ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

ΕΕ: «Κάθε χώρα να αποφασίσει ποια ώρα θα κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο του 2019» – Ποια συμφέρει την Ελλάδα

ΕΕ: «Κάθε χώρα να αποφασίσει ποια ώρα θα κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο του 2019» – Ποια συμφέρει την Ελλάδα

«Μέχρι τον Απρίλιο του 2019 η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας» διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα και δεν είναι απλά το πως θα διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας οι πολίτες. Η θερινή ώρα είναι αυτή που πρέπει να μείνει ενεργή στην Ελλάδα και να διατηρηθεί όλο τον χρόνο καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ και στην μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, ο κόσμος της και οι ξένοι τουρίστες θέλουν να μπορούν να βρίσκουν τον χρόνο να πάνε για μπάνιο στην θάλασσα.

Εάν επιλεχθεί η χειμερινή ώρα αυτό θα στοιχίσει στον τουρισμό καθώς σημαίνει λιγότερες ώρες με ήλιο για έναν τουρίστα. Οι πρωινές ώρες δεν ενδιαφέρουν καθώς όλοι στις διακοπές κοιμούνται σαν… βόδια το πρωί.

Όσο για τις απογευματινές τις θέλουν και οι Έλληνες εργαζόμενοι με ήλιο είτε για να πάνε για ένα καφέ, είτε για να πάνε για μπάνιο.

Εάν νυχτώνει από τις 7 αυτό δεν θα μπορεί να γίνει. Η χειμερινή ώρα έχει δημιουργηθεί για ευρωπαϊκές χώρες που ο ήλιος εκεί έχει απολύτως διακοσμητικό ρόλο και δεν έχει ειδικό βάρος στις δραστηριότητές τους.

Όπως έλεγαν και οι παλιοί «ο χρόνος είναι χρήμα»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε προχθές Τετάρτη στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο.

Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια, «έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποιά ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα», διευκρίνισε σήμερα η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του σχεδίου.

Είναι συνεπώς θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, παραδέχθηκε, εκφράζοντας πάντως τη «βεβαιότητα» πως τα κράτη μέλη «θα κάνουν μια προσπάθεια» να συντονιστούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι περιθωριακή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως το ξαναλέμε: Δεν συμφέρει όλες τις χώρες να έχουν είτε την θερινή είτε την χειμερινή ώρα. Κάποιες συμφέρει η θερινή και κάποιες άλλες η χειμερινή. Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει με γνώμονα το δικό της συμφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.