Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν εντοπιστούν εγκαίρως οι πρώιμες αλλαγές στον εγκέφαλο μέσω εξειδικευμένων τεστ, θα μπορούσαν να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αντιμετώπιση της νόσου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Louiseville υποστηρίζουν, ότι, εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε εκείνο το σχήμα που διαφέρει από τα υπόλοιπα στην παρακάτω εικόνα, τότε ίσως να είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μικρής έκτασης, αλλά στοχευμένη έρευνα, που διενήργησαν και δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.
Εσείς, μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό σχήμα; (Η Λύση είναι στο τέλος του κειμένου…)
Η νόσος του Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται συχνά αφότου οι ασθενείς έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην μνήμη τους, δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και αδυνατούν να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα άτομα, που έχουν ήδη γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τα οποία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουν εκείνο το σχήμα που είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα στην παρακάτω εικόνα, έχουν και αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πλήρως τη νόσο.
Η Emily Mason, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Τμήμα Νευρολογικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Μέχρι και σήμερα, έως ότου καταφέρναμε να ανιχνεύσουμε την ασθένεια, ήταν ήδη αργά και ήταν πολύ δύσκολο να αποκαταστήσουμε την γνωστική λειτουργία στον ασθενή, διότι οι βλάβες στον εγκέφαλο έχουν ήδη προχωρήσει πολύ».
Τεστ: Ποιο από αυτά τα 4 σχήματα διαφέρει από τα υπόλοιπα; (Η Λύση στο τέλος του κειμένου)
Αλτσχάιμερ
Τεστ: Ποιο από αυτά τα 4 σχήματα διαφέρει από τα υπόλοιπα; (Η Λύση στο τέλος του κειμένου)
Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε πολύ νωρίς, ακόμα και τις πιο ανεπαίσθητες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Ένας τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό είναι με τεστ γνωστικής εξασθένησης, που απευθύνονται σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου».
Η έρευνα που οδήγησε στην δημιουργία αυτού του τεστ
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 34 ατόμων με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ (άτομα δηλαδή που έχουν ούτως ή άλλως αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν τη νόσο) και άλλων 23 ατόμων χωρίς οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ.
Αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα της έρευνας ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την φυλή και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα. Ως «επιτυχία» στο τεστ, ορίστηκε η σωστή απάντηση του κάθε συμμετέχοντα ως προς το ποιο από τα σχήματα στην εικόνα (τα σχήματα αυτά ονομάστηκαν «Greebles» από τους ερευνητές) είναι εκείνο που διαφέρει από τα υπόλοιπα τρία.
Η Emily Mason δήλωσε στο MedicalResearch.com: «Αναρωτηθήκαμε αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τεστ γνωστικής εξασθένησης που στοχεύουν σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου στον μέσο κροταφικό λοβό, για να εντοπίσουμε πολύ λεπτές και πρώιμες συμπεριφορικές αλλαγές σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξετάσαμε άτομα που βρίσκονταν στην ηλικία των 40 και 50 ετών, η οποία είναι μια περίοδος, που, αν διαπιστωθούν διαφορές, είναι πιθανό η παθολογία να είναι ακόμα αναστρέψιμη. Χρησιμοποιώντας ένα γνωστικό έργο που ονομάζεται ‘το διαφορετικό σχήμα’ και το οποίο μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί στον υπολογιστή, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ έτειναν να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ των σχημάτων αυτών, που τα ονομάσαμε Greebles. Αυτά τα αντικείμενα είναι πολύ παρόμοια εκ πρώτης όψεως και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν δει ποτέ πριν. Αυτά τα δύο πράγματα καθιστούν αυτό το τεστ πολύ δύσκολο».
Παραδείγματα με διάφορα οπτικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια τεστ εντοπισμού του «διαφορετικού» κάθε φορά αντικειμένου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο είναι εκείνο το σχήμα σε κάθε τετράδα αντικειμένων, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα. Σε αυτά τα παραδείγματα που βλέπετε εδώ η σωστή απάντηση στην πρώτη εικόνα με τα μήλα είναι το 4, η σωστή απάντηση στην δεύτερη εικόνα με τα πρόσωπα είναι το 1, η σωστή απάντηση στην εικόνα με τον διάδρομο είναι το 3 και η σωστή απάντηση στην εικόνα με τα Greebles είναι το 3.
Η Emily Mason δήλωσε, επίσης, ότι η μελέτη θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη γνωστικών εξετάσεων που στοχεύουν σε σχετικά νεαρά άτομα, που μπορεί να βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.
Και διευκρίνισε η ίδια: «Εν κατακλείδι, δείξαμε ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ επιδεικνύουν σαφή διαφορά στην αντιληπτική επεξεργασία δεκαετίες ολόκληρες πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση της νόσου. Αυτή η διαφορά είναι πιο εμφανής σε νέα ερεθίσματα με υψηλό βαθμό αμφιβολίας ως προς τα χαρακτηριστικά (σ.σ. όπως τα σχήματα Greebles στο εν λόγω τεστ). Αυτό το τεστ μπορεί να έχει κλινική χρησιμότητα για τον εντοπισμό ασθενών με πρώιμη παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ πολλά χρόνια προτού γίνει η κανονική διάγνωση».
ΛΥΣΗ: Ποιο είναι το διαφορετικό σχήμα;
Το 4ο Greeble στην πρώτη εικόνα είναι εκείνο που διαφέρει. Είναι ελαφρώς πιο μεγάλο σε μέγεθος, έχει μεγαλύτερα, πιο μυτερά και πιο μακριά κέρατα στο κεφάλι του, ενώ και το χέρι του είναι σε πιο ανοικτή θέση σε σχέση με τα άλλα τρία Greebles.
Στη δεύτερη εικόνα, το τρίτο 3ο Greeble χτύπημα είναι εκείνο που διαφέρει από τα υπόλοιπα.
iatropedia.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.