Η ανθυγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Σύμφωνα μάλιστα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), περίπου το 20% όλων των περιστατικών καρκίνου στις ΗΠΑ σχετίζονται με την κακή διατροφή, τα παραπανίσια κιλά, την αποχή από τη σωματική άσκηση και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Όσον αφορά τη διατροφή, ο ρόλος της στην πρόληψη του καρκίνου είναι διπλός, αφού από τη μία υπάρχουν τροφές που είτε διευκολύνουν είτε εμποδίζουν τις καρκινικές μεταλλάξεις στο σώμα και από την άλλη μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους (η παχυσαρκία είναι η δεύτερη κυριότερη τροποποιήσιμη αιτία καρκίνου).
1. Διατροφή πλούσια σε λαχανικά: Τα λαχανικά με ζωηρά χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ώστε να ανασταλεί η μετάλλαξη των κυττάρων και να εμποδιστεί η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα των λαχανικών και όσο περισσότερο «λεκιάζουν» τα χέρια σας όταν τα πλένετε ή τα κόβετε, τόσο το καλύτερο!
2. Φυλλώδη & σταυρανθή λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κέιλ και το νεροκάρδαμο, παρέχουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα βιταμίνη C και βήτα καροτένιο. Από την άλλη, τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο κ.ά.) είναι πλούσια σε γλυκοζινολικές ενώσεις και ισοθειοκυανάτες, συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που απομακρύνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξίνες από το σώμα.
3. Κρεμμύδι & σκόρδο: Τόσο το κρεμμύδι όσο και το σκόρδο παρέχουν γλουταθειόνη, ουσία με αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση για τον οργανισμό. Η αντικαρκινική τους δράση είναι ισχυρότερη όταν καταναλώνονται ωμά και προστατεύουν κυρίως από τον καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου.
4. Κίτρινα & πορτοκαλί φρούτα & λαχανικά: Το καρότο, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα και τα εσπεριδοειδή παρέχουν άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο. Όλα αυτά τα συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να «αντισταθεί» στον καρκίνο. Ιδιαίτερα τα καρότα περιέχουν επίσης φαλκαρινόλη, μια ουσία που λειτουργεί σαν φυσικό «παρασιτοκτόνο» μέσα στο σώμα.
Διαβάστε επίσης: Πως να ενισχύσετε την αντικαρκινική δράση των τροφών
5. Κόκκινα φρούτα & λαχανικά: Το λυκοπένιο είναι η αντιοξειδωτική ουσία που δίνει στην ντομάτα το ζωηρό κόκκινο χρώμα της. Βρίσκεται επίσης στα βερίκοκα, στην γκουάβα και στο καρπούζι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, το λυκοπένιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αναχαίτιση του καρκίνου του προστάτη, ενώ δρα προστατευτικά και στον καρκίνο του δέρματος, του μαστού, του πνεύμονα και του ήπατος. Από τα κόκκινα φρούτα, για την αντικαρκινική τους δράση ξεχωρίζουν τα μούρα, καθώς το γαλλικό οξύ που παρέχουν τονώνει φυσικά το ανοσοποιητικό, ενώ είναι επίσης πλούσια σε ωφέλιμες προανθοκυανιδίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη C.
6. Βότανα & μπαχαρικά: Ένα από τα μπαχαρικά που ξεχωρίζουν για την επίδρασή τους στην πρόληψη του καρκίνου είναι ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα). Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, δρα ενάντια στις φλεγμονές και παράλληλα εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και παρεμποδίζει την ανάπτυξή τους. Ο κουρκουμάς είναι πιο αποτελεσματικός συγκεκριμένα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του στομάχου και του δέρματος, ενώ την απορρόφησή του από τον οργανισμό ενισχύει το μαύρο πιπέρι.
7. Προβιοτικά: Τα παραβιοτικά είναι γνωστά κυρίως για τα οφέλη τους στο γαστρεντερικό, καθώς διευκολύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η μικροχλωρίδα του εντέρου εμπλέκεται και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού καθορίζει ως έναν βαθμό την ανταπόκριση του οργανισμού στις αντικαρκινικές θεραπείες. Καλές πηγές παραβιοτικών είναι το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ, το τέμπε και το μίσο (προϊόντα σόγιας).
8. Καρποί & σπόροι: Οι φυτικές ίνες και τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά που υπάρχουν στους σπόρους κία και στον λιναρόσπορο υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα και καταπολεμούν τις φλεγμονές. Οι φλεγμονές ευνοούν την εξάπλωση του καρκίνου, επομένως οι τροφές που τις εξουδετερώνουν συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Πολύτιμες φυτικές ίνες και καλά λιπαρά μπορείτε να πάρετε επίσης από τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια.
9. Πράσινο τσάι: Χάρη στην επιγαλλοκατεχίνη που περιέχει, το πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα (μετάσταση). Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.
10. Μανιτάρια: Ποικιλίες όπως τα σιτάκε και τα ρέισι περιέχουν β-γλυκάνες, συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες και προβιοτικά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.