Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απεργίες πείνας, βίαιες συγκρούσεις και απειλές αυτοπυρπολισμών καταγράφονται σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.
Στο περιεχόμενο της έκθεσης γίνεται λόγος « για απίστευτο συνωστισμό» στα καμπ φιλοξενίας, για «έλλειψη αστυνόμευσης», για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που απουσιάζουν τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπάχαλο και σε αρκετές των περιπτώσεων η κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, για έλλειψη επαρκούς σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργήσει «αισθήματα νευρικότητας, αγανάκτησης, κατάθλιψης και σύγχυσης στους μετανάστες».
Ο Ειδικός Εισηγητής φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης και την χαοτική κατάσταση στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, όπου διαπιστώνει έναν απίστευτο συνωστισμό με οικογένειες να μένουν στον ίδιο χώρο με νέους άντρες, την απουσία κρατικών υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα, την έλλειψη αστυνόμευσης και την ανεπαρκή διαδικασία περιφρούρησης των εγκαταστάσεων κράτησης.
Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, καθώς και στους ανοιχτούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές εξαιτίας της υπερπληρότητας των εγκαταστάσεων. Τα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, αρκετά τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Απεργίες πείνας, βίαιες συγκρούσεις και απειλές για αυτοπυρπόληση καταγράφονται σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Η στάση πολλών πρωταγωνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και ιδιαίτερα μέσα σε κράτη-μέλη της ΕΕ, καταδεικνύει πως θεωρούν οτι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι επουσιώδη (ασήμαντα) σε σχέση με τους μετανάστες υπό τις παρούσες συνθήκες.
Υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας λόγω της έλλειψης κατάλληλης αστυνόμευσης μέσα στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής και στα κλειστές εγκαταστάσεις κράτησης.
Η πρόσβαση σε γιατρούς και ιατρικό προσωπικό είναι ανεπαρκής σε ευπαθείς ομάδες που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Ο Ειδικός Εισηγητής παρατήρησε απουσία δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης: άτομα με διαβήτη ή χρόνιες παθήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα. Εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για φροντίδα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας ή για τα θύματα βασανισμού είναι ανεπαρκείς στους περισσότερους χώρους διαμονής. Η διαθεσιμότητα φαρμάκων και η προσβασιμότητα σε ιατρικές εξετάσεις αποτελούν τεράστια πρόκληση καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Επιπλέον υπάρχουν εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξ’αιτίας έλλειψης διερμηνέων, ή λόγω της αδυναμίας να ληφθούν υπόψιν οι πολιτισμικές ευαισθησίες.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή αδέσμευτες γυναίκες, οικογένειες και ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, κινδυνεύουν, εκθέτοντας έτσι τις γυναίκες και τα παιδιά σε αυξημένους κινδύνους κακοποίησης. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής και τα ντους είναι ανεπαρκή, και ο Ειδικός Εισηγητής ενημερώθηκε για περιπτώσεις εγκαταστάσεων υγιεινής χωρίς επαρκή φωτισμό τη νύχτα ή χωρίς κλειδαριές σε πόρτες, αναγκάζοντας τις γυναίκες να αποφεύγουν να τις χρησιμοποιούν τη νύχτα λόγω φόβου.
Η έλλειψη κατάλληλης τροφής στους χώρους αποτελεί ζήτημα προστασίας που επηρεάζει τις θρεπτικές ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των γηραιότερων και των εγκύων. Γονείς μωρών εξέφρασαν τα παράπονά τους σχετικά την έλλειψη παιδικών τροφών, ενώ συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις δεν ήταν διαθέσιμες σε όλους τους χώρους που έγιναν επισκέψεις.
Παρά την καλή θέληση πολλών εκ των εμπλεκομένων, συχνά οι ρόλοι τους ήταν μπερδεμένοι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων οργανωτικής φύσης, σύγχυση και εσφαλμένη αντίληψη περί ευθύνης μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων.
Οι συνθήκες στους καταυλισμούς της Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου ήταν εξαιρετικά σοκαριστικές: Η Μόρια φιλοξενούσε περίπου 3.000 ανθρώπους με πληρότητα μόνο 2.000. Στο Βαθύ μόνο ένα τμήμα του καταυλισμού ήταν ανοιχτό με δυνατότητα φιλοξενίας 250 ανθρώπους, ενώ την ημέρα της επίσκεψης φιλοξενούσε 950 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά.
Οι προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνεται στην έκθεση, είναι αξιοθαύμαστες καθώς οι τοπικές αρχές προσέφεραν την απαραίτητη στήριξη, ενώ ο τοπικός πληθυσμός είναι άξιος συγχαρητηρίων για την φιλοξενία του, τις δωρεές και την υπομονή του.
Έχοντας συναίσθηση των μέτρων λιτότητας στα οποία υπόκεινται ο ελληνικός λαός, ο ειδικός εισηγητής επαινεί την γενναιοδωρία του, η οποία αντικατοπτρίζεται στις μεγάλες προσφορές του σε φάρμακα, ρούχα και είδη διατροφής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.