Καρυστιανού, Σαμαράς, Τσίπρας: Βλέπω 12 (τουλάχιστον) κόμματα στην επόμενη Βουλή. Κυβέρνηση δεν βλέπω...

Opinion Makers

Την περασμένη Πέμπτη (10-7-25) παρουσιάστηκε, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, μια νέα Διακήρυξη με τον τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση με όραμα και σχέδιο». 

Το Πακιστάν αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αντιμετωπίζοντας την προοπτική να επιστρέψει στην μαύρη λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για τέταρτη φορά.

Η κρίση της ιδεολογικής ταυτότητας εις τον Πατριωτικό χώρο εξελίχθηκε και ανεδύθη, λίαν συντόμως ένεκεν και συνεπεία, της συντριπτικής ήττας την οποία υπέστη η Ν.Δ, εις τας προσφάτους εκλογάς της τοπικής αυτοδιοίκησεως, ένθα ετέθη το δάκτυλο επί των τύπον την ήλων, εκ μέρους των ψηφισάντων, ιδίως του συντηρητικού Πατριωτικού χώρου.

Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) και της τουρκικής ΤΡΑΟ για υπεράκτιες έρευνες — ως αντίδραση στη δημοσίευση από την Ε.Ε. της ελληνικής διεθνούς πρόσκλησης για έρευνες νότια της Κρήτης — σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και την έντονη διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας στην Ε.Ε., έχουν αναζωπυρώσει τη διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη.

Η συμπλήρωση το Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, δέκα ολόκληρων χρόνων από το δημοψήφισμα του 2015 σε συνδυασμό με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα και τις συνεντεύξεις που έδωσε αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για το πώς τελικά ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Αναστάσιος Κανελλόπουλος
Αναστάσιος Κανελλόπουλος

Επί των Τεμπών

Πριν αναφερθώ στα Τέμπη που είναι το κυρίως θέμα μας, θεωρούμε επιβεβλημένο εκ προϊμίου να τονίσουμε, ότι εάν σε μία άλλη χώρα με ανεπτυγμένα πολιτικά ήθη, συνέβαινον αυτά, που με καταιγιστικό ρυθμό καθημερινώς έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν τα «έργα και ημέρες» της κυβερνήσεως Μητσοτάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ -διά τα οποία επιφυλασσόμεθα ν’ ασχοληθούμε προσεχώς- ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας και η Κυβέρνηση του, δεν θα παρέμεναν ούτε μία ώρα στην Αρχή.

Η διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι φαινόμενο αποκομμένο ή μεμονωμένο. Δεν εμφανίζεται ξαφνικά στο κέντρο της εξουσίας, αλλά χτίζεται σταδιακά, ξεκινώντας από τα τοπικά επίπεδα και φτάνοντας ως την καρδιά της πολιτικής σκηνής.

Συμπληρώνονται το άλλο Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, δέκα ολόκληρα χρόνια ακριβώς από το δημοψήφισμα του 2015 στο οποίο το 61,31%  του Ελληνικού λαού ψήφισε ΟΧΙ.

Νίκος Ιγγλέσης
Νίκος Ιγγλέσης

Όλοι στα όπλα

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (24-6-25) αποφασίστηκε η αύξηση των αμυντικών δαπανών των 32 μελών της Συμμαχίας στο 5% του ΑΕΠ έκαστης χώρας κατά την επόμενη δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2035.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο), με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε παράνομη την εκλογή βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, με το σκεπτικό ότι υπήρξε παραπλάνηση και υφαρπαγή της λαϊκής ετυμηγορίας.

Τούρκος έγινε κυριολεκτικά ο Ερντογάν με την διήμερη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Λευκωσία στις 15-16 Ιουνίου 2025 καθώς ο Ινδός ηγέτης έστειλε ταυτόχρονα πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ «διέβη το Ρουβίκωνα» και κτύπησε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αεροσκάφη B-2 Spirit βομβάρδισαν τα ιρανικά πυρηνικά κέντρα σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν με 14 διατρητικές βόμβες GBU-57 (bunker-buster) βάρους 13,6 τόνων.

Χρίστος Χ. Λιάπης
Χρίστος Χ. Λιάπης

To ΙQ του Νετανιάχου 

Με τα ισραηλινά F35 να σφυροκοπούν το Ιράν και με το τελευταίο να απαντά με ομοβροντίες πυραύλων, η πολεμική αυτή αναμέτρηση φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο της διεθνούς ανάλυσης και το ηγετικό προφίλ των επί κεφαλής των δύο χωρών.

Με την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή να βράζει καθώς Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν χτυπήματα παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ ,είναι αφελές εμείς στην Ελλάδα να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από όλο αυτή την κρίση και να επαναπαυθούμε.

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς

Η Τηλοψία και η Νομιμότητα

Η εξακρίβωση της ουσιώδους και αντικειμενικής αληθείας συνιστά ανυπερθέτως το διαχρονικώς δυσχερές αποδείξιμο, εξ αυτού του λόγου, ορισμένοι, μετέρχονται ευχερώς και ανενδοιάστως, το ιταμό και ιδιαζόντως απεχθές αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως, εν άλλοις λόγοις, ορισμένοι ωθούνται εκ ταπεινών ελατηρίων, δολίων διαδίδουν κατά τρίτου, γεγονότα, τα οποία, καθίσταται αντικειμενικά ικανά και πρόσφορα, να διαβάλλουν και να βάλλουν κατά της ηθικής ακεραιότητας του εκάστοτε πολιτικού αντιπάλου.

Η προληπτική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουνίου, ήταν μια άριστα σχεδιασμένη επιχείρηση. Ισραηλινοί πράκτορες της Μοσάντ και ειδικές δυνάμεις εντός του ιρανικού εδάφους εξουδετέρωσαν με drones, μεγάλο μέρος, των ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και σκότωσαν τους επικεφαλής των αεροδιαστημικών και  των πυραυλικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης καθώς και ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η σύνοδος κορυφής της G7 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 17 Ιουνίου στο Κανανασκίς, στην Αλμπέρτα του Καναδά. Θέματα στην ατζέντα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Συνόδου, είναι η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και η ψηφιακή μετάβαση.  

Στις 27 Μαΐου 2025, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αποφάσισε με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία (αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο άσκησης βέτο), την έμμεση συμμετοχή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Ματέι Βισνιέκ στο θεατρικό έργο του «Μετανάααστες ή Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν τη βάρκα» γράφει: «Σήμερα, στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είμαστε όλοι μετανάστες... Αλλά έχουμε τη σοφία να κατανοήσουμε τη νέα μας ταυτότητα;».

Η εξασθενημένη σύμπραξη του αρχηγού της πολιτείας παρουσιάστηκε ως ενίσχυση του νομοθετικού ρόλου της Βουλής, στην πράξη όμως επισφράγισε την επικράτηση της Κυβέρνησης, ως μόνου ουσιαστικού και καθοριστικού πόλου της εκτελεστικής λειτουργίας.

Την ώρα που ο Ερντογάν παρεμποδίζει με τουρκικά πολεμικά πλοία την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη, η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τη διασύνδεση Τουρκίας-Ιταλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μήκους 4.000 km μέσω Χανίων.

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος

Κατανοώντας τον αντίπαλο

Ο Κινέζος Στρατηγός Σουν Τσου ανέφερε: «Αν γνωρίζεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις και τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό σου, για κάθε νίκη που θα κερδίσεις θα υποστείς και μια ήττα. Αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εχθρό ούτε τον εαυτό σου, θα υποκύψεις σε όλες τις μάχες»

Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής ερείδεται εις μία σταθερά η οποία κατατείνει εις την διαχρονική διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων με γνώμονα αφενός την πολιτική διπλωματία και εξ ετέρου τις δομικές και ενεργές διεκδικήσεις της Πατρίδας μας, ως κράτους μέλους της Ε.Ε και ισοτίμως ενταγμένα εις τον αμυντική συμμαχία του Νάτο.

Από τη δεκαετία του ’80 το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας σχεδίασε και διέταξε τις δυνάμεις του με τρόπο ώστε να μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικά και νικηφόρα δυόμιση πολέμους ταυτοχρόνως. 

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό που ξεκινήσαμε από τη στήλη αυτή με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την μαύρη επέτειο της 23ης Απριλίου 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ανακοίνωνε την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, στο σημερινό μας τέταρτο κατά σειρά άρθρο θα επικεντρωθούμε στη σχέση της δανειακής σύμβασης του πρώτου μνημονίου, δηλαδή της δανειακής Σύμβασης Ελλάδας-χωρών ευρωζώνης, με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την μαύρη επέτειο της 23ης Απριλίου 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ανακοίνωνε την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, από τη στήλη αυτή είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι εξελίξεις εις τα τεκταινόμενα εις τους κόλπους της Ανωτέρας και Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως, εις το περιθώριο του ενταντικοποιημένου Ακαδημαικού γίγνεσθαι, μας δημιουργεί ανυπερθέτως αποτροπισμό και βαθύταταη θλίψη, καθότι, εν έτει 2025, φέρεται ότι τα Ελληνικά εν γένει Πανεπιστήμια, ουδόλως έχουν κατακτήσει το δέον βάθρο το οποίο, αδιμαφιβητήτς, τους προσήκει, ως σύγχρονη χώρα κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ενώσεως, συμμετέχουσα εις τα διεθνή fora και απολαμβάνουσα, ισοτίμου μεταχειρίσεως.

Μετά από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε, για το 2024, να εμφανίσει ένα πλεόνασμα 3,2 δις ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ στο Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Από τα 3,2 δις, τα 2  είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης και το 1,2 δις αυτό των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.