Τον τρόμο έσπειρε μια συμμορία αποτελούμενη από 20 ένοπλους άντρες τα χαράματα της Δευτέρας στην πόλη Αρασατούμπα, 530 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σάο Πάολο.
Οι ληστές με όπλα, βόμβες και drones εισέβαλαν σε τρεις τράπεζες στο κέντρο της πόλης και όταν ολοκλήρωσαν το έργο τους επιτέθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, έκαψαν αυτοκίνητα και πετούσαν βόμβες στους δρόμους για να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να τους εντοπίσουν ενώ στη συνέχεια απήγαγαν 10 πολίτες, τους οποίους έδεσαν στα καπό και στις οροφές των οχημάτων τους ως ανθρώπινη ασπίδα, που θα διευκόλυνε την διαφυγή τους.
Τουλάχιστον, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των ενόπλων στην πόλη, μεταξύ των οποίων δύο κάτοικοι και ένας εκ των ληστών ενώ οι αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Βραζιλία.
Επιπλέον, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν και ένας 25χρονος ποδηλάτης, που είχε την ατυχία να περνάει από το σημείο την ώρα των επιθέσεων, τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια από έκρηξη βόμβας.
Η μεγαλύτερη συμμορία της Βραζιλίας πίσω από την κινηματογραφική ληστεία;
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις τράπεζες Banco do Brasil, Banco Safra και Caixa Economica.
Ακόμα δεν έχει γνωστό το ποσό που αποκόμισαν οι ένοπλοι από τις τρεις ληστείες. Αν και η ταυτότητα της συμμορίας των τριών επιθέσεων δεν έχει αποκαλυφθεί, πιστεύεται πως πίσω από τις ληστείες κρύβεται η μεγαλύτερη συμμορία στη Βραζιλία γνωστή με το όνομα PCC, η οποία στο παρελθόν έχει εκτελέσει παρόμοιες ληστείες.
Η συμμορία σχηματίστηκε το 1993 από οκτώ φυλακισμένους στο Σάο Πάολο. Έκτοτε, η συμμορία μεγάλωσε και θεωρείται η μεγαλύτερη στη Βραζιλία με 20.000 μέλη εκ των οποίων τα 6.000 βρίσκονται στη φυλακή. Η συμμορία δρα κατά κύριο λόγο στο Σάο Πάολο αλλά έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την χώρα, στη γειτονική Αργεντινή και στην Παραγουάη.
Η τύχη των ομήρων, προς το παρόν, παραμένει άγνωστη, εξ αυτών μόνο μια γυναίκα που μίλησε στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι κατόρθωσε να ξεφύγει και κατέφυγε σε παρακείμενο ξενοδοχείο για να γλιτώσει από τους ληστές.
Η Βραζιλία, μια χώρα που επί χρόνια είναι άντρο της παρανομίας, το τελευταίο έτος έχει χτυπηθεί από την πανδημία με τον πρόεδρο Μπολσονάρο να βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς και με μεγάλη πιθανότητα να τεθεί θέμα αποπομπής του από την εξουσία.