Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν, η κορυφαία θρησκευτική αρχή στο κράτος του Κόλπου, εξέφρασε χθες Δευτέρα τα συγχαρητήριά του «στον αφγανικό λαό» για τη «νίκη του επί των εισβολέων», αφού το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.
Πρόκειται για το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο. Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά για να τονίσουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να προστατευθούν οι άμαχοι.
Την Κυριακή, χάρη στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και στο ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη, οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ.
«Συγχαίρουμε τον αδελφό αφγανικό λαό για (…) τη νίκη του επί των εισβολέων», ανέφερε ο Άχμαντ μπιν Χάμαντ αλ Χαλίλι μέσω Twitter.
نهنئ الشعب الأفغاني المسلم الشقيق بالفتح المبين والنصر العزيز على الغزاة المعتدين ونتبع ذلك تهنئة أنفسنا وتهنئة الأمة الإسلامية جميعا بتحقيق وعد الله الصادق، ونرجو من الشعب المسلم الشقيق أن يكون يدا واحدة في مواجهة جميع التحديات وأن لا تتفرق بهم السبل وأن يسودهم التسامح والوئام. pic.twitter.com/CpSHwAeihX
— أحمد بن حمد الخليلي (@AhmedHAlKhalili) August 16, 2021
Μέσα σε δέκα ημέρες, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα, που εξαπέλυσε τον Μάιο ολομέτωπη επίθεση εκμεταλλευόμενο την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, κατέλαβε πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.
Οι Ταλιμπάν επέβαλαν καθεστώς βασιζόμενο σε φονταμενταλιστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 μέχρι το 2001, τη χρονιά που εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την εισβολή στη χώρα διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ούτε να εργάζονται, ούτε να μορφώνονται, η ένδυσή τους με την μπούρκα, μανδύα ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το γυναικείο σώμα, ήταν υποχρεωτική δημόσια, ενώ δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εάν δεν συνοδεύονταν από άνδρα συγγενή.
Μαστιγώσεις και εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων θανατώσεων διά λιθοβολισμού για «μοιχεία», ήταν συνήθεις πρακτικές και τελούνταν σε δημόσιους χώρους και στάδια.
Όταν βρισκόταν στην εξουσία, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωριζόταν παρά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.