ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Σκληρός πυρήνας» ΕΕ για μεταναστευτικό: Έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι – Αποφασίζουν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

«Σκληρός πυρήνας» ΕΕ για μεταναστευτικό: Έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι – Αποφασίζουν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Για άλλη μια φορά ο «σκληρός πυρήνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζει να δράσει για την Ελλάδα χωρίς την … Ελλάδα στο φλέγον θέμα του μεταναστευτικού καθώς διοργανώνεται στο Παρίσι μια μίνι Σύνοδος Κορυφής για την μεταναστευτική κρίση μεταξύ ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι καν προσκεκλημένη.

Στην γαλλική πρωτεύουσα έχουν προσκληθεί οι Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιταλίας Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι.

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει απευθύνει πρόσκληση και τους ομολόγους του από τον Νίγηρα, το Τσαντ αλλά και τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σαράζ.

Οι αφρικανικές αυτές χώρες παραμένουν, παρά τις προσπάθειες, οι βασικές χώρες τράνσιτ για την Ευρώπη. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση και τεχνογνωσία ανάπτυξης στους εταίρους τους από την Αφρική, με στόχο να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές και τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 125.000 μετανάστες έχουν περάσει φέτος τη Μεσόγειο με πλοίο για να φτάσουν στην Ιταλία και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 2.400 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού. Η Γαλλία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ζητά αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και περιπολίες των υδάτων ανοιχτά της Λιβύης.

«Ο πόλεμος κατά της παράνομης μετανάστευσης γίνεται σε δύο μέτωπα: Αυτά της ανάπτυξης και της ασφάλειας» δήλωσε το πρακτορείο πηγή της γαλλικής προεδρίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τον Ιούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε -χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του- τη δημιουργία hotspots στην Αφρική από όπου οι εκδιωκόμενοι από πολέμους πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν επίσημο αίτημα για να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, στην συνάντηση πιθανώς να έρθουν στο φως και πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους οι αφίξεις από τη Λιβύη έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρσι, με τους ειδικούς να μην είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

Μέρκελ: «Στόχος η υπογραφή συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης αλά Τουρκία»

Σε συνέντευξή της στην γερμανική δημόσια τηλεόραση, ZDF, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στη Λιβύη και τις προσπάθειες περιορισμού των προσφυγικών ροών από τις χώρες προέλευσης.

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για το προσφυγικό με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και τριών αφρικανικών χωρών διέλευσης, Λιβύης, Νίγηρα και Τσαντ, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι στόχος είναι η υπογραφή προσφυγικών συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης, στο πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Η Αγκελα Μέρκελ απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που συλλαμβάνονται από την ακτοφυλακή της Λιβύης πριν αναχωρήσουν με τη βοήθεια διακινητών για την Ιταλία, μεταφέρονται σε καταυλισμούς όπου ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες:

«Επιδίωξή μας είναι ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης και η υπογραφή προσφυγικών συμφωνιών με τις αφρικανικές χώρες κατά το πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Όσον αφορά τώρα τη Λιβύη, δυστυχώς η χώρα διαθέτει μια αδύναμη κυβέρνηση. Γι’ αυτό θεωρώ θετικό ότι στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για το προσφυγικό θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Λιβύης.

Από την πλευρά της ΕΕ δεσμευθήκαμε να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής για να είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της χώρας. Η διαδικασία προβλέπει ότι η ακτοφυλακή παραδίδει τους πρόσφυγες σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Γερμανία υποστηρίζει από κοινού με άλλες χώρες τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν και να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα.

Η Λιβύη ζήτησε για το έργο της ακτοφυλακής 150 εκ. ευρώ και η Γερμανία διέθεσε μέχρι σήμερα 50 εκατομμύρια.

Το ποσό αυτό ωστόσο θα αυξηθεί, γιατί μέχρι σήμερα η ακτοφυλακή έχει παραδώσει σε διεθνείς οργανισμούς μόλις 12.0000 με 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες». «Οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν προοπτική στις πατρίδες τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε τη σημασία της στενότερης συνεργασίας τόσο με τις αφρικανικές χώρες διέλευσης, όσο και με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας, με το Νίγηρα για παράδειγμα, στόχος είναι να σταματήσουμε τη δράση των διακινητών, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, όπως γίνεται στο πλαίσιο μιας κλασικής αναπτυξιακής πολιτικής και φυσικά να εξοπλίσουμε κατάλληλα τις διωκτικές αρχές της χώρας.

Στη συνέχεια πρέπει να συνομιλήσουμε με τις χώρες προέλευσης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν μια καλύτερη προοπτική στις πατρίδες τους. Στόχος μας είναι η υπογραφή προσφυγικών αντίστοιχων συμφωνιών, στο πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Βλέπουμε ωστόσο να αποφέρει καρπούς. Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση τότε θα χάναμε μια σημαντική ευκαιρία».

Καθημερινή «εισβολή» προσφύγων στην Ελλάδα από Τουρκία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η τελευταία ξαφνική αύξηση της εισροής «προσφύγων» στην Ελλάδα, από τα τουρκικά παράλια, ενώ καθώς αντιλαμβάνεται κανείς, μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η μεταστροφή των δεδομένων.

Καθίσταται πασιφανές, πως οι Τουρκικές αρχές «άνοιξαν» εκ νέου τα σύνορα, ανανεώνοντας το «μοχλό» πίεσης τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τις Βρυξέλλες.

Μονάχα το προηγούμενο 24ωρο, ο αριθμός των μεταναστών έφθασε σχεδόν τούς 650 (!), αριθμός εντυπωσιακός, εάν σκεφθεί κανείς ότι οι μηνιαίες αφίξεις το προηγούμενο διάστημα δεν πλησίαζαν καν αυτό το νούμερο.

Από την περασμένη Παρασκευή οι μετανάστες καταφθάνουν στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και στον Έβρο κατά εκατοντάδες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Εάν συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός ελεύσεων, τότε τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα μετατραπούν σε «ωρολογιακές βόμβες».

Χθες το πρωί περισυνελέγησαν 198 μετανάστες από πέντε πλαστικές βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις περιοχές της Αγριελιάς, του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο.

Σκάφος της Frontex εντόπισε και διέσωσε μηχανοκίνητη λέμβο με 48 μετανάστες κοντά στη νησίδα Ρω και όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο.

Από την 1η Αυγούστου, μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λέσβο) πέρασαν περισσότεροι από 2.200 μετανάστες. Οι περισσότεροι, 815 στο σύνολο, κατεγράφησαν στη Σάμο.

Οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν, καθώς ήδη στους καταυλισμούς της Μόριας στη Λέσβο και σε εκείνους της Σάμου οι διαμένοντες είναι διπλάσιοι από όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι υπάρχουσες δομές.

Εκφράζονται φόβοι ότι, εάν η Τουρκική Ακτοφυλακή συνεχίσει να μην επεμβαίνει σε θέματα μετακινήσεως μεταναστών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, η κατάσταση θα θυμίσει το καλοκαίρι του 2015.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την στιγμή που η ελληνική κοινωνία παλεύει καθημερινά με τις «καραβιές» μεταναστών εξ’ ανατολάς όταν οι Σκοπιανοί κλείνουν τα σύνορά τους δημιουργώντας πρόβλημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα φαινόμενα βιας που συνεχώς αυξάνονται από τους μετανάστες έχουν καταντήσει πλέον καθημερινό φαινόμενο για τους ήρωες κατοίκους των νησιού του βορείου Αιγαίου που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τις ορδές μεταναστών που τις καταπατούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.