Η αρνητική στάση της Aγκυρας στο αίτημα της Ελλάδας, το οποίο έχει κατατεθεί από τον Ιανουάριο, για την επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί αποτελεί στρατηγική επιλογή και όχι γεγονός που υπαγορεύτηκε από τις ειδικές συνθήκες που ίσχυσαν στις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού.
«Eως εδώ, δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλους», είναι φανερό ότι διαμηνύει η Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά μέσω αυτής ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Το μήνυμα ότι δεν θα υποδεχθεί επιπλέον αιτούντες άσυλο η Aγκυρα επιθυμεί να είναι καθαρό, τη στιγμή που, από τη μια, συζητείται το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Eνωση και, από την άλλη, η πίεση από όσα γίνονται στο Αφγανιστάν μεγαλώνει.
Ο αριθμός των ατόμων προς επιστροφή που αιτείται η Αθήνα είναι αστείος μπροστά στα τέσσερα εκατομμύρια που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ομως, από την πλευρά της Aγκυρας ο λόγος που επιμένει στην άρνηση είναι προφανής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σάμο όπου βρέθηκε, ζήτησε ακόμα μια φορά από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του Μαρτίου 2016 και να δεχθεί τους αιτούντες άσυλο που το αίτημά τους δεν εγκρίνεται στην Ελλάδα.
Οσον αφορά τη Δήλωση, η Αγκυρα κάνει λόγο για συμφωνία ισορροπίας, η οποία προέβλεπε κάποιες υποχρεώσεις και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες δεν τηρήθηκαν, όπως η οικειοθελής μεταφορά προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε αντάλλαγμα όσων πέρασαν παράνομα και επιστρέφονταν.
Δεν έχει επίσης τηρήσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, επιμένει η Αγκυρα, για τη φιλοξενία των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων οι οποίοι παραμένουν στη χώρα και χρειάζεται να φάνε, να ντυθούν, να πάνε σχολείο και να τους παρασχεθεί υγειονομική περίθαλψη.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα στο προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας, η Αγκυρα επιχειρεί να στρέψει τα βέλη της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι σε αυτό το θέμα η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι «είμαστε στο ίδιο πλοίο».