ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Κίνα: Αναζητά τρόπους προσέγγισης με την Ευρώπη μετά τη συμφωνία AUKUS

Κίνα: Αναζητά τρόπους προσέγγισης με την Ευρώπη μετά τη συμφωνία AUKUS

Το κενό που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη έπειτα από την αμυντική συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία προσδοκά να καλύψει η Κίνα, με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, να παρουσιάζει το όραμά του για τόσο για το Αφγανιστάν όσο και για την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στη συμφωνία AUKUS και στο ρόλο της Κίνας, ενώ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC, δηλαδή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανέφερε την ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Κάλεσε, όλα τα μέλη «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό».

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει μόνος του. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

Οι ισορροπίες μετά τη συμφωνία AUKUS

Μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν πως η Κίνα ψάχνει τρόπους να διευρύνει τη συνεργασία της με την Ευρώπη. Παράλληλα, γίνεται λόγος για τις λεπτές ισορροπίες που αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή μετά τη συμφωνία AUKUS, παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί, πως την περασμένη Πέμπτη η Κίνα χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθαρή πράξη πυρηνικής διάδοσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία «προφανώς θα οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό πυρηνικών υλικών και τεχνολογιών παρέχοντας ανοιχτά βοήθεια στην Αυστραλία, ως κράτος μη πυρηνικών όπλων, στην απόκτηση και κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου», δήλωσε ο Γουανκ Κουν, Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κουν είχε πει πως: «Μια τέτοια ενέργεια πυρηνικής διάδοσης θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις τρέχουσες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς και στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.