ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Οι ΗΠΑ συζητούν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – Την αναβάθμισαν σε κράτος «πρώτης γραμμής»

Οι ΗΠΑ συζητούν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – Την αναβάθμισαν σε κράτος «πρώτης γραμμής»

Οι ΗΠΑ λόγω της διαμάχης τους με την Τουρκία ψάχνουν τρόπος για να συνάψουν στενότερες σχέσεις τους υπόλοιπους συμμάχους τους στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τα τουρκικά συμφέροντα που μέχρι πρότινος τόσο πολύ υπολόγιζαν.

Ένας από αυτούς τους συμμάχους είναι η Κύπρος, στην οποία η ΗΠΑ επέβαλλαν ένα αψυχολόγητο εμπάργκο όπλων το 1987 για δήθεν «ενθάρρυνση της διαδικασίας επανένωσης» κι «αποφυγή μίας κούρσας εξοπλισμών» στο νησί ικανοποιώντας ουσιαστικά τουρκικό αίτημα, αφού οι Τούρκοι ήταν ελεύθεροι να γεμίζουν τα Κατεχόμενα με αμερικανικά όπλα ενώ οι Κυπριακή πλευρά βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση.

Τώρα στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, υπάρχει τροπολογία οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον Υπουργό `Αμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 ημέρες προς τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνομερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας τον ρόλο του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία, αντίστοιχα.

«Η πρόνοια αυτή μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της Κυβέρνησης Τραμπ από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ έδωσαν ντε φάκτο βέτο στην Τουρκία σε ότι αφορά μία στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Βάσει του νόμου, η έκθεση των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

– Πρώτον, περιγραφή της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ότι αφορά την ασφάλεια μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Δεύτερον, συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των δυνατοτήτων ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Τρίτον, μία ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ να αρνείται την εφαρμογή αδειών και άλλων εγκρίσεων για την εξαγωγή αμυντικού υλικού και αμυντικών υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

– Τέταρτον, ανάλυση για το κατά πόσο παρόμοια αμερικανική πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

– Πέμπτον, μία εκτίμηση του πιθανού αποτελέσματος της άρσης παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια το «εξετάζω» από το «πράττω» απέχει πάρα πολύ και ο καιρός θα δείξει αν η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μία ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή και στην Κύπρο, η είναι απλά ένας ευκαιριακός ελιγμός για να «πιέσουν» τον Σουλτάνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.