ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Σοκαριστικά στοιχεία για το trafficking στην Ελλάδα – Το 35% των θυμάτων είναι ανήλικοι

Σοκαριστικά στοιχεία για το trafficking στην Ελλάδα –  Το 35% των θυμάτων είναι ανήλικοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας για το 2017, το 35% των θυμάτων σωματεμπορίας που «μεταφέρονται» στην χώρα μας για να γίνουν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι ανήλικα!

«Είναι το πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα. Είναι κάτι που το κλωτσάς και περπατάει. Είναι φθηνές υπηρεσίες. Δεν έχει κόστος που μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα όπως τα όπλα και τα ναρκωτικά», ανέφερε ο Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων στην έρευνα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης για το 2017- που εντοπίστηκαν από τα έμπειρα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο πλαίσιο των ελέγχων για την εξάρθρωση κυκλωμάτων σωματεμπορίας- ήταν συνολικά 31.

Από αυτά τα 11 ήταν ανήλικα παιδιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα 2 ήταν αγόρια με καταγωγή από τη χώρα μας. Οι αρχές εντόπισαν επίσης και μία ανήλικη Ελληνίδα, όπως επίσης 8 κορίτσια από την Ρουμανία, που είχαν μεταφερθεί με τη βία στη χώρα μας από τα επικίνδυνα κυκλώματα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως σε όλη την ελληνική επικράτεια απασχόλησαν τους αστυνομικούς συνολικά 20 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, ενώ από αυτές οι 14 αφορούσαν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συγκεντρωτικά στοιχεία της αστυνομίας, οι υποθέσεις που αφορούν τους ανηλίκους αυξήθηκαν συγκριτικά με το 2016, καθώς το συγκεκριμένο έτος είχαν εντοπιστεί 19 παιδιά.

Οι συλλήψεις και τα χαρακτηριστικά των θυμάτων

Οι συλλήψεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αυξήθηκαν το 2017, καθώς εντοπίστηκαν συνολικά 146 «γνωστοί»- όπως χαρακτηρίζονται από την Αστυνομία- δράστες , από τους οποίους οι 64 ήταν Έλληνες, ενώ στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας εγκληματικότητας εντοπίστηκαν 33 Αλβανοί. Ο συγκεκριμένος αριθμός για το περσινό έτος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς το 2016 συνελήφθησαν 79 σωματέμποροι που αποσκοπούσαν στην σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες προσελκύουν τα θύματά τους- πέραν της χρήσης βίας- με συγκεκριμένο τρόπο, ειδικότερα όσον αφορά τις γυναίκες και τα ανήλικα.

Ειδικότερα, φροντίζουν να εντοπίζουν ευάλωτα άτομα, που έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη ή ψάχνουν για δουλειά. Συνήθως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, επιλέγουν εκείνα τα άτομα που είναι απεγνωσμένα και τους υπόσχονται εργασιακές ευκαιρίες στη χώρα μας, ωστόσο όταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα ξεκινάει για το εκάστοτε θύμα ο προσωπικός του εφιάλτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα θύματα εμπορίας ανθρώπων για το 2017 ήταν συνολικά 38, αριθμός σχετικά μειωμένος καθώς τα έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει 46 θύματα το 2016.

Όπως προκύπτει, οι δράστες φαίνεται πως έχουν προτίμηση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς από τα 38 θύματα, εννέα προέρχονταν από τη Ρουμανία, οκτώ από τη Μολδαβία και τρία από τη Βουλγαρία. Από αυτά τα 35 ήταν γυναίκες και 3 ήταν άντρες.

Χαρακτηριστικές είναι και ορισμένες από τις περσινές επιχειρήσεις της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017, μετά από συντονισμένες παρακολουθήσεις ημερών, τα έμπειρα στελέχη της αστυνομία εντοπίζουν και συλλαμβάνουν 6 άτομα (5 άνδρες και 1 γυναίκα ).

Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνονται 19 γυναίκες για σωματεμπορία, καθώς εξέδιδαν Ελληνίδες και αλλοδαπές σε 11 οίκους ανοχής στην Αθήνα.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οι «σκληροί» της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν συντονισμένες επιχειρήσεις και ελέγχους σε οίκους ανοχής στην Αθήνα και συλλαμβάνουν 13 γυναίκες (11 αλλοδαπές και 2 Ελληνίδες), στις οποίες ασκήθηκαν κατηγορίες για σωματεμπορία. Τον Νοέμβριο του 2017, μετά από ευρεία επιχείρηση εξαρθρώνεται κύκλωμα 22 ατόμων που είχαν στήσει «δίκτυο» για ερωτικά ραντεβού με γυναίκες που εντόπιζαν από την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

«Η ανθρώπινη σάρκα είναι πιο φθηνή από τα ζώα»

Τα θύματα είναι παραπάνω από αυτά που καταγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τον Ηρακλή Μοσκώφ, Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση Εμπορίας ανθρώπων ο οποίος μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Τα νούμερα θα έπρεπε να είναι παραπάνω είναι νούμερα που προκύπτουν από μία προσέγγιση του προβλήματος που είναι αυστηρά και μόνο διωκτική. Είμαστε καταδικασμένοι να καταγράφουμε μόνο τα πολύ τρανταχτά που έρχονται ως προϊόν καταγγελίας. Αν μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας θα μπορούσαμε να καταγράψουμε και να συμβάλλουμε στην αρωγή των λεγόμενων πιθανών θυμάτων. Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς μέσω οδικού χάρτη σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο.

Το trafficking είναι ένα έγκλημα αλλά ταυτόχρονα και ένα κοινωνικό φαινόμενο. Πρέπει να δουλέψει μαζί η πρόληψη μαζί με την καταστολή. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν στη σιωπή», μας είπε χαρακτηριστικά ο Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας ανθρώπων.

Ο στόχος που έχουν αφορά καθαρά την πρόληψη- εκτός της καταστολής που είναι καθαρά έργο της Ελληνικής Αστυνομία.

«Τα αναγνωρισμένα θύματα είναι ένας μικρός αριθμός. Το έγκλημα είναι αόρατο και σπάνιο.Το πρώτο πράγμα είναι πως μέσα από το μηχανισμό είναι να φέρουμε επαγγελματίες για να αναγνωρίσουμε τα θύματα. Παραδείγματος χάρη τους εργαζομένους στα νοσοκομεία στις υπηρεσίες ασύλου αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Τα ανήλικα θύματα είναι άνθρωποι που κατά κάποιο τρόπο πρέπει να τα υπερασπιστούμε. Δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε σαν κοινωνία», είπε και πρόσθεσε:

«Γίνονται στόχος από το έγκλημα γιατί και αυτό προσπαθεί με τη σειρά του να κάνει και τη δουλειά του. Το έγκλημα έχει να κάνει και με τον πελάτη και αυτό που ζητάει. Μπορεί να ζητάει όργανα παιδιά και οτιδήποτε θέλει. Παγκοσμίως η κοινωνία δεν μπορεί να τους καλύψει τις ανάγκες και τους καλύπτουν οι άλλοι». .

Ο Ηρακλής Μοσκώφ δεν διστάζει ακόμη να αναφερθεί και στον «φόβο απέναντι στα θύματα και τους ξένους», για τους οποίους ανέφερε πως «βολεύει να τους αντιμετωπίζουμε ως φθηνό εργατικό δυναμικό».

«Είναι το πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα. Είναι κάτι που το κλωτσάς και περπατάει. Είναι φθηνές υπηρεσίες. Δεν έχει κόστος που μπορεί να επηρεάσει όπως τα όπλα και τα ναρκωτικά. είναι εφάμιλλα του τζίρου των ναρκωτικών και των όπλων. Η ανθρώπινη σάρκα είναι πιο φθηνή τα ζώα», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό των τοξικοεξαρτημένων γυναικών και παιδιών, που εκδίδονται ακόμη και για πέντε ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.