Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός τόνισε ότι χρειάζονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τις πυρκαγιές, καθώς αναμένεται να υπάρξουν ανάλογες συνθήκες των φωτιών σε Εύβοια και Αττική.
«Δεν πάει άλλο με τις πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Ζερεφός. Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συγκεντρώσει όσο γίνεται πιο σύντομα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να συνδράμει στο έργο των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των πυρκαγιών.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είπε χαρακτηριστικά: «Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Θα έχουμε και άλλες καταστροφικές φωτιές σας και αυτές που σημειώθηκαν στην Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη. Θα έχουμε ξανά συνθήκες που θα επαναλάβουν την καταστροφή του 2021».
Μάλιστα, παρατήρησε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, όχι κάθε 20 χρόνια, αλλά φοβάμαι ίσως κάθε 10 και 5 χρόνια». «Όλοι οι συνάδελφοι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται «τόσο επιθετικά ώστε δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε», επισημαίνοντας ότι «επί 2 εβδομάδες είχαμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 15 και 10%, δηλαδή συνθήκες ερήμου», εκτιμώντας ότι «η νοτιοανατολική Ελλάδα, απειλείται με ερημοποίηση».
«Πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία των δασών, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, μετά τα μαθήματα που πήραμε από τις πυρκαγιές», επισήμανε.
Όταν ρωτήθηκε για το τι δεν πήγε καλά στη διαχείριση των πυρκαγιών, είπε ότι «είναι λίγο βιαστικό να πούμε το τι φταίει». «Η Επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών θα μελετήσει τα τελευταία 40 χρόνια που έχει αρχίσει να “δείχνει τα δόντια” της η κλιματική αλλαγή, θα αναδειχθούν οι αδυναμίες και του κρατικού συστήματος και τις αδυναμίες που έχει ο καθένας», υπογράμμισε.
Η «σπόντα» για πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια
«Κάποιες αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν “στο πόδι” για την κατάργηση του τάδε σώματος, έγιναν σε κριτήρια πολιτικά και όχι επιστημονικά», τόνισε.
«Προσπαθούμε να μελετήσουμε τις συνθήκες που οδηγούν στους πολύ ακραίους καύσωνες και προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν μπορούσαμε να προβλέψουμε κάποιες μέρες πριν το μέγεθος του καύσωνα. Είναι μια δύσκολη κλιματολογική προσπάθεια την οποία θα την κάνουμε. Οι μελέτες που θα παράγουν τα μέλη της ομάδας της Ακαδημίας, θα τεθούν υπόψιν της διεθνούς της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας», είπε ο κ. Ζερεφός.
Ο γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης των πολιτών, λέγοντας πως δεν γνωρίζει πόσα από τα σπίτια που κάηκαν ήταν ασφαλισμένα.
«Θα πρέπει να μπούμε σε μια τέτοια λογική, ώστε ο καθένας που θέλει να ζει μέσα στο δάσος να ξέρει πως θα περιποιείται και πως θα προστατεύεται. Πώς θα είναι η κατασκευή των σπιτιών στο δάσος. Ξεφεύγει το θέμα από μια ωραία διαμονή μέσα στη φύση και αγγίζει πλέον το όριο της ασφάλειας των κατοίκων. Ειδικά στα περιαστικά δάση, η ευθύνη ανήκει στον πολίτη που θέλει να μείνει εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Για τους εμπρησμούς
«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου ότι ο εμπρησμός από απλό πλημμέλημα πρέπει να γίνει κακούργημα», τόνισε ο ίδιος. Ο ακαδημαϊκός χαρακτήρισε ως «μύθο» την άποψη ότι κάποιοι «έκαψαν την Εύβοια για να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες», εξηγώντας ότι ο νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση ακόμη και σε δασικές περιοχές, σημειώνοντας ότι η εισαγγελική παραγγελία για έρευνα σε βάθος, θα αποδείξει την αλήθεια σε όλα αυτά.