Γαλλικές αμυντικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι αρκετούς μήνες, το γαλλικό επιτελείο προετοιμάζει τις γαλλικές δυνάμεις για εμπλοκή «υψηλής έντασης», δηλαδή για στρατιωτική εμπλοκή διότι παίζουμε με τις λέξεις.
Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια μιας από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές ακροάσεις του, ο πρώην Αρχηγός Επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων [CEMA], στρατηγός Φρανσουά Λεκουίντρε εξήγησε ότι ήταν απαραίτητο να «ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο κόσμος γύρω τους είναι ένας βίαιος κόσμος που θα ξεπεραστεί από αυτή τη βία πολύ γρήγορα, θέλοντας και μη ».
Σήμερα, ο διάδοχός του, στρατηγός Thierry Burkhard, δεν αμφισβητεί αυτήν την παρατήρηση, ειδικά επειδή είμαστε επί του παρόντος μάρτυρες ενός αγώνα εξοπλισμών ειδικά στην Α.Μεσόγειο από την Άγκυρα.
Το δικό του στρατηγικό όραμα, το οποίο πρόκειται να αποκαλύψει κατά τις επόμενες ακροάσεις του στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, εμμένει στο γεγονός ότι βρισκόμαστε περίοδο που χαρακτηρίζεται από «μόνιμο ανταγωνισμό».
«Παλιότερα, οι συγκρούσεις ήταν μέρος ενός μοτίβου« ειρήνης / κρίσης / πολέμου ». Τώρα είναι περισσότερο ένα τρίπτυχο «ανταγωνισμού / διαμαρτυρίας / πολεμικής αντιπαράθεσης».
Ο ανταγωνισμός έχει γίνει φυσιολογικός, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό ή πολιτικό τομέα, και οι λεγόμενες περιφερειακές συγκρούσεις ανήκουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό.
Ζήσαμε είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η λογική ήταν η δέσμευση στην ειρήνη, αλλά σήμερα δεν είναι πλέον η μόνη λύση », δήλωσε ο Γάλλος ΑΓΕΕΔ στρατηγός Burkhard.
Σήμερα κατά τον ίδιο βιώνουμε ισχυρές φάσεις αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, που έχει μετατραπεί σε πολιτική τετελεσμένων γεγονότων.
Αυτό έκανε η Ρωσία στην Κριμαία ή η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ή Τουρκία σε Λιβύη, Συρία, με συγκρούσεις που μπορούν να εκφυλιστούν σε πολεμικές συρράξεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.
Εξ ου και η ανάγκη προετοιμασίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για εμπλοκή υψηλής έντασης. Ωστόσο, πριν από την άφιξή του εκεί, αναμφίβολα εμπνευσμένος από τις αρχές που ορίζει ο Sun Tzu [«η καλύτερη τεχνογνωσία δεν είναι να κερδίσεις εκατό νίκες σε εκατό μάχες, αλλά μάλλον να νικήσεις τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις»], υποστηρίζει ο στρατηγός Burkhard.
“Θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο πριν αυτός ξεκινήσει, δίνοντας την δυνατότητα στις γαλλικές δυνάμεις την ικανότητα να πραγματοποιούν ενέργειες λίγο κάτω από το όριο της πολεμικής σύγκρουσης, με τις λεγόμενες “υβριδικές” επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να “επιβραδύνουν, ή ακόμα και να αποτρέψουν τον αντίπαλο να επιχειρήσει οτιδήποτε», εξήγησε, ο ίδιος.