Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν θέσει υπό έλεγχο του την κοιλάδα Πανσίρ στο Αφγανιστάν, με το Ιράν από την πλευρά του να καταδικάζει την επιχείρηση του ισλαμιστικού κινήματος.
Το σιιτικό Ιράν, που μοιράζεται με το Αφγανιστάν σύνορα μήκους περισσότερων από 900 χιλιομέτρων, είχε αποφύγει μέχρι στιγμής να επικρίνει τους σουνίτες Ταλιμπάν, οι οποίοι με μια προέλαση- αστραπή κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου.
«Τα νέα που έρχονται από την Πανσίρ είναι πραγματικά ανησυχητικά. Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση», δήλωσε ο Σαΐντ Χαρτιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.
«Το ζήτημα του Πανσίρ πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου»
«Το ζήτημα του Πανσίρ έχω επιμείνει ότι πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου και παρουσία όλων των παραδοσιακών επικεφαλής του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
«Οι Ταλιμπάν πρέπει επίσης να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και τις δεσμεύσεις τους», συνέχισε ο Χαρτιμπζαντέχ, διαβεβαιώνοντας ότι «το Ιράν κάνει τα πάντα προκειμένου να τερματιστούν τα δεινά του αφγανικού λαού και να προωθηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους Αφγανούς».
Η Τεχεράνη καταδικάζει «οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση»
Αναφερόμενος στο Πακιστάν ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου επεσήμανε ότι η Τεχεράνη καταδικάζει «επίσης οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν.
«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας και όσους ενδέχεται να κάνουν το στρατηγικό λάθος να εισέλθουν στο Αφγανιστάν με διαφορετικές προθέσεις ότι το Αφγανιστάν δεν είναι μια χώρα που δέχεται τους εχθρούς ή τους εισβολείς» στο έδαφός της.
Η ανατραπείσα κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν είχε σταματήσει να κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τους Ταλιμπάν.
Το Ιράν δεν είχε αναγνωρίσει ποτέ την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (1996-2001), όμως τους τελευταίους μήνες φαίνεται να κάνει κινήσεις προσέγγισης προς το ισλαμιστικό κίνημα.