ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η «έκρηξη» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και η κατάρρευση της ελληνικής σε νούμερα: Πού οδηγούμαστε

Η «έκρηξη» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και η κατάρρευση της ελληνικής σε νούμερα: Πού οδηγούμαστε

O Οργανισμός Αμυντικών και Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών της Τουρκίας ανακοίνωσε την έκθεση πεπραγμένων για το 2017 και όντως τα αποτελέσματα προκαλούν… μελαγχολία, αν τα συγκρίνεις με τα εν Ελλάδι αποτελέσματα της αμυντικής βιομηχανίας που εκτός από δύο-τρεις ελληνικές ιδιωτικές βιομηχανίες, όλες οι άλλες έχουν καταστραφεί λόγω της εγκληματικής πολιτικής του κράτους κατά της ασφάλειας της χώρας και της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση ο κύκλος εργασιών του Κλάδου έφτασε τα 6,7 δισ. δολ. (!), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2016. Το μεγαλύτερο ποσό – 2,4 δισ. δολάρια – προέρχεται από την πώληση στρατιωτικών οχημάτων.

Στην Ελλάδα ο συνολικός κύκλος εργασιών κατεστραμμένης κρατικής και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας δεν ξεπερνά τα 190 εκατ. ευρώ ετησίως!

Και από αυτό τον αριθμό το 60% αφορά την Theon Sensors, την INTRACOM και την ISI!

To υπόλοιπο ποσοστό αφορά κυρίως την ΕΑΒ που εισπράττει από την «αγελάδα» που λέγεται «Πολεμική Αεροπορία» και η οποία κάνει το 50% του τζίρου της ΕΑΒ.

Οι αποσύρσεις σχεδόν όλων των μαχητικών δεύτερης γενιάς (εκτός των αναβαθμισμένων F-4E PI), έφεραν κατάρρευση και στις πωλήσεις της ΕΑΒ οι οποίες μέσα σε μία 15ετία μειώθηκαν κατά 70% (από 236 εκατ. το 2003 έπεσαν στα 80 εκατ. πέρσι)!

Ακολουθούν στη τουρκική έκθεση τα αεροναυπηγικά προϊόντα – 1,13 δισ. δολάρια – όπλα, πυρομαχικά και πύραυλοι – 828 εκ. δολάρια – προϊόντα πολιτικής αεροπορίας – 650 εκ. δολάρια – ναυτικά προϊόντα – 569 εκ. δολάρια – συντήρηση – 171 εκ. δολάρια – υποστήριξη – 134 εκ. δολάρια – άλλα προϊόντα – 650 εκ.

Οι εξαγωγές έφτασαν το 1,82 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με το 2016.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και 684 εκ. δολάρια πώλησης σε τελικούς χρήστες, ενώ τα λοιπά χρήματα προήλθαν από πωλήσεις σε ξένες εταιρείες ενδιάμεσων προϊόντων.

Στην Ελλάδα Theon Sensors και INTRACOM , εξάγουν περίπου 90 εκατ. ετησίως και… μέχρι εκεί!

Και από αυτές τις εξαγωγές, μόνο η Theon Sensors με τα ηλεκτροοπτικά της, εξάγει δικής της ανάπτυξης και κατασκευής προϊόντα (μαζί με ISI τζιράρουν 50 εκατ. ετησίως και από αυτά τα 43 αφορούν εξαγωγές) , ενώ η INTRACOM αναλαμβάνει βασικά υποκατασκευαστικό έργο ξένων βιομηχανιών και εξάγει περί τα 50 εκατ.!

Η έκθεση του τουρκικού Οργανισμού και τονίζεται ότι οι πωλήσεις έχουν τεράστια προοπτική στην Μέση Ανατολή, στις «τουρκικές» δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Στα τέλη του 2017 ο κλάδος απασχολούσε 44.740 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2016, δημιουργώντας 10.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας.

Οι εισαγωγές ανταλλακτικών, πολύ περιορισμένες: Μόλις 1,54 δισ. δολάρια απαρτίων απαραίτητων για την εγχώρια παραγωγή, αλλά και την δημιουργία αποθέματος.

Το ήμισυ των εισαγωγών προέρχεται από την Ευρώπη και το 35% από τις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο 15% από Ρωσία και Κίνα, κυρίως.

Το ζήτημα είναι πλέον κρίσιμο: Η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους κρίνεται εν πολλοίς από αυτή της πολεμικής βιομηχανίας του. Η υπόθεση «αμυντική βιομηχανία» εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα σε σχέση με την κολοσσιαία ανάπτυξη της αντίστοιχης τουρκικής…

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του χθες στην Αγκυρα ανέφερε πως ο αριθμός των αμυντικών προγραμμάτων έχει αυξηθεί από 66 σε 600 τα τελευταία 16 χρόνια που το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία, τα οποία ανέρχονται σε ύψος 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν φτάσει στα 60 δισ. δολάρια περιλαμβανομένων και επερχόμενων προγραμμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μια ειδική Αεροδιαστημική Βιομηχανική Ζώνη στην περιοχή Καχραμανκαζάν στην Άγκυρα. Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να έχει κύκλο εργασιών περί τα 2 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.