ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ισραήλ: «Το 2019 ξεκινάμε την κατασκευή του East Med»

Ισραήλ: «Το 2019 ξεκινάμε την κατασκευή του East Med»

Θα αυξηθεί η ένταση στην Α.Μεσόγειο τους επόμενους μήνες καθώς το Ισραήλ περιμένει ότι το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Κομισιόν πριν λίγους μήνες, για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 2.000 χιλιομέτρων , ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα της κυρπιακής, της αιγυπτιακής και της ισραηλινής ΑΟΖ με προοπτική σε αυτόν να ενταχθούν τα ακόμα μεγαλύτερα της ελληνικής, θα δοθεί στις αρχές του 2019.

Αυτό δεν είναι απλή εκτίμηση αλλά δήλωση του ίδιου του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters

Ο αγωγός αυτός, θα περνάει από το Ισραήλ και την Κύπρο, στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα πρέπει να διασχίσει νερά μεγάλου βάθους,

Θεωρούνταν οικονομικά ιδιαίτερα φιλόδοξος όμως πλέον έχει καταστεί σαφές ότι αποτελεί λύση εκ των ουκ άνευ καθώς εάν δεν κατασκευαστεί η Ευρώπη θα αναγκαστεί να παίρενι φυσικό αέριο από τον Turkish Stream στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αυτό οι ΗΠΑ δεν το θέλουν. Στην Αρχή ήθελαν έναν αγωγό που να διατρέχει τον «έρωτά» τους την Τουρκία. Αλλά ποια Τουρκία; Την ερντογανική στο Ισραήλ δεν θέλουν ούτε «ζωγραφιστή» να την βλέπουν ενώ δεν θέλουν να εξαρτώνται από μια Άγκυρα η οποία έχει βλέψεις «υπερδύναμης».

Στις ΗΠΑ παρά τις αγκυλώσεις που έχουν απέναντι στην Τουρκία, φοβούνται τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και την διάδοχη κατάσταση που αυτός θα αφήσει μετά από πολλά χρόνια όπως φαίνεται.

θεωρείται πως θα αποτελέσει μείζον ορόσημο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, στην ανατολική γωνιά της Μεσογείου, καθώς θα προσφέρει πρόσβαση σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά ο φιλοδοξος East Med

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον αγωγό -το κόστος κατασκευής του οποίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια- «εξαιρετικά ανταγωνιστικό», καθώς οι τέσσερις χώρες-εταίροι συνεχίζουν τους σχεδιασμούς για το, από τεχνική άποψη, ιδιαίτερα περίπλοκο έργο, διαβεβαίωσε ο Στάινιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε το Ρόιτερς, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Χιούστον, στην Πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ. Η συνέντευξη δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης και μεταδόθηκε από το πρακτορείο χθες Πέμπτη.

«Αυτό το καλοκαίρι, θα καταλήξουμε σε μια λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και στις αρχές του 2019 ελπίζουμε να δούμε να λαμβάνεται οριστική απόφαση για την επένδυση» ανέφερε ο Στάινιτς.

Ο αγωγός East Med θα μπορεί να μεταφέρει 9 ως 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τον Στάινιτς. Το έργο πρόκειται να υλοποιήσει η ΥΑΦΑ Ποσειδών, μια κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison.

Συνεπώς πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό κατασκευαστικά και για την Ελλάδα. Αλλά το σημαντικότερο είναι το τι θα περιέχει ο αγωγός αυτός.

Στα ανοικτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη έχει άλλα τουλάχιστον 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο και τα δύο κοιτάσματα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Στάινιτς, το Ισραήλ, παρότι η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, θα είναι σε θέση να εξαγάγει 400 ως 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το Ισραήλ παλαιότερα εξέταζε το ενδεχόμενο να κατασκευάσει έναν αγωγό προς την Τουρκία διαμέσου Κύπρου, όπου η ζήτηση αυξάνεται ταχύτατα, αλλά αυτό μοιάζει αδύνατο λόγω Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και επειδή η Τουρκία θα καλύψει τις ανάγκες της με το ρωσικό φυσικό αέριο

«Μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία και παρόλα αυτά να έχουμε αρκετό επιπλέον αέριο για τον αγωγό» διαβεβαίωσε.

Ο Στάινιτς συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα προκηρύξει το καλοκαίρι νέο διαγωνισμό για 20 ως 30 οικόπεδα, ώστε να αρχίσει η εκμετάλλευση επιπρόσθετων κοιτασμάτων.

Μια δημοπρασία που έγινε πέρυσι πάντως προσέλκυσε μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον, με την ελληνική Energean και μια κοινοπραξία ινδικών εταιρειών να αναλαμβάνουν συμβάσεις.

Σε μια ένδειξη της προσπάθειας του Ισραήλ να προσελκύσει ξένους επενδυτές, η χώρα άνοιξε πρόσφατα μια οικονομική αποστολή στο Χιούστον.

Ανυπολόγιστος φαίνεται πως είναι και ο ενεργειακός πλούτος του Ελληνισμού αφού η ιταλική ΕΝΙ υπολογίζει ότι τα αποθέματα στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά ενώ το σύνολο των κοιτασμάτων του Ελληνισμού σε Κρήτη και Κύπρο ξεπερνάει κατά πολύ σε αξία τα 4 τρισ. ευρώ

Είναι ένας βασικός λόγος για τους τουρκικούς υπερεξοπλισμούς και αν δεν ξυπνήσουν και εδώ θα μας «τα πάρουν με κάτω τα χέρια»

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να αφυπνισθεί όπως και η επόμενη που θα ακολουθήσει.

Αυτό δείχνει και το γιατί η Τουρκία ετοιμάζεται να προκαλέσει μείζονα κρίση, όχι τόσο για να «τεστάρει» την Ελλάδα και την Κύπρο όσο για να δει αν θα αντιδράσει ο ξένος παράγοντας του οποίου τα συμφέροντα διακυβεύονται άμεσα.

Από την Ελλάδα έχει εξασφαλισθεί το δόγμα της «μηδενικής αντίδρασης». Μέχρι τώρα πάντως όλοι οι ξένοι παράγοντες αποφεύγουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία όπως και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Αλλά εως πότε; Ο «γαλάζιος χρυσός» περιμένει και ο Turkish Stream έχει σχεδόν τελειώσει.

Πλέον οδεύουμε προς μιαν «ενοποίηση» των κοιτασμάτων του Ελληνισμού καθώς πριν από ένα μήνα περίπου η Κομισιόν αποφάσισε την χρηματοδότηση του ακριβού αγωγού East Med για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί αλλιώς η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να αγοράζουν το φυσικό τους αέριο από την κατάληξη του Turkish Stream στην Θράκη το οποίο και θα είναι ρωσικό και δεύτερον διότι οι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ο αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.

Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.

Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.

Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο

Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.

Προς το παρόν όμως επιλέγουν την σιωπή και το αφήνουν την Ελλάδα να βγάλει το «φίδι» από την τρύπα.

Πάντως οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας δείχνουν ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές εξελίξεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν στην Ελλάδα δεν συνέλθουμε αυτές οι εξελίξεις θα είναι άσχημες για εμάς. Πάντα χάνει όποιος δεν θέλει να παλέψει. Είναι νομοτέλεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.