφική ένδειξη, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων, να εξάγονται χύμα στο εξωτερικό και να εμφιαλώνονται εκεί, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον αφανισμό πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά και την απώλεια άνω των 70% των θέσεων.
Το πρόβλημα αναμένεται να έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, καθώς η συνολική προστιθέμενη αξία του κλάδου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αποτελείται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 80% δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.