ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κίνα: Γιατρός είχε προειδοποιήσει για την επιδημία αλλά οι Αρχές προσπάθησαν να τον «φιμώσουν»

Κίνα: Γιατρός είχε προειδοποιήσει για την επιδημία αλλά οι Αρχές προσπάθησαν να τον «φιμώσουν»

Ήταν 30 Δεκεμβρίου όταν ο νεαρός γιατρός Li Wenliang, έγραψε σε ένα γκρουπ αποφοίτων σε δημοφιλές application στην Κίνα το WeChat τα εξής: «Επτά ασθενείς από μια τοπική ψαραγορά διαγνώστηκαν με μια πάθηση που έμοιαζε με τον SARS και είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο που εργαζόταν.»

Ο Li είπε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχε δει, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από έναν κορωνοϊό. «Ήθελα μόνο να πω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί», είπε.

Ο 34χρονος γιατρός σε νοσοκομείο της Γουχάν, δηλαδή εκεί από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός είπε στους φίλους του να ενημερώσουν τους αγαπημένους τους έτσι ώστε να προστατευθούν. Όμως, το πλήρωσε ακριβά αφού μέσα σε λίγες ώρες είδε φωτογραφίες με τα μηνύματα που είχε στείλει να κυκλοφορούν παντού με το όνομά του φαρδύ πλατύ. «Όταν είδα να κυκλοφορούν αυτά στο ίντερνετ, κατάλαβα ότι πλέον το πράγμα είχε ξεφύγει και ότι θα με τιμωρούσαν», λέει ο Λι.

Και είχε δίκιο. Ο Λι λίγες ώρες μετά κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων από την αστυνομία της Γουχάν. Ο Λι δεν ήταν ο μοναδικός γιατρός που προσπαθούσε να ενημερώσει τους συμπολίτες του αλλά και άλλοι γιατροί που προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τις πρώτες εβδομάδες. Από τότε η Κίνα επίσημα και χωρίς κανείς να ξέρει αν είναι η αλήθεια, μετρά 425 νεκρούς και πάνω από 20.000 κρούσματα παγκοσμίως ανάμεσα στα οποία και ο Λι.

Ο 34χρονος γιατρός νοσηλεύεται στην εντατική και μιλώντας στο CNN είπε ότι από το Σάββατο διαγνώσθηκε με τον κορωνοϊό
Στις 30 Δεκεμβρίου 2019 όταν ο Λι ενημέρωνε φίλους και γνωστούς για τον κοροναϊό, εκδόθηκε επίσημη προειδοποίηση από την Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Γουχάν η οποία εστάλη σε όλους τους αρμόδιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα είδος άγνωστης πνευμονίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, έγινε έκτακτη σύσκεψη στην Γουχάν για να εξεταστούν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν. Λίγες ώρες αργότερα ο Λι καλούνταν για εξηγήσεις από τοπικούς αξιωματούχους για να εξηγήσει πως έμαθε για τον κοροναϊό. Αργά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου οι αρχές της Γουχάν κήρυξαν συναγερμό αλλά τα προβλήματα του Λι δεν τελείωσαν εδώ.

Στις 3 Ιανουαρίου κλήθηκε στην τοπική αστυνομία και του έγινε επίπληξη για διασπορά ειδήσεων στο διαδίκτυο και για σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.

Ο Λι αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχέθηκε να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.

Κατατρομαγμένος ο 34χρονος γιατρός πίστευε ότι θα συλληφθεί. Τελικά όμως τον άφησαν ελεύθερο μια ώρα αργότερα. Επέστρεψε στην δουλειά του και αισθανόταν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έπρεπε να ακολουθήσει την κρατική γραμμή. Στις 10 Ιανουαρίου μετά την εξέταση ενός ασθενούς άρχισε να βήχει και την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό. Μπήκε στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται και να εισάγεται στην εντατική όπου η αναπνοή του υποστηρίζεται μέχρι σήμερα από μάσκα οξυγόνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την αρχή οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν την «ορμή» των πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό και όσοι έβγαιναν εκτός γραμμή λαμβάνονταν μέτρα εναντίον τους. Από την 1η Ιανουαρίου η αστυνομία της Γουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον 8 ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναταραχή στην κοινωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.