Η έγκαιρη επέμβαση στο μελάνωμα προτού αναπτυχθεί ως θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος, προϋποθέτει την εύρεση και αφαίρεση του καρκίνου όσο πιο νωρίς γίνεται.
Αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς το μελάνωμα -η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος- μπορεί να “μεταμφιεστεί” ως μια “ακίνδυνη ελιά” ή φακίδα, προτού εξαπλωθεί πολύ και είναι αργά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD) http://www.jaad.org/article/S0190-9622(17)32051-0/fulltext ρίχνει φως στο πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό για να ελέγξει αν κάποια “ελιά” στο δέρμα σας είναι μελάνωμα ή όχι.
Σύμφωνα με αυτήν τη νέα μελέτη η πλειοψηφία των μελανωμάτων δεν εμφανίζονται στα ήδη υπάρχουσες ελιές στο δέρμα, αλλά ως νέα σημάδια στο σώμα.
Για να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα με μελάνωμα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Campania και το πανεπιστήμιο Modena και Reggio Emilia στην Ιταλία, μαζί με άλλα ιδρύματα, πραγματοποίησαν μια ευρεία μετα-ανάλυση από 38 επιμέρους έρευνες, οι οποίες περιελάμβαναν πληροφορίες για συνολικά 20.000 περιπτώσεις μελανώματος.
Μετά την επανεξέταση αυτών των περιπτώσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 71% των καρκίνων μελανώματος εμφανίζονται «de novo» δηλαδή ως νέα σημάδια στο σώμα, αντί να προέρχονται από ήδη υπάρχουσες ελιές στο δέρμα.
Τα άλλα 29% προέκυψαν πράγματι από μετάλλαξη σε ήδη υπάρχουσες ελιές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο καρκίνος στις προϋπάρχουσες ελιές τείνει να είναι πιο ήπιος, γεγονός που δείχνει ότι ο ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να εντοπίσουν καλύτερα τα προειδοποιητικά σημάδια του πρώιμου καρκίνου του δέρματος.
“Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς που παρακολουθούν τακτικά τις υπάρχουσες ελιές στο δέρμα τους για ύποπτες αλλαγές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια, όταν είναι πιο θεραπεύσιμο”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Caterina Longo, δερματολόγος στο πανεπιστήμιο Modena και Reggio Emilia.
Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς
Η δρ. Michele Green, δερματολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι έχει δει στο δικό της έργο πόσο συχνά το μελάνωμα μπορεί να φαίνεται “αβλαβές” για το μη εκπαιδευμένο μάτι.
Η Green είπε, ότι τα μελανώματα που συνήθως εντοπίζει στους ασθενείς της είναι μικρά και σκούρα και ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν ιδέα ότι το εκάστοτε σημάδι ήταν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχήσουν.
Το μελάνωμα μπορεί ωστόσο να είναι διαφορετικά μεγέθη και χρώματα.
Ο δρ Barney Kenet, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα ευρήματα της νέας έρευνας είναι χρήσιμα, αλλά δεν πρέπει να αλλάξουν δραστικά την προσέγγιση ενός ατόμου για την ασφάλεια του δέρματός του.
Συνέστησε τους ασθενείς να αυτο-εξετάζονται συχνά για τυχόν αλλαγές στο δέρμα τους, είτε σε ήδη υπάρχουσες ελιές, είτε για κάτι νέο στο δέρμα.
“Μόλις δείτε κάτι να αλλάζει μορφή, πηγαίντε επιτόπου στον γιατρό να σας εξετάσει”!
Τα μελανώματα που εντοπίζονται στο αρχικό στάδιο είναι θεραπεύσιμα σχεδόν κατά 100%, εξήγησε ο Kenet. Η αλλαγή μερικών χιλιοστών σε ένα μελάνωμα μπορεί συχνά να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Ο Kenet τονίζει ότι ακόμα κι αν εντοπίσετε μια ύποπτη μάζα ή σημάδι, δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε, αλλά απλά να το ελέγξετε.
ΠΗΓΗ: iatropedia
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.