ΚΛΕΙΣΙΜΟ
One we won! First we take Manhattan...
prodeals

Παραδόθηκε στις φλόγες η Εύβοια – Καίγονται σπίτια στο Πευκί και την Γερακιού: «Περιμένουμε το ολοκαύτωμα μας» (upd)

Παραδόθηκε στις φλόγες η Εύβοια – Καίγονται σπίτια στο Πευκί και την Γερακιού: «Περιμένουμε το ολοκαύτωμα μας» (upd)

(Ανανέωση 18:19 – Αρχικό κείμενο 16:01) Δραματικές ώρες στην Εύβοια, καθώς η φωτιά πλέον καίει σπίτια στο Πευκί και την Γερακιού, με τις εικόνες τις καταστροφής να είναι σοκαριστικές.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι φλόγες έχουν ήδη μπει στο χωριό και καίγονται τα πρώτα σπίτια. Στο σημείο εκτός από τους πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά και κάτοικοι που βοηθούν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι προσπαθούν με κουβάδες και νερό, καθώς παραμένουν άφαντα τα εναέρια μέσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ελάχιστοι. Μάλιστα δεν έχουν και νερό για να σβήσουν τη φωτιά, καθώς έχει κοπεί.

Μάλιστα, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν «πού είναι η πυροσβεστική;». Όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Open, στο σημείο δεν βρίσκεται «κανένας πυροσβέστης».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πυροσβεστικό όχημα παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, «αυτή τη στιγμή οι φλόγες είναι δίπλα στο Πευκί και νότια στο μεγάλο μέτωπο, που κινδυνεύει να μπει στο μεγάλο το δάσος, αλλά το βασικό αυτή τη στιγμή είναι στο Πευκί».

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, μιλώντας στο Open, το Πευκί «είναι μεγάλο, τουριστικό μέρος και γίνεται προσπάθεια να φύγει ο κόσμος». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμιά ορατότητα για εναέρια μέσα και η όποια προσπάθεια πυρόσβεσης γίνεται με επίγεια μέσα.

Πολίτες αναμένουν στην παραλία, με λιγοστά υπάρχοντα, για να δουν την πορεία της φωτιάς και αναλόγως να αποφασίσουν αν θα επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Αιδηψός» προκειμένου να μεταβούν σε ασφαλέστερο σημείο.

Η Βόρεια Εύβοια έχει τυλιχθεί στις φλόγες, πλέον φτάνει στο Αιγαίο και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έχουν εγκαταλείψει το νησί.


Για έκτη μέρα φλέγεται η Εύβοια και πλέον έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Η κυβέρνηση στέλνει διαρκώς SMS μέσω του «112» για εκκενώσεις και οι πυροσβέστες και οι εθελοντές να δίνουν αγώνες ώστε η φωτιά να μην προχωρήσει προς τα κεντρικά της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Η πύρινη λαίλαπα χτύπησε και το Καστρί όπου κάηκαν αρκετά σπίτια.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Νωρίτερα, πάντως, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο, να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά, κόβοντας τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό.

Μέχρι νεοτέρας, οι μεταφορές προς Εύβοια μέσω των γραμμών Αρκίτσας – Αιδηψού και Γλυφάς- Αγιόκαμπου θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων ή οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή έκτακτες ανάγκες, οι οποίες και θα πρέπει να αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Αγιόκαμπου.

«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής.

Στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις σε Σπαθάρι, Καλύβια και Μετόχι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Εύβοια επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας»

Δραματικό μήνυμα απέστειλε ο δήμαρχος της Ιστιαίας, Γιάννης Γκόντζιας τονίζοντας ότι «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open ότι «η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας. Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”».

«Το μόνο που γνωρίζει η πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό!».

Αγώνας δρόμου για τους πυρόπληκτους

Οι κάτοικοι των χωριών απευθύνουν εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η επιχείρηση εναέριων μέσων είναι αδύνατη όταν οι πιλότοι δεν μπορούν να δουν τη φωτιά. Την ίδια στιγμή, στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Τα πλάνα και ο προγραμματισμός ανατρέπεται κάθε ώρα. Οι εκκενώσεις περιοχών δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και οι μεταφορές με πλοία νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι δυνατότητες της Εύβοιας και των γύρω περιοχών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, εξαντλήθηκαν από το πρώτο βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από την Αιδηψό γίνεται δωρεάν, με απόφαση του υπ. Ναυτιλίας.
Κοσμοσυρροή στα ξενοδοχεία

«Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα» σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του.

Την πρώτη μέρα όπως ο ίδιος είπε κλείστηκαν κάποια ξενοδοχεία για να τακτοποιηθούν περίπου 200 άτομα.

«Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση. Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».

Οι κάτοικοι ήθελαν να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στα χωριά τους

Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση της Αγίας Άννας ο κ. Μπουρμάς εξηγεί ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 600 κρεβάτια μαζί με εκείνα που από την προηγούμενη μέρα είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν.

«Οι άνθρωποι που μπήκαν στα πλοία δεν ήθελαν να πάνε στη Χαλκίδα. Αλλά ήθελαν αν πάνε στην Αιδηψό και να εκτιμήσουν στη συνέχεια τι θα κάνουν. Έτσι επειδή δεν υπήρχαν δωμάτια, πολλοί μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα στα ξενοδοχεία και ανοίξαμε και το Δημαρχείο Μαντουδίου» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς.

Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι ο προγραμματισμός ξεπεράστηκε, καθώς υπήρχε μια μεγάλη ομάδα που δήλωσαν ότι θα φύγουν για Αθήνα, αλλά έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έπρεπε να φιλοξενηθούν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να φύγουν αλλά και εκείνοι που ήταν από άλλες περιοχές και εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό μαζί με περίπου 200 άτομα ξένες αποστολές που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση από τους οποίους οι 115 ήταν Ουκρανοί.

Ποιες περιοχές «επιστρατεύτηκαν» για φιλοξενία

«Κρεβάτια διαθέσιμα σε ξενοδοχεία δεν υπήρχαν. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά το Δημαρχείο στο Μαντούδι βρήκαμε κρεβάτια σε Θήβα και Λειβαδιά, αλλά δεν ήθελαν να πάνε εκεί. Μιλάμε και για κατοίκους της περιοχής που δεν ήθελαν να φύγουν μακριά από τις περιουσίες τους. Έτσι εξοπλίστηκε πολύ γρήγορα το κλειστό γήπεδο της Χαλκίδας με κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα που ήρθαν από την πολιτική προστασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς

Για της επόμενη μέρα βρέθηκαν ξενοδοχεία σε Θήβα – Λιβαδειά αλλά και στη Φθιώτιδα. «Ειδικά για την Φθιώτιδα βρέθηκαν στα Καμένα Βούρλα 650 κρεβάτια, ενώ 300 κρεβάτια μας έδωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών. Με την εκκένωση της Λίμνης συνεννοηθήκαμε να πάνε με το ίδιο καράβι στα Καμένα Βούρλα και να μετακινηθούν από εκεί έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 1.000 κρεβάτια» σημειώνει ο κ. Μπουρμάς.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι για όσους δεν ήθελαν να κατευθυνθούν προς τα Καμένα Βούρλα βρέθηκε η λύση να εξοπλιστεί με κρεβάτια το κλειστό γήπεδο της Αιδηψού, αλλά και σε όποιους άλλους χώρους μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους.

Από το Ψαροπούλι στη Σκιάθο

Στο μεταξύ περίπου 85 άνθρωποι που έφυγαν με πλοίο από το Ψαροπούλι χθες βράδυ βρήκαν καταλύματα στη Σκιάθο. «Έχουμε βεβαίως τις πάνω από χίλιες θέσεις στα Καμένα Βούρλα, τη Λαμία αλλά και την προσφορά της Μητρόπολης Φθιώτιδας. Συγχρόνως παραμένουν και τα ξενοδοχεία που έχουμε κρατήσει σε Καμένα Βούρλα και Λαμία, όπως επίσης σε Θήβα και Λιβαδειά, έχει διαμορφωθεί και ένας χώρος από την συνάδελφό μου την κ. Παπαθωμά σε κοιτώνες φιλοξενίας της εκκλησίας στον Ορχομενό….» τονίζει ο Ηλίας Μπουρμάς.

Με τις νέες εκκενώσεις όμως προκύπτουν συνεχώς και μεγαλύτερες ανάγκες για στέγαση των πυρόπληκτων της Εύβοιας. «Πλέον τα πάντα ξεκινούν από την αρχή….» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρμάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.