Αντιδράσεις και ανησυχία προκαλεί στα κατεχόμενα η είδηση πως η Τουρκία προχωρεί σε αλλαγή της διδακτέας ύλης από φέτος στα δημοτικά και από την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απ’ όπου αφαιρείται η θεωρία της εξέλιξης, μειώνονται οι αναφορές στον Ατατούρκ και στον κεμαλισμό και θα προστεθεί η έννοια του Τζιχάντ («Ιερός πόλεμος» στη μουσουλμανική θρησκεία).
Σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Αλλαγές στη διδακτέα ύλη στην Τουρκία: ιδεολογία ή επιστήμη» και μάλιστα εκτενές, είχε χθες η τουρκική υπηρεσία του BBC το οποίο πολλοί Τ/κ ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ποικίλα σχόλια.
Τις αλλαγές στην εκπαιδευτική ύλη επιβεβαίωσε και ο Ασίμ Ιντρίς, πρώην «υπουργός παιδείας» και ΓΓ του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως αυτές οι αλλαγές θα έρθουν και στα κατεχόμενα, καθώς τα βιβλία στα σχολεία έρχονται από την Τουρκία.
Η ανάρτησή του αναδημοσιεύεται επίσης από τ/κ ιστοσελίδες που σχολιάζουν ότι προκάλεσαν αντιδράσεις ανάμεσα στους απλούς πολίτες. Ο Ιντρίς γράφει ότι μετά την πρώτη του ανάρτηση επί του θέματος χθες πολλοί τον πήραν τηλέφωνο να τον ρωτήσουν αν ισχύει και αν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Τ/κ πολιτικός σημειώνει ότι το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι θα γίνουν αλλαγές στη διδακτέα ύλη από το 2018 ενώ στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείο μπορεί να δει κάποιος ότι στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται η μη περίληψη της θεωρίας της Εξέλιξης, η μείωση των θεμάτων που αφορούν τον Ατατούρκ και η συμπερίληψη της έννοιας του Τζιχάντ.
Ο Ιντρίς παρατηρεί ότι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού οι ερωτήσεις θα αφορούν τη νέα διδακτέα ύλη. Αναφέρει επίσης ότι τα νέα βιβλία για τα λύκεια θα συγγραφθούν εντός ενός έτους.
Το διδακτικό πρόγραμμα των λυκείων στα κατεχόμενα αναγκαστικά θα προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας λόγω της σχετικής συμφωνίας που υπάρχει με το «υπουργείο παιδείας», προσθέτει ο πρώην «υπουργός παιδείας», σημειώνοντας ότι τα βιβλία που διδάσκονται στα λύκεια στα κατεχόμενα εκτυπώνονται και έρχονται από την Τουρκία.
Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι ως ΚΚΔ θεωρούν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την κοινωνία για ένα θέμα που αφορά την κουλτούρα της τ/κ κοινότητας και το μέλλον της και δηλώνει ότι το κόμμα του θα αγωνισθεί για να ακουσθεί η φωνή των Τ/κ σε κάθε πλατφόρμα.
Στο ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίες του BBC μια Τουρκάλα μητέρα δύο παιδιών, το ένα θα ξεκινήσει φέτος το δημοτικό και το άλλο θα αποφοιτήσει από αυτό, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί πως δεν είναι λογικό να είναι υποχρεωτικό το μάθημα των θρησκευτικών στην τετάρτη δημοτικού και θεωρεί πως τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται θρησκευτικά στις οικογένειές τους. Η εκπαίδευση στην Τουρκία δεν είναι λαϊκή, πρόσθεσε η κ. Φούλια, αφού τα παιδιά διδάσκονταν τη θρησκεία και συνεχώς δίδονται εξηγήσεις για τη σχέση Τούρκων – Ισλάμ. «Αλλά το να προστεθεί τώρα η έννοια του Τζιχάντ μας φοβίζει», λέει.
Το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει το ρεπορτάζ, σε διάφορες διασκέψεις Τύπου έχει ανακοινώσει ότι φέτος θα υπάρξουν αλλαγές στη διδακτέα ύλη στην πρώτη, πέμπτη και έννατη τάξη του δημοτικού και προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Στη νέα διδακτέα ύλη έχουν μειωθεί οι αναφορές στον κεμαλισμό και τα οφέλη της Δημοκρατίας ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας, Ισμέτ Γιλμάζ αυτή την εβδομάδα παρουσίασε τις εκπαιδευτικές αλλαγές που θα είναι πάνω από 100.000 – όπως είπε – στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι αφαίρεσαν από τη διδακτέα ύλη θέματα που πλέον ήταν αχρείαστα και δεν ταίριαζαν στη σύγχρονη εποχή. Μόνο κάποια από αυτά τα κεφάλαια που άλλαξαν προκάλεσαν συζητήσεις, είπε, και αυτές δεν ήταν σκληρές.
Η διδακτέα ύλη, πρόσθεσε, είναι ανοικτή πλέον σε όλες τις απόψεις και με έναν δημοκρατικό τρόπο έχει λάβει υπόψη τις απόψεις όλων.
Ο Γιλμάζ είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ενάντια στη θεωρία της εξέλιξης, αυτό που είπαν είναι η συγκεκριμένη θεωρία να διδάσκετε στο επόμενο στάδιο εκπαίδευσης που είναι το λύκειο.
Για την έννοια του Τζιχάντ, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι είναι θρησκευτική ορολογία. «Μπορεί να φέρει πόλεμο, να αφανίσει, να διαλύσει; Διορθώνουμε κάτι που έχει υποκλαπεί και σχολιασθεί λάθος. Οι προφήτες μας επιστρέφοντας από τον πόλεμο έλεγαν: πάνω από το μικρό πόλεμο στο μεγάλο. Τί είναι ο μεγάλος πόλεμος; Να κερδίσουν την ευαρέσκεια των ανθρώπων».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.