ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα την Παρασκευή για τη φιλελευθεροποίηση των αμβλώσεων

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα την Παρασκευή για τη φιλελευθεροποίηση των αμβλώσεων

Την Παρασκευή, η Ιρλανδία ψηφίζει για την φιλελευθεροποίηση της άμβλωσης, η οποία απαγορεύεται βάσει Συντάγματος από το 1982, εκτός εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο (τροποποίηση του 2013). Η άμβλωση επισύρει ποινή κάθειρξης 14 ετών στην Ιρλανδία.

Η άμβλωση, αντικείμενο δημοψηφίσματος αυτήν την εβδομάδα στην Ιρλανδία και δικαστικής διαδικασίας στην Νότια Κορέα, παραμένει απαγορευμένη σε δεκάδες χώρες στον κόσμο. Στις υπόλοιπες, οι νομοθεσίες ποικίλλουν επιβάλλοντας ορισμένες φορές σημαντικούς περιορισμούς.

Στην Νότια Κορέα, όπου η διακοπή της κύησης είναι παράνομη, εκτός περιπτώσεων βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την ζωή της μητέρας, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει αύριο μία προσφυγή κατά του νόμου του 1953, που σήμερα σπανίως εφαρμόζεται.

Η Μάλτα, όπου ο καθολικισμός είναι κρατική θρησκεία, παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύει πλήρως την άμβλωση. Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης κυμαίνεται από 18 μήνες μέχρι 3 χρόνια.

Η άμβλωση είναι παράνομη στην Ανδόρα και τον Αγιο Μαρίνο, που βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά όχι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στο Βατικανό.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η άμβλωση απαγορεύεται σε 15 χώρες: Κονγκό, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γουινέα-Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, στην Αφρική. Ονδούρα, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία στην Αμερική. Φιλιππίνες, Παλάου και Λάος στην Ασία.

Στο Σαλβαδόρ, όπου η άμβλωση τιμωρείται με βαριές ποινές φυλάκισης, δύο πρόσφατες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει σοκ: η Τεοντόρα Βάσκες και η Μαρία Φιγκερόα πέρασαν κάθε μία δέκα χρόνια στην φυλακή για αποβολή, την οποία η δικαιοσύνη θεώρησε ανθρωποκτονία. Καταδικάστηκαν αρχικά σε 30ετή κάθειρξη και αποφυλακίσθηκαν μετά την μετατροπή της ποινής τους.

Σε πολλές χώρες, η άμβλωση υπόκειται σε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς.

Επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κινδύνου για την ζωή της μητέρας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Λιβύη, την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Συρία το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Μπανγκλαντές, την Βιρμανία, την Σρι Λάνκα, την Γουατεμάλα, την Παραγουάη και την Βενεζουέλα.

Τον Σεπτέμβριο 2017, η Χιλή έβαλε τέλος στην από τριακονταετίας ισχύουσα πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης, η οποία επιτρέπεται πλέον σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις: κίνδυνος για την ζωή της μητέρας, βιασμός και κίνδυνος για την επιβίωση του εμβρύου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Βραζιλία, η πρόσβαση στην άμβλωση είναι πολύ περιορισμένη -κίνδυνος για την μητέρα ή σοβαρή δυσμορφία του εμβρύου- και απειλείται από νομοσχέδιο που επιδιώκει να αποκλείσει αυτές τις εξαιρέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.