ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Επιτέλους: Ξεκινούν οι έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας και της Κρήτης

Επιτέλους: Ξεκινούν οι έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας και της Κρήτης

Με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωράνε οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που διαθέτει η χώρα και η εκμετάλλευσή τους θα την βγάλει από την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία την έχουν βάλει Μνημόνια και δανειστές και έτσι την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας για την οποία η σύμβαση είχε μονογραφηθεί το Μάρτιο, ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ μετά την υπογραφή η σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.

Το «οικόπεδο 2» είναι μία από τις 20 περιοχές του Ιονίου και του νότιου Κρητικού πελάγους που είχαν προκηρυχθεί το 2014 για έρευνες υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού είχαν επίσης υποβληθεί προσφορές για τα «μπλοκ» 1 (βορειοδυτικά της Κέρκυρας από τα ΕΛΠΕ), και 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), επίσης από τα ΕΛΠΕ.

Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ομιλητές θα είναι ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.

Εν τω μεταξύ η Κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και η Ενεργειακή Αιγαίου αντίστοιχα για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο). Οι αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από το ΥΠΕΝ και εκκρεμεί η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα της ΕΕ.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτές βορείως της Κέρκυρας, στα Διαπόντια νησιά και νοτίως και νοτιοανατολικώς της Κρήτης όπου εκεί το ελληνικό κράτος δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με Αλβανία και Τουρκία αντίστοιχα.

Εκεί θεωρείται ότι βρίσκονται τα πιο προσοδοφόρα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι νοτίως της Κρήτης βρίσκεται και το υπερμεγέθες εξακριβωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου, το αιγυπτιακό Ζορ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θεωρείται βέβαιο ότι το Ζορ δεν διακόπτεται ξαφνικά στο τέλος της αιγυπτιακής ΑΟΖ αλλά ότι αποτελεί συνέχεια κοιτάσματος που περιέχεται στην λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» που περιλαμβάνεται στην ελληνική (μη ανακηρυγμένη ακόμα) ΑΟΖ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.