Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, μίλησε για προβλήματα στις τέσσερις εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και για τη διακοπή σίτισης στα δύο εστιατόρια, καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε φοιτητές του 21ου αιώνα.
Οι οικότροφοι ανέφεραν ότι η σίτισή τους έχει διακοπεί από τις 20 Νοεμβρίου, ενώ στα τέσσερα κτίρια των εστιών, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.500 δικαιούχοι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης και βλαβών με αποτέλεσμα να γίνονται δυσλειτουργικά για τους ενοίκους τους.
«Η θέρμανση δεν λειτουργεί σε κάποια δωμάτια εστιών, οι συνθήκες καθαριότητας και φύλαξης είναι ελλιπείς, ενώ εδώ και περίπου μισό χρόνο δεν λειτουργεί το ασανσέρ ενός εκ των πολυώροφων κτιρίων», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αρχοντία Παπαγεωργίου.
ΑΠΘ: Χωρίς ασανσέρ επ’ αόριστον οι φοιτητές στις εστίες
Σύμφωνα με τους οικότροφους, οι ήδη επιβαρυμένες οικονομικά οικογένειές τους, θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της σίτισης τους, επειδή έχει διακοπεί, εδώ και δύο εβδομάδες, η λειτουργία των δύο εστιατορίων που διαθέτουν οι εστίες και παρέχουν γεύματα στους δικαιούχους.
Για τα προβλήματα των εστιών, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες μέρες μία σειρά από διαμαρτυρίες τόσο προς τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, όσο και προς το ΥΜΑΘ, ζητώντας την ομαλή λειτουργία τους.
Ωστόσο, οι φοιτητικές εστίες ανήκουν μόνο διοικητικά στο πανεπιστήμιο, ενώ την ευθύνη για την κατάσταση των κτιρίων και την σίτιση έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), το οποίο, όμως, βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου, από φοιτητές που διαμαρτύρονται για παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικότροφοι και άλλων πανεπιστημίων της χώρας.
Πριν δύο μέρες, ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτρης Ζέρβας, δεσμεύτηκε σε συνέντευξη τύπου για την ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιών, αμέσως μόλις λήξει η κατάληψη των φοιτητών στο κτίριο του Ιδρύματος, ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι και να συνεχιστεί το έργο της διοίκησης.
Ο κ.Ζέρβας ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, προκειμένου να συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες για την συνέχιση των έργων συντήρησης στις εστίες, αλλά και της σίτισης (μαγειρεία και εστιατόρια).
Στα αιτήματα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση της εκκρεμότητας των περίπου 200 δικαιούχων φοιτητών που, ενώ πληρούν τα κριτήρια διαμονής στις εστίες, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εξαιτίας έλλειψης κλινών.
«Όσοι από αυτούς μπορούν, φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους, ή ακόμη και στα υπερπλήρη δωμάτια των εστιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δικαιούχων που χάνουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο δωμάτιο», διαμήνυσε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.