ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Βραβείο στον καθηγητή Νικόλαο Ζιάκα για την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς από βρέφος τριών μηνών σε 68χρονη

Βραβείο στον καθηγητή Νικόλαο Ζιάκα για την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς από βρέφος τριών μηνών σε 68χρονη

Ένα χρόνο μετά τη πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς, από ένα βρέφος μόλις τριών μηνών, στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, η 68χρονη ασθενής, η οποία δέχτηκε το μόσχευμα, εξακολουθεί να έχει πολύ καλή όραση και το μόσχευμα να παραμένει λειτουργικό χωρίς να παρουσιάζει σημεία απόρριψης.

Για το επίτευγμα αυτό θα απονεμηθεί, στις 18 Μαΐου, στον καθηγητή Οφθαλμολογίας Νικόλαο Ζιάκα, το Βραβείο Αριστείας Κλινικοεργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών, από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

«Η ασθενής είχε ανεπάρκεια ενδοθηλίου του κερατοειδούς (δυστροφία του fuchs) και η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι η πρώτη επιλογή γι αυτή την πάθηση. Το μόσχευμα από το βρέφος πήγε σε ενήλικα γιατί αυτή την πάθηση την έχουν μόνο ενήλικες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζιάκας. Στο ερώτημα εάν το μόσχευμα από ένα βρέφος αρκεί για την κάλυψη της ανάγκης ενός ενήλικα, απάντησε ότι το φυσιολογικό μάτι ενός ενήλικα έχει τρεις χιλιάδες κύτταρα, ενώ ενός παιδιού έχει πέντε χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει μια τέτοια μεταμόσχευση.

Η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς που υπάρχει από δωρητές οργάνων. «Στόχος μου είναι η αξιοποίηση όλο και περισσότερων μοσχευμάτων, και αν είναι δυνατόν από ένα δότη να παρασκευάζονται παραπάνω από δύο, έως και τέσσερα μοσχεύματα κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και τη μείωση της τυφλότητας» αναφέρει ο κ. Ζιάκας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, από ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, υπό τον διευθυντή της, κ. Ζιάκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.