ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Πως να αφαιρέσετε κάποιο τατουάζ με ασφάλεια για την υγεία σας

Πως να αφαιρέσετε κάποιο τατουάζ με ασφάλεια για την υγεία σας

Κάθε άνθρωπος, όταν αποφασίζει και κάνει ένα τατουάζ, έχει την βεβαιότητα ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και θα είναι υπερήφανος που θα το έχει για πάντα επάνω του. Σε αυτήν τη φράση όμως, ούτε το “υπερήφανος”, αλλά ούτε και το “για πάντα” είναι απόλυτα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2006 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology, το 24% των ανθρώπων ηλικίας 18 έως 50 ετών έχουν τατουάζ, αλλά το 17% εξ’ αυτών θέλει να αφαιρέσει από το δέρμα του ένα ή όλα από τα τατουάζ που έχει.

Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα, όσον αφορά την αφαίρεση τατουάζ. Τα κακά νέα είναι ότι σκοπός των τατουάζ είναι να είναι μόνιμα, οπότε ακόμη και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις τεχνικές αφαίρεσης, μπορεί να μην είναι απόλυτα αποτελεσματική για όλους τους τύπους δέρματος. Οι πιθανότητες επιτυχίας ποικίλλουν ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας, τις χρωστικές ουσίες που περιέχει το τατουάζ και το μέγεθός του.

Τα καλά νέα είναι ότι οι τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ έχουν εξελιχθεί το ίδιο ραγδαία με τις τεχνικές δημιουργίας και εξάπλωσης των τατουάζ.

Τι να αποφύγετε πάση θυσία

Τις περασμένες δεκαετίες, οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να απαλλαγούν από ένα τατουάζ, προχωρούσαν σε ακραίες τεχνικές για την αφαίρεση του μελανιού από το δέρμα τους. Για παράδειγμα, μία τεχνική, που είναι γνωστή ως δερμοαπόξεση(dermabrasion), περιλαμβάνει την απόξεση ή τη “λείανση” του δέρματος. Στην αλατοαπόξεση (salabrasion), ένα διάλυμα άλατος τρίβεται στο δέρμα και στην συνέχεια θερμαίνεται και ξύνεται. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, όταν το σημείο εκείνο του δέρματος επανέλθει (θεραπευτεί), το τατουάζ μπορεί να φύγει, αλλά είναι πιθανό να σας αφήσει σημάδια… για πάντα!

Η χειρουργική αφαίρεση του τατουάζ είναι επίσης πιθανό να αφήσει ουλή. Το κομμάτι του δέρματος με το τατουάζ αποκόπτεται και το υπόλοιπο δέρμα στο σημείο ράβεται και πάλι. Είναι μια μέθοδος που ενδείκνυται μόνο για πραγματικά μικροσκοπικά τατουάζ.

Οι ουλές είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια της αφαίρεσης τατουάζ. Ωστόσο, για ορισμένους, η τεχνική αφαίρεσης γνωστή ως scarification είναι μια άλλη μορφή τροποποίησης του σώματος, όπως ακριβώς τα τατουάζ και τα piercing. Μοιάζει πολύ με μια “χημική φλούδα” που αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος με ένα όξινο διάλυμα που χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το τατουάζ. Η ουλή που σχηματίζεται στη θέση του τατουάζ καλύπτει όλο το μελάνι που μπορεί να έχει παραμείνει σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Η κρυοχειρουργική (μερικές φορές ονομάζεται κρυοθεραπεία) έχει επίσης χρησιμοποιηθεί αρκετά για την αφαίρεση τατουάζ. Αυτή η διαδικασία καταψύξεως-καψίματος του δέρματος γίνεται με υγρό άζωτο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία κονδυλωμάτων και άλλες βλάβες του δέρματος.

Καμία από τις παραπάνω μεθόδους αφαίρεσης τατουάζ δεν συνιστάται, υποστηρίζει δρ Paul Frank Jarrod, ιδρυτής και διευθυντής του Dermatology Surgery and Laser Center, στη διαβόητη 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη. “Αν είναι κάνετε αυτά, τότε θα μπορούσατε να ρίξετε και κηροζίνη στο τατουάζ και βάλετε φωτιά. Είναι το ίδιο πράγμα!”

Ο καλύτερος τρόπος

Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε ένα τατουάζ είναι με πολύ καλή ποιότητα λέιζερ, τα οποία έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα την τελευταία δεκαετία. Η δέσμη φωτός του λέιζερ “αναζητεί” αντίθεση στον τόνο του δέρματος και το μελάνι και οι παλμοί του λέιζερ πέφτουν έντονα στο δέρμα για να διασπάσουν το μελάνι σε σωματίδια, αρκετά μικρά, ώστε το σώμα να τα απορροφήσει με φυσικό τρόπο.

Η μέθοδος με λέιζερ λειτουργεί διαφορετικά για κάθε ασθενή, ανάλογα με το είδος του τατουάζ. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρωματική αντίθεση μεταξύ της μελάνης και του δέρματος, τόσο πιο εύκολη είναι η αφαίρεση του τατουάζ, λέει ο δρ Frank Jarrod. Το μαύρο μελάνι πάνω σε ανοιχτόχρωμο δέρμα, για παράδειγμα, είναι το πιο εύκολο να αφαιρεθεί, ενώ τα φθορίζοντα χρώματα (ειδικά το πράσινο και το μοβ) είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσουν εντελώς.

Σε άτομα με τατουάζ με αυτά τα χρώματα, προσπαθώ να τα πείσω να μην το αφαιρέσουν, εκτός και αν απλά θέλετε να το “ξεθωριάσουν” αρκετά για να το καλύψουν με άλλο τατουάζ”, προσθέτει ο δρ Frank Jarrod.

Τα μικρότερα τατουάζ είναι επίσης πιο εύκολο να απομακρυνθούν, όπως και τα πιο παλιά τατουάζ, επειδή το μελάνι είναι πιο εύκολο να σπάσει. Λαμβάνοντας τα στοιχεία αυτά υπόψη, οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν να υποβληθούν σε 5-12 συνεδρίες θεραπείας με λέιζερ. Θα πρέπει επίσης να περιμένουν έναν μήνα μεταξύ των θεραπειών, οπότε ο συνολικός χρόνος αφαίρεσης ενός τατουάζ μπορεί να έξι μήνες έως και ένα χρόνο.

Η μέθοδος με λέιζερ μπορεί να είναι επώδυνη και για τις πρώτες ημέρες μετά την κάθε συνεδρία, το δέρμα μοιάζει σαν να έχει υποστεί εγκαύματα. Οι ασθενείς πρέπει να βάζουν συνεχώς αντιβιοτικές αλοιφές και να το προσέχουν πάρα πολύ.

Σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους, η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ αφήνει λιγότερες ή καθόλου ουλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα γύρω από την περιοχή του τατουάζ μπορεί να αποχρωματιστεί ή να μολυνθεί και είναι σημαντικό να το προστατεύετε πάντα με αντηλιακό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: iatropedia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.