Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον περίπου τα δύο τρίτα του Αφγανιστάν, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μια ομαλή αποχώρηση από τη χώρα.

Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τις τελευταίες βδομάδες είναι μεγάλη καθώς οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις -εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ- υποχωρούν εν μέσω αποστασιών ορισμένων μέχρι τώρα φιλοκυβερνητικών πολέμαρχων.

Στις 13 Αυγούστου, ο 75χρονος Μοχάμαντ Ισμαήλ Χαν, πρώην κυβερνήτης της Χεράτ και επικεφαλής της αντίστασης εναντίον των Ταλιμπάν για εβδομάδες, συνελήφθη και παραδόθηκε. Πολλά τα κυβερνητικά στελέχη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, του αρχηγού της αστυνομίας και άλλων ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Εν τω μεταξύ, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαλούνται τοπικές πηγές που ισχυρίζονται ότι ο Χαν θα μπορούσε να είχε προσχωρήσει στις τάξεις των Ταλιμπάν. Έχει επίσης φημολογηθεί στο Twitter ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι στάλθηκαν στην Καμπούλ με ελικόπτερο μεταφέροντας μήνυμα για την κυβέρνηση του Ασράφ Γκανί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν προέλασαν περαιτέρω σήμερα καταλαμβάνοντας τη Σαράνα, πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίκα.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο, οι Ταλιμπάν είχαν καταφέρει να καταλάβουν πάνω από τις μισές από τις 34 πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις και την τοπική πολιτοφυλακή.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν απηύθυνε, εν τω μεταξύ, μήνυμα προς τον λαό, τονίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση καθιστά κορυφαία προτεραιότητα την κινητοποίηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν, προκειμένου α βοηθήσει στην αποχώρηση διπλωματών και άλλων Αμερικανών πολιτών από τη χώρα, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας από τους Ταλιμπάν. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ στέλνουν 3.000 στρατιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα την εγκυρότητα των φωτογραφιών, των βίντεο ή των πληροφοριών που έχουν εμφανιστεί στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!