Πολλές ελλείψεις καταγγέλει το ΚΕΕΛΠΝΟ για έμψυχο δυναμικό στα νοσοκομεία , ενώ χαλασμένα παραμένουν κάποια μηχανήματα ακτινοθεραπείας.
Τα κενά και οι ελλείψεις στο ευαίσθητο θεραπευτικό πεδίο της ακτινοθεραπείας για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας απεικονίζονται στον χάρτη με τα Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα αλλά και των ακτινοθεραπειών που έγιναν, και τον οποίο παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Με βάση τα διεθνή στάνταρ, χρειάζονται 6-7 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 20 στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν στο ΕΣΥ τα 10 είναι από δωρεές.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την ομοσπονδία, οι 10 Γραμμικοί Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν έχουν τεθεί όλοι σε λειτουργία. «Μόνο 7 Γραμμικοί Επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού Ακτινοθεραπείας» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Ακόμη και τα 7 μηχανήματα που τοποθετήθηκαν, όμως, δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων Προσωπικού. Εάν λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα τουλάχιστον άλλοι 2.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος θα εξυπηρετούνταν. Οι λίστες αναμονής είναι 2 έως 3 μήνες.
Πού τοποθετήθηκαν οι δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχος
Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στο ΡΙΟ, το ΠΑΓΝΗ, την Αλεξανδρούπολη και το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ. Εκκρεμούν ακόμη οι τοποθετήσεις στα νοσοκομεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ και ΠΑΓΝΗ.
Πάντως, όπως επισημαίνει και η ΠΟΕΔΗΝ, με την δωρεά (κυρίως του ιδρύματος Νιάρχου), η τεχνολογία του Δημοσίου Τομέα (ΕΣΥ) προηγείται έναντι του Ιδιωτικού στην Ακτινοθεραπεία.
Ο χάρτης των μηχανημάτων και ο αριθμός των Ακτινοθεραπειών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα.
Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768 (συμπεριλαμβανομένου και της θεραπείας σε μηχάνημα Κοβαλτίου).
Ωστόσο, επισημαίνει η Ομοσπονδία πως τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στα Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν 5.031 ασθενείς.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 8 μηχανήματα (ήταν 7 το 2017) και εξυπηρετήθηκαν 4.353 ασθενείς.
Στην Ανατολική Μακεδονία λειτουργεί 1 μηχάνημα και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.
Στη Θεσσαλία υπάρχουν 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς. Στην Ήπειρο τα δύο μηχανήματα εξυπηρέτησαν 800 ασθενείς. Στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και εξυπηρετήθηκαν 1.286 ασθενείς. Τέλος, στην Κρήτη λειτουργούν 2 μηχανήματα και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.
Για να λειτουργήσει ένας Γραμμικός Επιταχυντής χρειάζονται:
· 2 Τεχνολόγοι (ένας υποχρεωτικά ΤΕ)
· 1 Ιατρός Ακτινοθεραπείας
· 1 Ακτινοφυσικός
· 1 Νοσηλευτής
Οι κενές οργανικές θέσεις στις εν λόγω ειδικότητες είναι πάνω από 40% ειδικά στους Τεχνολόγους. Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν διευρύνεται το ωράριο τα Δημόσια Νοσοκομεία στη λειτουργία των Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.
Το προσωπικό των τμημάτων Ακτινοθεραπείας εξυπηρετεί εκτός από τα Μηχανήματα Ακτινοθεραπείας, εγκαταστάσεις απεικόνισης, Εξομοιωτή, Αξονικό, Βραχυθεραπεία, Μονάδα Κοβαλτίου.
Η κατανομή του προσωπικού στα νοσοκομεία
ΠΓΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπηρετούν 6 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
ΑΧΕΠΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Υπηρετούν 5 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
Π.Α.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Υπηρετούν 5 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες (5 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Ακτινοθεραπεία 1 βάρδια.
ΓΟΝΚ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: Υπηρετούν 6 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Ακτινοθεραπεία 1 βάρδια έως στις 5 το απόγευμα.
ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ»: Υπηρετούν 11 Επαγγελματίες (9 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και μόνο η γραμμική λειτουργεί έως τις 7 το απόγευμα.
Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ: Υπηρετούν 29 Επαγγελματίες (13 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 16 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια έως τις 7 το απόγευμα.
Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες (4 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Υπό εγκατάσταση ο Γραμμικός Επιταχυντής, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.
Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπηρετούν 10 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.
Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπηρετούν 10 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.
Π.Γ.Ν.Π. ΡΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.
Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Υπηρετούν ουσιαστικά 2 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας,1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας που λείπει σε μακροχρόνια άδεια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε1 βάρδια.
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.
401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.