ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ιταλία: «ΤΑΡ τέλος – Τον βρίσκουμε άσκοπο» – «Φουλ» για Turkish Stream – Επιβεβαίωση pronews.gr

Ιταλία: «ΤΑΡ τέλος – Τον βρίσκουμε άσκοπο» – «Φουλ» για Turkish Stream – Επιβεβαίωση pronews.gr

[Αρχικό κείμενο 09:52] Μια ακόμα επιβεβαίωση του pronews.gr: Όπως είχαμε δημοσιεύσει σε σωρεία άρθρων η νέα ιταλική κυβέρνηση θα επιλέξει την επέκταση του Turkish Stream διαμέσου της Ελλάδας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και να καταστήσει την βιομηχανία της ανταγωνιστική ειδικότερα εάν επιστρέψει η Ιταλία στην Λιρέτα!

Φυσικά η επιλογή του Turkish Stream σημαίνει αυτόματα ότι ο ΤΑΡ καθίσταται περιττός ενώ η ίδια η κυβέρνηση Κόντι χαρακτήρισε τον αγωγό «ΑΣΚΟΠΟ» με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος!

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο Σέρτζιο Κόστα αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ιταλίας στον TAP θα επανεξεταστεί μαζί με άλλα μεγάλα έργα.

«Ο ΤΑP είναι στο τραπέζι και το αντιμετωπίζουμε ως προτεραιότητα. Με βάση την ενεργειακή μας πολιτική και την πτώση στη ζήτηση αερίου, το έργο αυτό μοιάζει σήμερα να είναι άσκοπο» υπογραμμίζει ο προερχόμενος από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, υπουργός.

Να σημειώσουμε ότι αυτά τα λέγαμε ως pronews.gr το 2013 όταν και αποφασίστηκε να ξεκινήσει το έργο του ΤΑΡ. Τότε είχαμε δεχθεί δημόσια επίθεση από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό που θα εξετάσει πλέον η Ιταλία είναι κατά πόσον είναι πλέον σκόπιμο να φθάσει ο TAP στη χώρα και όχι η διαδρομή που θα ακολουθήσει, κάτι που απασχολούσε αρκετές περιοχές και παράγοντες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κόστα ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για την τύχη του αγωγού θα ληφθεί μαζί με τους άλλους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.
Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσουν ειδική επιτροπή για την επίλυση διαφορών όσον «αφορά την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση δημοσίων έργων εθνικής σημασίας».

Όπως σχολιάζει το Reuters, προς το παρόν δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν οι ιταλικές απειλές θα μετουσιωθούν και σε πράξεις ωστόσο είναι σίγουρο ότι η αναθεώρηση των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και των εταιριών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του έργου -κόστους 4.,5 δις ευρώ- ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η βρετανική BP, η ιταλική Snam και η ισπανική ENAG.

Στην Ιταλία καταλήγει ο νότιος διάδρομος του αγωγού TAP, ο οποίος όταν κατασκευαστεί θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Ο ΤΑΡ διασχίζει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, στη συνέχεια περνάει στην Αλβανία και συνδέεται υποθαλάσσια με την Ιταλία.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η Ελλάδα «σαμποτάρισε» τον ρωσικό South Stream για τα μάτια των Αμερικανών για να δεχθεί την κατασκευή στο εδαφός της ενός άλλου αγωγού ο οποίος θα έιναι μη κερδοφόρος αφού ΔΕΝ θα έχει κατάληξη τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι Ιταλοί δεν είναι χαζοί. Ξέρουν ότι το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 δεν επαρκεί για να δώσει ώθηση στην ιταλική βιομηχανία αντίθετα η Gazprom μπορεί να προμηθεύσει με άφθονο φθηνό αέριο τους Ιταλούς.

Ο ίδιος ο Β.Πούτιν είχε πει τότε: «Ο καθένας μπορεί να σκάβει χαντάκια και να βάζει σωλήνες μέσα, αλλά το θέμα είναι τι θα βάλεις μέσα σε αυτούς»

Μόλις πριν 11 ημέρες στο pronews.gr είχαμε αποκαλύψει τους σχεδιασμούς της νέας ιταλικής κυβέρνησης για να σώσει την ιταλική οικονομία και ότι το ρωσικό αέριο θα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο (δείτε σχετικό δημοσίευμα και εδώ)

Γράψαμε τότε:

Πίσω από την ιταλική πολιτειακή κρίση και όχι απλά πολιτική κρίση βρίσκεται φυσικά το μέγα διακύβευμα της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη η οποία όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός βασικού στοιχείου: Την ύπαρξη φθηνών ενεργειακών πόρων για να μπορέσει η ιταλική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική όπως συνέβη με την Γερμανία.

Η περίφημη «ανταγωνιστικότητα» της Γερμανίας οφείλεται εν πολλοίς στην απρόσκοπτη ροή φθηνού φυσικού αερίου απευθείας από την Ρωσία μέσω του Nord Stream και είναι ήδη ετοιμο να ρέει και διαμέσου του Nord Stream 2.

Κάτι τέτοιο η Ιταλία απέτυχε να το αποκτήσει όταν οι ΗΠΑ «τίναξαν» στον αέρα το σχέδιο του South Stream.

Τώρα το μέγα διακύβευμα για να αποκτήσει η Ιταλία φθηνή ενέργεια είναι ο Turkish Stream που έχει συμφωνηθεί ήδη με την Gazprom να περάσει διαμέσου της Ελλάδος.

Η ύπαρξη αγωγού που θα μεταφέρει οικονομικά φυσικό αέριο στην Ιταλία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχει τους πολιτικούς του και οικονομικούς του στόχους ο πατριωτικός συνασπισμός σε περίπτωση που καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ.

Κάπου εδώ εμπλέκεται και η Ελλάδα.

Τα πάντα είναι θέμα γεωπολιτικής: Η οικονομία είναι κάτι που προέρχεται και απορρέει από αυτήν. Όλα δείχνουν ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για έξοδο από το ευρώ. Το πρώτο προγραμματικό προσχέδιο της συμμαχίας της «Λέγκα» και των «Πέντε Αστέρων» που θα σχημάτιζε κυβέρνηση αναφέρονταν στην αποχώρηση από το ευρώ.

Στο επόμενο και τελικό προγραμματικό σχέδιο αυτό «μαζεύτηκε» αλλά είναι σαφές ότι έγινε επειδή έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία «σιωπηλά» χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Ακόμα και ο ΥΠΟΙΚ τον οποίο πρότεινε η συμμαχία, ο Πάολο Σαβόνα είναι γνωστός πολέμιος του ευρώ και για αυτό άλλωστε εμπόδισε τον διορισμό του ο Ιταλός πρόεδρος Σ.Ματαρέλα εκτελώντας ένα πολιτικό «πραξικόπημα» ενάντια στην θέληση του 70% των ψηφοφόρων στην Ιταλία.

Η Ιταλία μπορεί να επιστρέψει στην ιταλική λιρέτα (την οποία πάντα η Ρώμη την χρησιμοποιούσε ως όπλο για να στηρίζει την βιομηχανία της) αλλά χρειάζεται δύο πράγματα:

Πρώτον παραγωγή, την οποία και διαθέτει. Η Ιταλία παράγει από αυτοκίνητα, αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, όπλα, ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό, αγροτικά προϊόντα, μέχρι αρώματα, παπούτσια και ρούχα.

Το δεύτερο είναι η ενέργεια, την οποία δεν διαθέτει. Χρειάζεται φθηνό φυσικό αέριο και φθηνό πετρέλαιο για να είναι ανταγωνιστική.

Εάν η Ιταλία αποκτήσει μια τέτοια πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια τότε έχοντας χαμηλό κόστος παραγωγής και ένα ευέλικτο εθνικό νόμισμα, δηλαδή την ιταλική λιρέτα, θα γίνει τόσο ανταγωνιστική που στην Γερμανία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Άλλωστε η ίδια η Γερμανία πότε έγινε ανταγωνιστική; Όταν ο Γ.Σρέντερ την συνέδεσε μέσω του Nord Stream με τα αποθέματα της Gazprom με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκτήσει φθηνή ενέργεια, αλλά το κυριότερο, το Βερολίνο απελευθερώθηκε από τις ΗΠΑ και τον αγγλοσαξωνικό άξονα.

Δύο είναι οι πηγές ενέργειας για την Ιταλία: Η πρώην αποικία της, η Λιβύη απ’όπου θα παίρνει το πετρέλαιό της και το φυσικό αέριο της Gazprom.

Έτσι λοιπόν και η Ιταλία επιζητά την πρόσβασή της στο ρωσικό φυσικό αέριο δηλαδή την επέκταση του Turkish Stream μέχρι την Ιταλία.

Μαντέψτε ποιοι είναι στην μέση για να γίνει αυτο; Μα φυσικά η Ελλάδα. Από Βουλγαρία δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός. Οι Αμερικανοί θα τον σταματήσουν. Όπως επίσης και από τα Σκόπια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουν τα Σκόπια άμεσα εντός του ΝΑΤΟ.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Και οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί «βολεύονται» με το να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία». Άνω, Κάτω, Νέα, ή… εντός εκτός και επι τα αυτά, δεν τους ενδιαφέρει, θέλουν μόνο να υπάρχει εκχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Διότι έτσι θα υπάρχει ένας μόνιμος μελλοντικός εκβιασμός προς την Ελλάδα εάν αυτή δεν συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις, ότι θα μπορούσε εν τέλει να υπάρξει και μια «Ενωμένη Μακεδονία».

Για αυτό άλλωστε και οι Αμερικανοί πίεσαν τις τελευταίες ημέρες να γίνει αποδεκτό το «Μακεδονία του Ίλιντεν» αν και γνώριζαν πόσο επικίνδυνο ήταν το όνομα αυτό για την Ελλάδα.

Ας θυμηθούμε τι είπε πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης επ’αυτού.

«Σε περίπτωση όμως που τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ευκολότερο για τους αμερικανούς να μας εκβιάζουν σείοντας πάνω απ’ το κεφάλι μας την Νατοϊκή «Μακεδονία» σαν μπαμπούλα για να ενδώσουμε σε νέες πολιτικές που θα ήθελαν να μας επιβάλουν.»

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν οι Ιταλοί να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο διότι απλούστατα ακούνε την λέξη Ρώσος και βγάζουν καπνούς… από τα αυτιά. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που αμφισβητεί την παγκόσμια κυριαρχία τους και εν μέρη το καταφέρνει αρκετά καλά.

Οι δε Ευρωπαίοι δεν θέλουν επίσης να έχουν πρόσβαση οι Ιταλοί στο ρωσικό φυσικό αέριο πρώτον για να μην γίνουν υπερβολικά ανταγωνιστικοί και ζημιώσουν τις δικές τους βιομηχανίες και δεύτερον για να μην μπορέσει εν τέλει η Ιταλία να αποχωρήσει από το ευρώ

Τώρα, γιατί φοβούνται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι την Ελλάδα ότι θα τους την «κάνει» και θα επιτρέψει την επέκταση του Turkish Stream διαμέσου του ελληνικού εδάφους.

Βασικός λόγος ότι η χώρα σε λαϊκό επίπεδο είναι φιλορωσική λόγω Ορθοδοξίας και με έντονα αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά «ανακλαστικά» που σημαίνει ότι αυτό μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει την πολιτική κατάσταση εις βάρος των Δυτικών

Βασικότερος λόγος όμως είναι κάτι άλλο:

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum 2017 το περασμένο καλοκαίρι στις αρχές Ιουνίου

Όπως ανακοίνωσε τότε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία.

Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού Turk Stream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, η Συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Alexey Miller, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Marc Benayoun, διευθύνων σύμβουλος της Edison και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDF Gas Ιταλίας και Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και πρόεδρος της IGI Poseidon.

Παρόντες ήταν οι Carlo Calenda, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2016 Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι υπάρχει ΠΡΟΘΕΣΗ να ολοκληρωθεί ο Turk Stream και να επεκταθεί στο ελληνικό του κομμάτι, το Greek Stream.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«This means war» όπως έλεγαν και οι AC/DC και εμείς στην μέση. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αν είχαμε ένα δυναμικό πολιτικό σύστημα θα ήταν σίγουρα μια μεγάλη ευκαιρία αλλά… δεν έχουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.