Την αξιοποίηση του άχυρου που μένει στα αζήτητα μετά το πέρας της καλλιεργητικής περιόδου και άλλων υπολειμμάτων καλλιέργειας οραματίζεται ο δήμος Κιλελέρ στη Λάρισα με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά και στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ειδικός συνεργάτης του δήμου, Δημήτρης Μπετχαδές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αυτόν τον διπλό στόχο, επισημαίνοντας ότι επιθυμία του δήμου είναι «να σταματήσει και το πρόβλημα των πυρκαγιών που έχουμε σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, (καθώς) εμείς διαθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτού ως δήμος». Ανέφερε δε πως αυτό θα βοηθήσει και τον αγροτικό πληθυσμό να λύσει ένα οικονομικό ζήτημα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια επιβάλλονται πρόστιμα 3% επί των επιδοτήσεων, κάθε φορά που υπάρχει καύση καλαμιών.
Ο συγκεκριμένος δήμος έχει ήδη υπογράψει την πρώτη συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα οδηγήσει στη μετάβαση στη φάση της κατασκευής, δήλωσε ο κ. Μπετχαδές. «Θα έχουμε πολύ σύντομα στα χέρια μας την οριστική μελέτη για το τι ακριβώς μπορεί να δώσει ενεργειακά όλο αυτό που συζητάμε, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε πλέον το επόμενο στάδιο, για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, ενός εγχειρήματος πρωτοποριακού για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στον ιδιωτικό υπάρχουν ήδη μονάδες, τονίζει ο κ. Μπετχαδές.
«Η προσπάθειά μας είναι να ξεκινήσουμε ένα εργοστάσιο εγκατεστημένης ισχύος 1 MW. Είναι μια προσπάθεια, δεν είναι πολύ μεγάλο, γιατί οι δυνατότητες με βάση τα πρώτα στοιχεία είναι ότι μπορεί να είναι και πάνω από 15 MW» σημειώνει ο ειδικός συνεργάτης του δήμου, ενώ τονίζει πως το συγκεκριμένο μέγεθος εργοστασίου είναι αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα.
Για τις ανάγκες και του πρώτου εργοστασίου αλλά και όσων τυχόν ακολουθήσουν, θα αξιοποιηθούν το άχυρο όπως και τα υπολείμματα από τις περιοχές της Νίκαιας και του Πλατυκάμπου που είναι οι δύο κεντρικές Δημοτικές Ενότητες του συγκεκριμένου δήμου, εκείνες «με τα μεγαλύτερα κομμάτια σε σιτηρά». Οπως σημείωσε ο κ.Μπετχαδές κοντά στη περιοχή της Νίκαιας είναι και η δημοτική ενότητα Κρανώνα που θα ενισχύει την όλη προσπάθεια ενώ κοντά στον Πλατύκαμπο μπορούν να αξιοποιηθούν υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών από τις δημοτικές ενότητας Κιλελέρ και Αρμενίου «που επίσης θα ενισχύουν την ίδια προσπάθεια».
«Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις για τη χρηματοδότηση και θεωρώ ότι αυτή θα είναι κάτι το οποίο δεν θα μας προβληματίσει, θα προέλθει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το πρώτο εργοστάσιο 1 MW», σημειώνει ο κ.Μπετχαδές ενώ η λογική είναι (το 1 MW της ηλεκτροπαραγωγής) «να επιστραφεί στο δίκτυο της ΔΕΗ έτσι ώστε αυτό το κέρδος να μπορέσει να επιστραφεί στον δήμο και στη συνέχεια και στους δημότες , καθώς όταν θα έχεις κέρδος από την όλη υπόθεση θα μπορείς να κάνεις και την κοινωνική σου πολιτική πολύ πιο εύκολα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.