Κρατούμενος παραμένει ο 28χρονος Μαροκινός ο οποίος ανήκει στην τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση ISIS μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση του.
Ο καταζητούμενος συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βόρειας Ελλάδας καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Μαρόκου.
Χθες οδηγήθηκε στο τμήμα Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών για τα περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, o 28χρονος παραδέχτηκε ότι ανήκει στην οργάνωση Deach, που στα ελληνικά είναι η ISIS, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ισχυρίστηκε ότι δεν διέπραξε καμία τρομοκρατική ενέργεια ούτε στο Μαρόκο, ούτε στη Συρία ενώ όταν έμαθε ότι τον κατηγορούν, μόλις έφτασε στην Ελλάδα επικοινώνησε ο ίδιος με το προξενείο του Μαρόκου και είπε που βρίσκεται.
«Παραδόθηκα»
«Ήρθε η ελληνική αστυνομία και με συνέλαβε. Εγώ ο ίδιος υπέδειξα που ήμουν. Υπάρχει μέσα στο κινητό μου η κλήση. Αν δεν το είχα κάνει αυτό δεν θα ήξεραν που βρίσκομαι και δεν θα με έπιαναν ποτέ» ανέφερε ο καταζητούμενος, ενώπιον των ελληνικών διωκτικών αρχών, με τη συνδρομή διερμηνέα.
Ακόμη υποστήριξε ότι κρατήθηκε στις φυλακές της Τουρκίας επί 1,5 χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, για την ίδια πράξη.
Τέλος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στο Μαρόκο. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα και να ζητήσω πολιτικό άσυλο γιατί εγώ ο ίδιος ήρθα και παραδόθηκα» ανέφερε
Η Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Μαρόκου εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και διαβιβάστηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. στις 27 Ιουλίου ενώ εντοπίστηκε και συνελήφθη άμεσα στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναγράφεται στα διωκτικά έγγραφα των μαροκινών αρχών, εις βάρος του 28χρονου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Εισαγγελίας Εφετών Ραμπάτ (Μαρόκου) προκειμένου να δικαστεί για: «Σύσταση και συμμορία με σκοπό την προετοιμασία και τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, παράνομη κατοχή όπλων από κοινού με σκοπό την προσβολή της δημόσιας ασφάλειας».
Ο καταζητούμενος κρατείται μέχρι να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και να αποφασίσει υπέρ ή κατά της έκδοσης του στο Μαρόκο.