ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Για το φθινόπωρο πάει το placement των μετοχών της ETE

Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, εκπνέει η εξάμηνη προθεσμία που είχε τεθεί στο ΤΧΣ μετά την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Τότε, μέσα Νοεμβρίου 2023, το placement έγινε στην τιμή των 5,3 ευρώ/μετοχή και η αξία του πακέτου ήταν 1,067 δισ. Από τη Δευτέρα, το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να προχωρήσει -εφόσον το επιλέξει- και στη διάθεση του υπολοίπου 18,39% που σήμερα αποτιμάται 1,4 δισ. ευρώ περίπου, αφού η μετοχή σήμερα αξίζει 8 ευρώ. Το γεγονός ότι πρόσφατα η DBRS έδωσε investment grade στην Εθνική, διευκολύνει τη διαδικασία. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση είναι αν θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί το χρηματιστηριακό κλίμα των ημερών και θα επιλέξει να πουλήσει ολόκληρο το πακέτο 18,39% ή θα επιλέξει το placement ενός ακόμη μικρότερου πακέτου (π.χ. 10%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί μετοχική επαφή με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, να έρθει και η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από την Moody’s ώστε το κλίμα (αλλά και το τίμημα) να είναι καλύτερα. Το πιθανότερο πάντως -με βάση τα ισχύοντα δεδομένα- είναι το placement των μετοχών της ETE να πάει για το Φθινόπωρο και η σχετική διαδικασία να αφορά περίπου το μισό ποσοστό της θέσης του ΤΧΣ.

Σήμερα ανακοινώνει ο ΟΤΕ τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2024

Την τελευταία του τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ως επικεφαλής του ΟΤΕ αναμένεται να έχει σήμερα ο Μιχάλης Τσαμάζ. Σήμερα το πρωί ο Οργανισμός θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2024 και μετά θα ακολουθήσει το καθιερωμένο conference call. Όταν πραγματοποιηθεί το επόμενο, για τα αποτελέσματα του β' τριμήνου, θα έχει αλλάξει η διοικητική σκυτάλη αφού στη γενική συνέλευση στις 28 Ιουνίου θα επικυρωθεί και τυπικά η τοποθέτησή του Κώστα Νεμπή στην θέση του προέδρου Δ.Σ. και CEO. Οπότε σήμερα αναμένεται -αφού, εκτός απροόπτου, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη- ένας ακόμη αποχαιρετισμός από τον επί 13 (και κάτι) χρόνια επικεφαλής του Οργανισμού, αυτή τη φορά στους επαγγελματίες της αγοράς που καλύπτουν τον ΟΤΕ. Όσο για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των εσόδων (και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά) αλλά συνολικά οριακή άνοδο της κερδοφορίας.

Συνεχίζονται οι δικαστικές διαμάχες για την πτώχευση της ΑΧΟΝ Συμμετοχών

Συνεχίζεται λοιπόν το σίριαλ της ΑΧΟΝ Συμμετοχών, του επιχειρηματικού ομίλου του Θωμά Λιακουνάκου που ξεκινώντας από τις αμυντικές προμήθειες είχε δημιουργήσει έναν πολυσχιδή όμιλο με δραστηριότητες από το real estate και τα media, μέχρι την ανάπτυξη λογισμικού, τις υπηρεσίες υγείας και τις αερομεταφορές για να χαθεί τελικά σε μια θάλασσα δανείων. Η ΑΧΟΝ είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2019 και δύο χρόνια μετά είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τη διενέργεια διαγωνισμών προκειμένου να πουληθούν τα τελευταία ιμάτιά της. Σε αυτά εκείνη την περίοδο (το 2021) είχε αναφερθεί πως περιλαμβάνονταν συμμετοχή 49,71% στην Sonak, στην ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή (η οποία διευκρινίζεται πως σήμερα δεν έχει σχέση με την πρώην ιδιοκτησία), κινητά πάγια περιουσιακά στοιχεία κ.α. Μέσω διαγωνισμού έγινε η πώληση του ποσοστού της χρηματιστηριακής (Ε ομάδα ενεργητικού) και μετέπειτα η ειδική διαχειρίστρια με αίτηση που ακολούθησε ζήτησε να κηρυχθεί η ΑΧΟΝ σε καθεστώς πτώχευσης. Αρχικά το Ειρηνοδικείο Αθηνών δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε το ζήτημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο και όρισε τη σχετική συζήτηση για τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και με τη γνωστή ταχύτητα που έχουν οι δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα προ ημερών ορίστηκε νέα συζήτηση για να τεθεί η ΑΧΟΝ σε καθεστώς πτώχευσης σε λίγες ημέρες, στις 29 Μαΐου 2024.

Το ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής επί της οδού Κοραή περνά προς αξιοποίηση στη Dimand

Το ακίνητο της οδού Κοραή της Εθνικής Ασφαλιστικής περνά προς αξιοποίηση στη Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, μετά από μία μακρά περίοδο επαφών. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ανδριόπουλο, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά πριν από ένα χρόνο, τον Μάιο του 2023, είχε απαντήσει «με την Εθνική Ασφαλιστική συζητάμε μια ευρύτερη συνεργασία, στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς να μπορούν να ειπωθούν περισσότερα». Η ώρα λοιπόν να ειπωθούν περισσότερα ήρθε τώρα, ενώ και η επίσημη έκθεση για τα αποτελέσματα του 2023 έχει ήδη από καιρό προϊδεάσει, αναφερόμενη στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο με ομολογιούχο την Εθνική Ασφαλιστική και εκδότη την εταιρεία, ποσού έως 10 εκατ. ευρώ διάρκειας 3 ετών και σταθερού επιτοκίου 8%, το οποίο στο τέλος του 2023 έχει αναληφθεί στο σύνολο του. Από τη συμφωνία εξαιρείται ο χαρακτηρισμένος ως Χώρος Μνήμης, τα γνωστά κρατητήρια επί Γερμανικής κατοχής 1940 -1945 στα αντιαεροπορικά καταφύγια του κτιρίου, που επιτάχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής, και στέγασαν την Kommandatur, το γερμανικό φρουραρχείο.